De Nijmeegse Vragenlijst voor de Opvoedings-situatie: Een hulpmiddel voor gezinsondersteuning bij scheiding
juli 8, 2025
In de regio Geleen zijn er specifieke aanbiedingen en ondersteuningsmogelijkheden voor ouders en verzorgers van kinderen die moeilijk op te voeden zijn. Deze kinderen hebben vaak last van gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstanden, of verstandelijke beperkingen. In dit artikel worden de belangrijkste ondersteuningsmogelijkheden, educatieve aanpakken en praktische tips gegeven, gebaseerd op de beschikbare gegevens.
Voor ouders en verzorgers van moeilijk opvoedbare kinderen zijn er verschillende ondersteuningsmogelijkheden. PSW biedt ondersteuning aan kinderen met ontwikkelingsachterstand, verstandelijke beperkingen en gedragsproblemen. Deze ondersteuning wordt gegeven in samenwerking met ouders, leerkrachten en begeleiders. De ondersteuning is gericht op het versterken van de krachten van het kind en het gezin. De ondersteuning is op maat gemaakt en sluit aan bij de behoeften van het kind en het gezin.
Daarnaast biedt XONAR specialistische jeugd- en opvoedhulp aan gezinnen in Limburg bij opvoedings- en opgroeiproblemen. Dit kan zijn gedragsproblemen, zoals druk en snel afgeleid zijn, autisme, angststoornissen en agressie. Ook wordt er ondersteuning geboden aan jeugdigen met een ontwikkelingsachterstand. XONAR biedt maatwerk aan, gebaseerd op leeftijd, ontwikkelingsfase en persoonlijke situatie.
Voor kinderen die moeilijk op te voeden zijn, is het belangrijk om een passende educatieve aanpak te kiezen. De Parkschool in Sittard-Geleen biedt een vorm van speciaal onderwijs aan kinderen die zeer moeilijk leren, al dan niet met een meervoudige handicap. De school is voor hen de enig mogelijke vorm van onderwijs en dus meestal ook eindonderwijs (VSO). De school wil de leerlingen voorbereiden op een zo zelfstandig mogelijk bestaan met een voor hen passende (werk)plek in de samenleving.
De Parkschool streeft door onderwijs, vorming en opvoeding een optimale bereikbare streefkwaliteit na m.b.t. kennis en competenties. De school wil de leerling een aantal voor hem/haar zinvolle (betekenisvolle) functionele en doelmatige vaardigheden en attitudes bijbrengen die van wezenlijk belang zijn om tot een persoonlijk niveau van zelfstandig functioneren te komen.
Voor ouders en verzorgers van moeilijk opvoedbare kinderen is het belangrijk om praktische ondersteuning te krijgen. Care4Kidz biedt begeleiding en behandeling aan kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar met psychische en/of psychiatrische problemen. De school biedt ondersteuning aan kinderen en jongeren die dreigen vast te lopen in hun ontwikkeling. De ondersteuning is gericht op het stimuleren van zelfstandigheid en zelfredzaamheid.
Bij Care4Kidz wordt er ook gewerkt aan het aanleren van vaardigheden in de dagelijkse praktijk, als je daar sterker in wil worden. De ondersteuning is gericht op het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van het kind of de jongere.
Een belangrijke factor bij de opvoeding van moeilijk opvoedbare kinderen is de samenwerking tussen ouders, leerkrachten en begeleiders. PSW werkt altijd nauw met ouders samen. In combinatie met onze professionaliteit kunnen we het kind de best mogelijke ondersteuning geven. Wij bieden altijd maatwerk: thuis, op de kinderopvang, op school, in een ontwikkelingsgroep in de buurt, in een van beide kindcentra of bij vrije tijd activiteiten.
XONAR stelt de familieleden, leerkrachten, vrienden en buren centraal bij de aanpak. Dit is belangrijk, want het helpt bij het opbouwen van een gezamenlijke visie op het probleem. Hierbij gaat XONAR als volgt te werk: door het kind of de jongere en zijn gezin te leren kennen, en met hen een gedeelde visie op het probleem te ontwikkelen.
Soms gaan kinderen en jongeren vanwege problemen steeds minder naar school. Schooluitval kan dan een gevolg zijn hetgeen een negatief effect heeft op hun ontwikkeling. Binnen NEXT LEVEL biedt men begeleiding aan deze kinderen/jongeren en werkt men intensief samen met de betrokken onderwijsinstelling(en) om de gestagneerde ontwikkeling vlot te trekken.
Het doel van NEXT LEVEL is om de kinderen en jongeren binnen een afgebakende periode te helpen weer volledig terug naar school te gaan of om te zoeken naar een ander passend perspectief. Om de slagingskans op een succesvolle terugkeer richting school te vergroten, zal NEXT LEVEL ook ambulante ondersteuning bieden op school.
Naast de onderwijsactiviteiten is er veel aandacht voor de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind/de jongere. Handvaardigheid, sport en spel, groen, en sociale vaardigheden worden aangeboden binnen het programma. Dit helpt bij het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.
Bij Care4Kidz wordt er ook gewerkt aan het aanleren van vaardigheden in de dagelijkse praktijk, als je daar sterker in wil worden. De ondersteuning is gericht op het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van het kind of de jongere.
Het komt regelmatig voor dat er meerdere zorgorganisaties betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van een kind. In de praktijk blijkt het dan vaak zeer lastig om deze zorg goed op elkaar af te stemmen. Ouders hebben vaak hun handen letterlijk vol aan de zorgen om hun kind en kunnen dit stuk organisatie er vaker niet bij hebben. Tegelijkertijd geldt dat hoe meer zorgorganisaties betrokken zijn bij de problematiek van een kind, hoe belangrijker het is dat alle zorg goed op elkaar wordt afgestemd.
Ervaren medewerkers van Care4Kidz kunnen deze afstemming en coördinatie verzorgen. Zij nemen dan de regie in handen en zien er op toe dat er goede afspraken worden gemaakt tussen de verschillende aanbieders of andere betrokkenen van het gezinssysteem. En dat de zorg goed wordt uitgevoerd.
Voor ouders en verzorgers van moeilijk opvoedbare kinderen zijn er verschillende ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar. PSW, XONAR, Care4Kidz en de Parkschool in Sittard-Geleen bieden ondersteuning op maat, gericht op de behoeften van het kind en het gezin. De samenwerking tussen ouders, leerkrachten en begeleiders is belangrijk voor een optimale opvoeding. Daarnaast is er aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. De ondersteuning is gericht op het stimuleren van zelfstandigheid en zelfredzaamheid, en het helpen bij schooluitval. Het is belangrijk dat er goed wordt geïnformeerd over de beschikbare hulpmiddelen en ondersteuning.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet