Meertalig opvoeden: voordelen, nadelen en waarom het toch goed is
juli 8, 2025
De visie van Midas Dekkers op lichamelijke opvoeding en kinderopvoeding is uniek en wordt vaak in twijfel getrokken. In zijn boek Lichamelijke oefening en De larf laat hij zien dat kinderen niet zomaar kinderen zijn, maar een tijdelijk stadium in de ontwikkeling van een mens. Hij benadrukt dat het opvoeden en de aandacht voor lichamelijke ontwikkeling grotendeels beïnvloed wordt door biologische en natuurlijke factoren. In dit artikel worden de kernpunten van zijn visie op lichamelijke opvoeding, de rol van sport en beweging in de opvoeding, en de biologische standaarden die hij stelt, besproken.
Midas Dekkers ziet kinderen als een tijdelijk stadium, een soort "larf" in de ontwikkeling van een mens. Volgens hem is een kind geen volwassene, maar een tijdstip waarin het lichaam en gedrag nog volledig in ontwikkeling zijn. Dit is een visie die sterk beïnvloed wordt door de biologische theorieën van Linnaeus, die al in de achtiende eeuw aangaf dat een kind een "hulp stadium" is dat moet doorlopen om uiteindelijk volwassen te worden.
Dekkers benadrukt dat kinderen geen "volwassen wezens" zijn, maar juist een stadium dat in bouw, gedrag en milieu sterk verschilt van het volwassen stadium. Dit betekent dat de manier waarop kinderen worden opgevoed, grotendeels bepaald wordt door biologische factoren, zoals erfelijke eigenschappen, en niet enkel door de inspanningen van ouders. Hij stelt dat kinderen, net als insecten, een metamorfose ondergaan, waarbij ze van een larf veranderen in een volwassen wezen.
In zijn boek Lichamelijke oefening benadrukt Dekkers dat sport en beweging niet de enige manier zijn om kinderen gezond te houden. Hij zegt dat sport zinloos is, en dat het meer belangrijk is om te leren hoe je met je lichaam omgaat. Bijvoorbeeld door regelmatig te wandelen in plaats van te rijden, of om te zorgen dat kinderen in een groene omgeving terechtkomen.
Hij stelt dat sport en beweging slechts een onderdeel zijn van de lichamelijke opvoeding, en dat het belangrijk is om te leren hoe je met je lichaam omgaat. Hij zegt dat kinderen die vaker lopen in plaats van met de auto te rijden, niet alleen gezonder zijn, maar ook beter kunnen denken. Hij benadrukt dat sport geen garantie is voor gezondheid, want jaarlijks stukken de helft van de sporters.
Dekkers ziet de rol van ouders in de opvoeding als een onderdeel van de biologische ontwikkeling van kinderen. Hij stelt dat ouders kinderen moeten liefhebben, aandacht geven en voeden, maar dat dit slechts randvoorwaarden zijn. Het is het biologische potentieel van het kind dat bepaalt hoe het zich ontwikkelt. Hij zegt dat het opvoeden geen invloed heeft op de kern van de ontwikkeling van een kind, tenzij het kind een "rotkind" is. Dan zal het kind ook als volwassene vervelend zijn.
Hij ziet ook de moderne vaders en moeders als pathologisch, vooral als ze zich zorgen maken over het welzijn van hun kinderen. Hij zegt dat het baren van kinderen biologisch gezien onverstandig is, omdat het een aanslag is op je vrijheid, gezondheid en tijd. Volgens hem is het beter om zonder kind te zijn, omdat je dan kwetsbaarder bent en minder vrijheid hebt.
Dekkers stelt dat lichamelijke opvoeding niet alleen bestaat uit sport, maar ook uit het leren van beweging, het leren van het lichaam en het leren van de omgeving. Hij zegt dat sport niet het enige is wat kinderen nodig hebben, maar dat het belangrijk is om te leren hoe je met je lichaam omgaat. Hij zegt dat het belangrijk is om kinderen te leren hoe ze met hun lichaam omgaan, zodat ze later kunnen leren hoe ze met hun lichaam omgaan in de maatschappij.
Hij benadrukt ook dat het lichaam van een kind niet moet worden beïnvloed door de maatschappij. Hij zegt dat het belangrijk is om kinderen te leren hoe ze met hun lichaam omgaan, zodat ze later kunnen leren hoe ze met hun lichaam omgaan in de maatschappij. Hij stelt dat het lichaam van een kind geen doel is om te trainen, maar een natuurlijk stadium dat moet doorlopen.
Midas Dekkers heeft een unieke visie op lichamelijke opvoeding en kinderopvoeding. Hij ziet kinderen als een tijdelijk stadium, een soort "larf" in de ontwikkeling van een mens. Hij benadrukt dat de rol van ouders in de opvoeding slechts een randvoorwaarde is, en dat het biologische potentieel van het kind het belangrijkste is. Hij stelt dat sport en beweging niet de enige manier zijn om kinderen gezond te houden, en dat het belangrijk is om te leren hoe je met je lichaam omgaat.
De visie van Midas Dekkers op lichamelijke opvoeding en kinderopvoeding is uniek en wordt vaak in twijfel getrokken. Hij benadrukt dat kinderen een tijdelijk stadium zijn, en dat de rol van ouders slechts een randvoorwaarde is. Hij stelt dat sport en beweging niet de enige manier zijn om kinderen gezond te houden, en dat het belangrijk is om te leren hoe je met je lichaam omgaat. Hij benadrukt ook dat het lichaam van een kind geen doel is om te trainen, maar een natuurlijk stadium dat moet doorlopen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet