logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Moeilijk opvoeden: Hulp bij gedragsproblemen bij jongeren

De opvoeding van jongeren is een complex proces dat niet altijd vloeiend verloopt. Sommige kinderen en jongeren blijken moeilijker te zijn in hun gedrag, wat leidt tot uitdagingen voor ouders, onderwijs en jeugdinstellingen. In de bronnen die beschikbaar zijn, wordt aangegeven dat er sprake is van ernstige gedragsproblemen bij jongeren, die zowel op school als in het gezin problemen kunnen veroorzaken. In dit artikel wordt ingegaan op de kenmerken van dergelijke gedragsproblemen, de oorzaken, de behandeling en de rol van ouders en onderwijs bij het omgaan met moeilijk opvoedbare jongeren.

Kenmerken van gedragsproblemen bij jongeren

Ernstige gedragsproblemen bij jongeren kunnen verschillende vormen aannemen. Volgens de bronnen zijn er verschillende kenmerken die aangeven dat sprake is van een ernstig gedrag. Zo kunnen jongeren vaak dwars en opstandig zijn, bijvoorbeeld door te weigeren te luisteren of ruzie te maken met volwassenen. Daarnaast kunnen ze prikkelbaar of driftig zijn, wat zich kan manifesteren in woede-uitbarstingen of het zich ergens in verward raken. Antisociaal gedrag, zoals vechten, liegen, spijbelen of ongevoelig zijn voor straf, is een ander kenmerk. Ook druk en impulsief gedrag, zoals rusteloos zijn, bezigheden van anderen verstoren of eerst doen en dan denken, kunnen voorkomen.

Bij sommige jongeren is het gedrag zo heftig dat het leidt tot problemen in het gezin, op school en in de omgeving. Zo kunnen ze vaak de klas uitgestuurd worden of zelfs geschorst worden. Daarnaast lukt het hun niet om vriendschappen op te bouwen of te handhaven. Ouders kunnen het gevoel krijgen dat ze hun kind niet meer goed kunnen helpen, wat leidt tot frustratie en onmacht.

Oorzaken van gedragsproblemen bij jongeren

De oorzaken van ernstige gedragsproblemen bij jongeren zijn complex en variëren per situatie. Volgens de bronnen zijn er verschillende factoren die bijdrragen aan het ontstaan van dergelijke problemen. Zo is er sprake van factoren in het gezin, zoals onvoldoende samenwerking tussen ouders, te streng of onvoldoende betrokken opvoeding, of agressieve gedragslijnen van ouders. Ook kunnen problemen in de omgeving, zoals pesten, uitstoting door leeftijdgenoten of het aansluiten bij jongeren met verkeerd gedrag, bijdrragen aan het ontstaan van gedragsproblemen.

Daarnaast zijn er ook risicofactoren zoals alcohol- en drugsmisbruik door ouders, relatieproblemen tussen ouders, crimineel gedrag van ouders, een lage sociaal-economische status van het gezin, stress door materiële problemen, psychiatrische problemen bij ouders, roken en stress tijdens de zwangerschap, lichamelijke kindermishandeling of verwaarlozing in de jeugd, of het aansluiten bij leeftijdgenoten met verkeerd gedrag. Ook een licht verstandelijk beperking kan het risico op het ontwikkelen van ernstige gedragsproblemen verhogen.

Behandeling van gedragsproblemen bij jongeren

Voor jongeren met ernstige gedragsproblemen zijn er verschillende behandelingen beschikbaar. De Viersprong biedt bijvoorbeeld ondersteuning en behandelingen zoals de Multi Systeem Therapie en de Functional Family Therapy. Deze behandelingen richten zich op het aanleren en zich eigen maken van de juiste vaardigheden bij de ouders of opvoeders, waardoor het probleemgedrag bij de jongere vermindert. Daarnaast richten de behandelingen zich op de interacties in het gezin en betrekken ze mensen uit de omgeving van de jongere, zoals school, sportclub en vrienden, zodat de hele context de jongere gunstig kan beïnvloeden.

Bij de Viersprong wordt er ook gekeken naar de context van de jongere, zodat de behandelingen gericht kunnen zijn op de juiste oplossingen. Door samenwerking met meerdere partijen wordt de context voor de jongere duidelijker en overzichtelijker. Hierdoor kan het gedrag van de jongere verbeteren door betere relaties in het gezin, het omgaan met vrienden die geen antisociaal gedrag vertonen, een versterking van de signalerende en stimulerende rol van de school en het weer naar school gaan en afronden van een opleiding door de jongere.

Ondersteuning en begeleiding van ouders

De rol van ouders is cruciaal bij het omgaan met moeilijk opvoedbare jongeren. In de bronnen wordt aangegeven dat het belangrijk is dat ouders goed kunnen luisteren, stressbestendig zijn en communicatief in het contact staan met hun kind. Daarnaast is het belangrijk dat ouders consistent zijn in hun opvoeding en een goede omgangsvorm hebben met hun kind.

In sommige gevallen is het nodig dat ouders zelf ook hulp krijgen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan begeleidingsprogramma’s of behandelingen. De Viersprong biedt bijvoorbeeld behandelingen aan die gericht zijn op de interacties in het gezin, zodat ouders beter kunnen omgaan met het gedrag van hun kind. Ook is het belangrijk dat ouders samenwerken met andere partijen, zoals school, sportclub en vrienden, om een gunstige omgeving voor de jongere te creëren.

De rol van onderwijs en jeugdinstellingen

Bij ernstige gedragsproblemen is het vaak nodig dat de jongere tijdelijk in een jeugdinstelling wordt geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als het kind ernstig agressief is of wegloopt naar een onveilige omgeving. Een jeugdinstelling biedt een veilige plek waar het kind onder begeleiding kan wonen en leren omgaan met zijn gedrag.

Er zijn verschillende soorten jeugdinstellingen, waaronder open en gesloten jeugdhulp. Bij open jeugdhulp mag het kind zelf het terrein van de instelling verlaten, bijvoorbeeld om naar school te gaan. Bij gesloten jeugdhulp mag het kind alleen met toestemming het terrein verlaten of moet het onder begeleiding naar buiten. De rechter kan in sommige gevallen een opname in gesloten jeugdhulp opleggen.

Voor ouders is het belangrijk om te weten dat eerst hulp thuis wordt gegeven, en pas als dat niet lukt, wordt overwogen om het kind in een jeugdinstelling te plaatsen. Dit is een laatste maatregel die zo veel mogelijk wordt vermeden.

Ondersteuning via jeugdhulp

Bij kinderen en jongeren met problemen op het gebied van gezondheid, ontwikkeling en gedrag is het belangrijk om hulp in te schakelen. De jeugdhulp biedt ondersteuning bij opvoed- en gedragsproblemen, maar ook bij psychische problemen, zoals eetstoornissen, ADHD, autisme, drank of drugs, eenzaamheid of spijbelen. De gemeente is verantwoordelijk voor de jeugdhulp, en kan in overleg met ouders en anderen een geschikte oplossing vinden.

Er zijn verschillende manieren om hulp in te schakelen, zoals via het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), waarin professionals van verschillende jeugdhulpinstellingen samenwerken. Ook kunnen ouders contact opnemen met de Kindertelefoon of de Alles oké supportlijn. Daarnaast is er de MIND Hulplijn, die anoniem en gratis is.

Samenwerking met ouders bij uithuisplaatsing

Bij een uithuisplaatsing is een goede samenwerking met de ouders van het kind van groot belang. De ouders kunnen hun gevoelens en bezorgdheid delen, en het is belangrijk dat ze begrijpen dat de uithuisplaatsing een tijdelijke oplossing is. Ook is het belangrijk dat broers en zussen van het kind bij elkaar blijven, zodat ze elkaar kunnen steunen.

In sommige gevallen is het nodig dat het kind tijdelijk in een pleeggezin of gezinshuis wordt geplaatst. Een pleeggezin is een tijdelijke oplossing waarin het kind net als in andere gezinnen woont. Een gezinshuis is een intensieve vorm van jeugdopvang, waarin de kinderen intensief worden begeleid.

Conclusie

Het opvoeden van jongeren met gedragsproblemen is een complex proces dat zowel van de ouders als van de onderwijs- en jeugdinstellingen afhankelijk is. Er zijn verschillende oorzaken die bijdrragen aan het ontstaan van ernstige gedragsproblemen, en er zijn verschillende behandelingen en ondersteuning beschikbaar. Het is belangrijk dat ouders en onderwijs samenwerken om de jongere te begeleiden en te ondersteunen. Bij ernstige problemen is het vaak nodig om hulp in te schakelen, zoals via jeugdinstellingen of jeugdhulp. Door samen te werken en op de juiste manier te reageren, kan de jongere op een positieve manier worden begeleid.

Bronnen

  1. De Viersprong
  2. 1001vragen.nl
  3. Herlaarhof
  4. Regelhulp.nl
  5. De Viersprong
  6. Sonneveltopleidingen
  7. NJI.nl
  8. Synoniemenwoordenboek
  9. Yes We Can Clinics
  10. Rijksoverheid.nl
  11. Yes We Can Clinics

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven