Nieuwsbrieven over opvoeding en kinderopvang: Wat ouders en verzorgers moeten weten
juli 8, 2025
Bij het opvoeden van kinderen kan het voorkomen dat er sprake is van gedragsproblemen of ontwikkelingsproblemen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot moeilijk opvoedbare kinderen, die vaak last hebben van aandachtstekorten, hyperactiviteit of andere gedragsstoornissen. In dit artikel worden de mogelijke oorzaken, behandelingen en hulpbronnen besproken voor ouders en verzorgers die met dergelijke kinderen te maken hebben. De informatie is gebaseerd op de gegevens uit de opgegeven bronnen.
Moeilijk opvoeden kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld, kinderen met ADD (aandachtstekort- en hyperactiviteitsstoornis) kunnen last hebben van aandachtstekorten, impulsiviteit en hyperactiviteit. Deze stoornis kan zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder het overwegend onoplettende beeld, het overwegend hyperactieve/impulsieve beeld of het gecombineerde beeld. Kinderen met ADD kunnen hun aandacht niet genoeg inzetten bij het leren of gedrag, wat problemen kan opleveren op school, thuis en in de omgang met leeftijdgenoten.
Bij sommige kinderen kan het opvoeden extra moeilijk zijn vanwege verstandelijke beperkingen, autisme of andere aandoeningen. Deze kinderen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van gedragsproblemen dan andere kinderen. Het is daarom belangrijk om te weten dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom een kind moeilijk op te voeden is.
Er zijn verschillende hulpbronnen en behandelingen beschikbaar voor ouders en verzorgers die met moeilijk opvoedbare kinderen te maken hebben. Bijvoorbeeld, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) helpt bij vragen over opvoeden en ontwikkeling van het kind. Het CJG biedt ook hulp aan het gezin, als er meer problemen zijn. Daarnaast werkt het sociaal wijkteam/jeugdteam met deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld verstandelijk beperkingen, psychische en opvoedproblemen.
Voor kinderen met gedrangsproblemen kan het nuttig zijn om samen met de kinderen te werken aan hun sociale vaardigheden en probleemoplossende vaardigheden. Kinderen met gedragsstoornissen missen vaardigheden in het contact met anderen en in het verstandig oplossen van de problemen van alledag. In groepsverband leren ze vaardigheden in de communicatie, zoals de andere persoon aankijken, goed luisteren, de andere persoon uit laten praten en als het kind het met hem of haar niet eens is, dit op een rustige manier zeggen.
Het opvoeden van een kind met een beperking en gedragsproblemen kost veel energie en kan leiden tot spanningen in het gezin. Als u voelt dat het teveel voor u wordt, is het belangrijk om niet alleen voor uw kind, maar ook voor uzelf ondersteuning te vragen. Als u niet goed voor u zelf zorgt, is het ook moeilijk om goed voor uw kind te zorgen.
Er zijn verschillende manieren waarop ouders ondersteuning kunnen krijgen. Bijvoorbeeld, het sociaal wijkteam kan tijdelijke ondersteuning bieden en ook zwaardere hulp regelen. Het team kijkt samen met u en uw kind welke hulp nodig is. En wie de hulp kan geven. Vraag uw gemeente naar welk sociaal wijkteam u toe kunt.
In veel gevallen is het wenselijk/noodzakelijk dat er ook op school op een speciale manier op het gedrag van het kind gereageerd wordt. Informatie over het psychiatrisch onderzoek van het kind kan de leerkracht helpen het gedrag van het kind beter te begrijpen, maar voor het ontwikkelen van een specifieke aanpak is vaak ondersteuning nodig van een ambulante begeleider uit het speciaal onderwijs. Voor de uitvoering van die specifieke aanpak moet soms leerling gebonden financiering (het zogenaamde rugzakje) aangevraagd worden.
Er zijn verschillende soorten basisscholen beschikbaar, waaronder het speciaal basisonderwijs (SBO) en het speciaal onderwijs (SO). Het speciaal basisonderwijs is voor kinderen die het niet redden op een gewone school. Het gaat vaak om kinderen met leerproblemen of gedragsproblemen, zoals ADHD, dyslexie, autisme of kinderen die moeite hebben met leren. De scholen vallen onder de Wet op het primair onderwijs en maken daarmee deel uit van het reguliere onderwijs.
Als u als ouder veel zorg en aandacht nodig hebt voor uw kind, en u - of de rest van uw gezin - soms rust nodig heeft, dan is logeeropvang voor uw kind misschien een oplossing. In een logeerhuis logeren kinderen met een beperking of gedragsproblematiek. Bijvoorbeeld in het weekend of tijdens een vakantie. Soms is logeeropvang ook doordeweekse mogelijk.
Hulpverleners nemen een tijdje de zorg van uw kind over. Uw kind krijgt zorg, maaltijden en kan zo nodig algemene voorzieningen gebruiken zoals een verstelbaar bed of een tillift. Soorten logeerhuizen voor jeugd zijn bijvoorbeeld logeerhuizen voor jongeren met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking, of logeerhuizen voor kinderen met ADHD en/of autisme.
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee u zelf zorg voor uw kind kunt regelen. Bijvoorbeeld als er wachtlijsten zijn. Of als u de zorg die de gemeente aanbiedt, niet geschikt vindt. Lees meer over de voorwaarden, budget en advies over een pgb voor uw kind.
Het opvoeden van moeilijk opvoedbare kinderen kan een uitdaging zijn, maar er zijn veel hulpbronnen en behandelingen beschikbaar. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende oorzaken kunnen zijn waarom een kind moeilijk op te voeden is, en dat er verschillende manieren zijn om ondersteuning te krijgen. Door gebruik te maken van de beschikbare hulpbronnen en behandelingen, kunnen ouders en verzorgers helpen om de ontwikkeling van hun kind te ondersteunen en te bevorderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet