Effectief communiceren met ouders via nieuwsbrieven in het onderwijs
juli 8, 2025
Moeilijk opvoedbare kinderen kunnen zowel op school als thuis lastige situaties veroorzaken. In veel gevallen is het nodig dat ouders en onderwijsinstellingen actief ingrepen en begeleiding bieden. In Arnhem zijn er meerdere organisaties en opvangmogelijkheden die zich richten op kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Deze artikelen geven een overzicht van de beschikbare hulp, de rol van de ouders, en de manieren waarop kinderen kunnen worden gestimuleerd om zich beter te ontwikkelen.
In Arnhem zijn er meerdere organisaties die zich richten op kinderen die lastig te opvoeden zijn of die extra ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld, Youké biedt hulp aan kinderen, jongeren van 0 tot 23 jaar en hun gezinnen bij opgroeien en opvoeden. De ondersteuning is passend en dichtbij, en de naam Youké zegt het al: “Jij bent oké”, met een eigen talent, kleur en netwerk. Deze organisatie helpt bij vragen op het gebied van opvoeden en opgroeien, zoals bij ernstige gedragsproblemen, problemen binnen het gezin, of tijdens een crisissituatie.
Daarnaast biedt De Sterren in Arnhem ambulante begeleiding aan voor kinderen die lastig zijn in een groep. Deze begeleiding is gericht op persoonlijk afgestemde doelen en heeft als doel om een kind in de groep te laten instromen. De begeleiding kan op verschillende plekken plaatsvinden, waaronder thuis, op school of bij de BSO. Hierdoor blijft er één aanspreekpunt en is er tijd over voor wat écht belangrijk is, namelijk de positieve ontwikkeling van het kind.
Een moeilijk opvoedbaar kind kan verschillende redenen hebben. Het kan te maken hebben met gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstand, of psychische problemen. In veel gevallen is het belangrijk dat ouders en onderwijsinstellingen actief ingrepen en begeleiding bieden. Bijvoorbeeld, Prolis helpt bij vragen over opvoeden en ontwikkeling van het kind. Ze bieden ondersteuning bij problemen zoals moeilijk gedrag, concentratieproblemen, of het omgaan met gevoelens.
In veel gevallen is het belangrijk dat ouders en onderwijsinstellingen actief ingrepen en begeleiding bieden. Bijvoorbeeld, Prolis helpt bij vragen over opvoeden en ontwikkeling van het kind. Ze bieden ondersteuning bij problemen zoals moeilijk gedrag, concentratieproblemen, of het omgaan met gevoelens. Bovendien werkt Prolis samen met de ouders en het gezin om de belangen van de kinderen te dienen.
De jeugdhulp is er voor kinderen tot 18 jaar met psychische, gedrags- en ontwikkelingsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een eetstoornis, ADHD, autisme, drank of drugs, eenzaamheid of spijbelen. De gemeente organiseert de jeugdhulp, en de keuze voor de juiste hulp wordt samen met een medewerker van de gemeente gemaakt. De gemeente bekijkt ook wat de ouders zelf kunnen doen, en of andere mensen uit hun omgeving kunnen helpen.
Voor ouders is het belangrijk om te weten dat er hulp is bij problemen met het opvoeden en opgroeien van hun kind. Bijvoorbeeld, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) helpt bij vragen over opvoeden en ontwikkeling van het kind. Bijvoorbeeld over slaap- en eetproblemen of moeilijk gedrag. Het CJG biedt ook hulp aan het gezin, als er meer problemen zijn. Bijvoorbeeld door echtscheiding, drank of drugs.
Soms lopen de spanningen thuis zo hoog op, dat er een crisissituatie ontstaat. Je kind wil of moet dan met spoed het huis uit. IrisZorg biedt opvang, beschermd wonen of - als het weer wat beter gaat - begeleiding thuis. In een veilige omgeving leert je kind vaardigheden om zelfstandiger te worden, en op eigen benen te staan. We kunnen de verslaving van je kind behandelen als hij of zij dat wil, en we begeleiden jou als ouder om een betere relatie met je kind te krijgen.
Bij een crisis is het belangrijk om snel hulp te zoeken. Bijvoorbeeld, bij het Juiste Loket hoort u of u bij de zorgverzekeraar, de gemeente of de zorgaanbieder moet zijn. Het Juiste Loket regelt zelf geen zorg of ondersteuning, maar helpt u om zorg aan te vragen of om problemen op te lossen. U kunt het Juiste Loket bellen of mailen.
Bij veel kinderen en jongeren die wij begeleiden, volgen ze onderwijs of hebben (vrijwilligers) werk. In het leven van kinderen en jongeren merken we dat er sprake kan zijn van verschillend gedrag op verschillende plekken. Op school kan het kind heel rustig zijn terwijl het thuis de boel op stelten zet. Soms ontstaat hierdoor de vraag vanuit het kind, de ouders, school of werkgever voor extra begeleiding op locatie. Het uitgangspunt is dat we in het moment zelf praktische tips en handvatten kunnen aanreiken aan zowel het kind/ de jongere als wel de mensen waarmee hij/ zij op dat moment te maken heeft.
De samenwerking tussen ouders en onderwijs is belangrijk bij het opvoeden van moeilijk opvoedbare kinderen. Bijvoorbeeld, Prolis werkt samen met de ouders en het gezin om de belangen van de kinderen te dienen. In veel gevallen is het belangrijk dat ouders en onderwijsinstellingen actief ingrepen en begeleiding bieden. Bijvoorbeeld, Prolis helpt bij vragen over opvoeden en ontwikkeling van het kind. Ze bieden ondersteuning bij problemen zoals moeilijk gedrag, concentratieproblemen, of het omgaan met gevoelens.
Ouders die met moeilijk opvoedbare kinderen te maken hebben, kunnen veel ondersteuning krijgen. Bijvoorbeeld, bij het Juiste Loket hoort u of u bij de zorgverzekeraar, de gemeente of de zorgaanbieder moet zijn. Het Juiste Loket regelt zelf geen zorg of ondersteuning, maar helpt u om zorg aan te vragen of om problemen op te lossen. U kunt het Juiste Loket bellen of mailen.
Daarnaast biedt de cliëntondersteuning hulp bij het vinden van de juiste zorg. Een cliëntondersteuner helpt om de juiste zorg te vinden en aan te vragen. En kan u helpen in gesprekken met uw gemeente of zorgverzekeraar. Het is belangrijk dat ouders weten dat er hulp is bij problemen met het opvoeden en opgroeien van hun kind.
Moeilijk opvoedbare kinderen kunnen zowel op school als thuis lastige situaties veroorzaken. In veel gevallen is het nodig dat ouders en onderwijsinstellingen actief ingrepen en begeleiding bieden. In Arnhem zijn er meerdere organisaties en opvangmogelijkheden die zich richten op kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Deze artikelen geven een overzicht van de beschikbare hulp, de rol van de ouders, en de manieren waarop kinderen kunnen worden gestimuleerd om zich beter te ontwikkelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet