De Nijmeegse Vragenlijst voor de Opvoedings-situatie: Een hulpmiddel voor gezinsondersteuning bij scheiding
juli 8, 2025
De minor "Professioneel Opvoeden" voltijd is gericht op het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en een professionele houding die nodig zijn om kinderen, jongeren en hun opvoeders te begeleiden. Deze opleiding biedt een combinatie van theorie en praktijk, waarbij de nadruk ligt op het aanleren van een methodegerichte aanpak bij het omgaan met opvoedingsvragen. De opleiding richt zich op het bevorderen van de ontwikkeling van kinderen en jongeren, zowel in hun eigen leefomgeving als in het begeleiden van ouders en opvoeders. De inhoud van deze minor is gericht op de praktijkgerichtheid, maar ook op de theorie die nodig is om professioneel te kunnen handelen. In dit artikel worden de kernaspecten van de minor "Professioneel Opvoeden" voltijd besproken, inclusief de opbouw van de opleiding, de onderwijsvorm, de toelatingseisen en de toekomstige beroepsuitstroom.
De opleiding "Professioneel Opvoeden" voltijd is opgebouwd uit meerdere onderdelen, waaronder pedagogische groepsinterventie, psychopathologie van jeugdigen, ontwikkelingspsychologie en het begeleiden van opvoedvragen. Deze onderdelen vormen de basis van de opleiding en helpen studenten om een brede kennisbasis op te bouwen. De minor is een blokminor, wat betekent dat deze in een blok wordt gegeven en niet als een losse minor. De minor wordt 1 of 2 keer per jaar als een blok in een semester aangeboden. Dit is aanschuifonderwijs, wat betekent dat studenten kunnen aanschuiven bij onderwijs dat al gegeven wordt, maar dat niet tot hun major behoort.
De opleiding bestaat uit verschillende lessen en praktijkopdrachten. In het eerste jaar verken je het beroep van de pedagoog. Je werkt elk blok aan een beroepsopdracht en je volgt kennisvakken en vaardigheidstrainingen. Ook ga je al stage lopen in het pedagogisch werkveld en krijg je begeleiding in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. In het tweede jaar ligt de focus op complexe opvoedingssituaties. Deze casussen worden behandeld tijdens beroepsopdrachten, vaardigheidstrainingen en hoorcolleges. Je kiest zelf een stage voor 8 uur per week. In jaar drie start je met een minor (keuzeprogramma van een half jaar) gevolgd door een jaarstage van 28 uur. Daarnaast volg je 1 dag verplichte beroepsopdrachten en keuzevakken. Supervisiebijeenkomsten bieden ondersteuning bij het uitvoeren van je stage en bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling. In het vierde jaar rond je de jaarstage af. In de tweede helft van dit laatste jaar werk je aan je afstudeeropdracht waarbij je een innovatief beroepsproduct voor de praktijk ontwikkelt.
De opleiding "Professioneel Opvoeden" voltijd is zeer praktijkgericht en steunt op een stevige theoretische basis. De opleiding werkt met beroepstaken die gebaseerd zijn op de kerntaken van een hbo-pedagoog. De lessen wordt gegeven in hoorcolleges, werkgroepen en trainingen. Daarnaast wordt zelfstudie en praktijkwerk geëist. Het praktijkwerk is van essentieel belang om deze minor goed af te kunnen ronden. Met “praktijkwerk” bedoel je dat je minimaal 20 uur in de praktijk werkt. Dat mag een (on)betaalde baan zijn, of vrijwilligerswerk en/of een stage van een half jaar zijn. Wat belangrijk is, is dat je in staat bent om zelfstandig met ouder(s) en/of opvoerder(s) én het kind of de kinderen, aan de slag kunt, op basis van een hulpvraag van ouder(s)/opvoeder(s).
De lessen worden gegeven in een rooster dat bestaat uit hoor- en werkcolleges, waaronder indien mogelijk, enkele gastcolleges van specialisten uit het werkveld. Daarnaast worden er trainingen gegeven. Bijvoorbeeld de training Interculturele communicatie, waarbij je leert hoe je met mensen uit verschillende culturen kunt omgaan. De minor wordt beoordeeld met een voldoende cijfer wanneer de student succesvol alle zes de hieronder vermelde beoordelingen afrondt. Dit omvat hoorcolleges en werkgroepen, projecten en trainingen. De beoordelingen voor de twee trainingen zijn gebaseerd op aanwezigheid en deelname, een presentatie en een eindopdracht/persoonlijke reflectie.
De opleiding "Professioneel Opvoeden" voltijd is gericht op studenten die een havo-, vwo- of mbo-4-diploma hebben. In alle gevallen bepaalt de examencommissie van de opleiding per individu of er sprake kan zijn van vrijstelling voor een vak. De opleiding is gericht op studenten die een brede opleiding volgen met maatschappelijke impact. Ze willen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Ze hebben interesse in jeugd en hun opvoedcontext. Ze zijn sociaal vaardig en hebben inlevingsvermogen. De opleiding is ook gericht op studenten die al eerder een opleiding hebben gevolgd, zoals de minor Jeugd- en gezinsprofessional, die gericht is op de doelgroep jeugd. Hieronder wordt verstaan; kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar, met een uitloop naar 23 jaar. Deze levensfase wordt gekenmerkt door ontwikkeling en groei. Jeugdigen hebben opvoeding en begeleiding nodig die hen vormen en die hen stimuleren om een zelfstandige levenskoers uit te zetten, een gezonde leefstijl te ontwikkelen, te leren participeren in de samenleving en om medeverantwoordelijkheid te gaan dragen voor en in de samenleving.
Na het afronden van de opleiding "Professioneel Opvoeden" voltijd kun je in verschillende functies aan de slag. Je kunt werken als pedagoog, opvoedingsondersteuner, coach, beleidsmedewerker of in andere functies die gericht zijn op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Je kunt werken in de kinderopvang, de jeugdzorg, de onderwijssector of in het maatschappelijk werk. De opleiding biedt ook de mogelijkheid tot verdere opleiding, zoals een master in Pedagogiek of een specialisatie in het werken met jonge kinderen. De opleiding is gericht op het ontwikkelen van een brede kennisbasis, zodat je in staat bent om op te treden als professionele opvoeder, die zowel kinderen als ouders kan begeleiden.
De opleiding "Professioneel Opvoeden" voltijd heeft verschillende kwalificaties. Deze omvatten het actief openstellen, contact maken en signaleren, het bevorderen van het vermogen van mensen en hun primaire leefomgeving om actief gestalte te geven aan eigen en elkaars welzijn, ontplooiing en maatschappelijke participatie, het effectief, efficiënt en transparant omgaan met beschikbare middelen, het reflecteren en ontwikkelen van de eigen professionaliteit, het onderzoeken en de beroepspraktijk verbeteren, het samenwerken vanuit verschillende rollen, het maken van kritische en ethische afwegingen en het creatief denken en handelen. De leerdoelen zijn gericht op het ontwikkelen van een brede kennisbasis, zodat je in staat bent om op te treden als professionele opvoeder, die zowel kinderen als ouders kan begeleiden.
De minor "Professioneel Opvoeden" voltijd biedt een uitgebreide opleiding voor studenten die een beroep willen doen in de jeugd- en gezinszorg. De opleiding is praktijkgericht en steunt op een stevige theoretische basis. De opbouw van de opleiding omvat verschillende onderdelen, waaronder pedagogische groepsinterventie, psychopathologie van jeugdigen, ontwikkelingspsychologie en het begeleiden van opvoedvragen. De opleiding is gericht op de praktijkgerichtheid, maar ook op de theorie die nodig is om professioneel te kunnen handelen. De opleiding biedt de kans om in verschillende functies aan de slag te gaan, zoals pedagoog, opvoedingsondersteuner, coach, beleidsmedewerker of in andere functies die gericht zijn op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. De opleiding is gericht op het ontwikkelen van een brede kennisbasis, zodat je in staat bent om op te treden als professionele opvoeder, die zowel kinderen als ouders kan begeleiden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet