logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Medemenselijk opvoeden: Hoe kinderen en jongeren menselijkheid en hoop leren

In de hedendaagse samenleving is het opvoeden van kinderen een complexe en cruciale taak. Volgens Micha de Winter, emeritus hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, speelt opvoeding een sleutelrol bij het ontwikkelen van een rechtvaardige, solidaire en menselijke samenleving. In zijn boek Medemenselijk opvoeden benadrukt hij dat het niet alleen om het leren van gedrag gaat, maar ook om het cultiveren van empathie, hoop en sociale daadkracht. Dit artikel verkent de kernprincipes van medemenselijk opvoeden, de rol van ouders en onderwijs, en hoe deze samenwerking kan bijdragen aan een betere toekomst.

Inleiding

Micha de Winter stelt dat opvoeding niet alleen gericht moet zijn op individuele ontwikkeling, maar ook op het versterken van de samenleving. Hij benadrukt dat kinderen en jongeren leren moeten omgaan met verschillen, hun eigen identiteit te ontwikkelen en empathisch te handelen. In een tijd waarin polarisatie en ontmenselijking toenemen, is het belangrijk om te werken aan een opvoedingsstijl die medemenselijkheid cultiveert. Dit artikel beschrijft de kernprincipes van medemenselijk opvoeden, de rol van ouders en leerkrachten, en hoe dit kan bijdragen aan een menselijker en rechtvaardiger samenleving.

Medemenselijkheid als kernwaarde

Volgens De Winter is medemenselijkheid een van de belangrijkste waarden in opvoeding en onderwijs. Het gaat erom dat kinderen en jongeren zich kunnen verplaatsen in anderen en hun beweegredenen begrijpen. Hij introduceert het concept van Ubuntu, een Afrikaanse samenlevingsfilosofie die benadrukt dat mensen door onderlinge verbondenheid tot bloei komen. Deze filosofie kan inspirerend zijn voor opvoeding in een diverse en complexe samenleving.

De Winter benadrukt dat het doel van opvoeding niet is om kinderen te laten ophouden met ongewenst gedrag, maar om hen te laten leren omgaan met verschillen en hun eigen identiteit te ontwikkelen. Dit kan bereikt worden door in de samenleving situaties en mogelijkheden te scheppen die jonge mensen aanmoedigen om humaan en democratisch te handelen.

Opvoeding als samenlevingsopdracht

De Winter stelt dat opvoeding niet alleen gericht moet zijn op individuele ontwikkeling, maar ook op het versterken van de samenleving. Hij benadrukt dat het opvoedingsproces niet alleen over het leren van gedrag gaat, maar ook over het ontwikkelen van een menselijke houding. In zijn boek Medemenselijk opvoeden benadrukt hij dat kinderen en jongeren leren moeten omgaan met verschillen, hun eigen identiteit te ontwikkelen en empathisch te handelen.

In een tijd waarin polarisatie en ontmenselijking toenemen, is het belangrijk om te werken aan een opvoedingsstijl die medemenselijkheid cultiveert. De Winter benadrukt dat het opvoedingsproces niet alleen over het leren van gedrag gaat, maar ook over het ontwikkelen van een menselijke houding.

De rol van ouders en leerkrachten

De Winter benadrukt dat ouders en leerkrachten een cruciale rol spelen in het ontwikkelen van medemenselijkheid bij kinderen. Hij benadrukt dat het belangrijk is om de relatie tussen ouders en school te verbeteren, omdat dit kan bijdragen aan betere schoolprestaties. Bovendien benadrukt hij dat opvoeders de manier waarop strijd gevoerd wordt zelf kunnen sturen. Niet door problemen te problematiseren, maar door positief, ecologisch en in verbinding met elkaar de gelederen te sluiten.

De Winter benadrukt dat opvoeding en onderwijs bijdragen aan inburgering. Niet op de manier zoals voor migranten, maar in de zin dat iedereen uitgedaagd moet worden om burger te worden. Om iemand te zijn die actief betrokken is, bereid is een actieve rol in de samenleving te spelen. Anders worden we uiteindelijk een dictatuur.

Hoop en sociale daadkracht

In zijn boek Medemenselijk opvoeden benadrukt De Winter het belang van hoop en sociale daadkracht. Hij stelt dat jonge mensen hoop nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen en actief te kunnen meewerken aan oplossingen voor de problemen in de samenleving. Hij benadrukt dat het niet genoeg is om alleen op gedrag te focussen, maar ook op het ontwikkelen van een menselijke houding.

De Winter benadrukt dat het belangrijk is om jonge mensen te laten leren omgaan met verschillen en hun eigen identiteit te ontwikkelen. Dit kan bereikt worden door in de samenleving situaties en mogelijkheden te scheppen die jonge mensen aanmoedigen om humaan en democratisch te handelen.

De impact van sociale ongelijkheid

De Winter benadrukt dat sociale ongelijkheid een grote uitdaging vormt voor de samenleving. Hij benadrukt dat opvoeding en onderwijs kinderen moeten laten zien dat ze samen een verschil kunnen maken. Dit proces begint in het gezin en breidt zich uit naar kinderopvang en scholen. Hij noemt voorbeelden zoals leerlingen die in een “Vreedzame School” leren om conflicten te bemiddelen.

De Winter benadrukt dat het belangrijk is om jonge mensen te laten leren omgaan met verschillen en hun eigen identiteit te ontwikkelen. Dit kan bereikt worden door in de samenleving situaties en mogelijkheden te scheppen die jonge mensen aanmoedigen om humaan en democratisch te handelen.

De toekomst van opvoeding

De Winter benadrukt dat het belangrijk is om een toekomst te bouwen waarin kinderen en jongeren zich kunnen verplaatsen in anderen en hun beweegredenen begrijpen. Hij benadrukt dat het opvoedingsproces niet alleen over het leren van gedrag gaat, maar ook over het ontwikkelen van een menselijke houding.

De Winter benadrukt dat het belangrijk is om jonge mensen te laten leren omgaan met verschillen en hun eigen identiteit te ontwikkelen. Dit kan bereikt worden door in de samenleving situaties en mogelijkheden te scheppen die jonge mensen aanmoedigen om humaan en democratisch te handelen.

Conclusie

In zijn boek Medemenselijk opvoeden benadrukt Micha de Winter het belang van medemenselijkheid, hoop en sociale daadkracht in opvoeding en onderwijs. Hij benadrukt dat het opvoedingsproces niet alleen over het leren van gedrag gaat, maar ook over het ontwikkelen van een menselijke houding. De Winter benadrukt dat het belangrijk is om jonge mensen te laten leren omgaan met verschillen en hun eigen identiteit te ontwikkelen. Dit kan berecht worden door in de samenleving situaties en mogelijkheden te scheppen die jonge mensen aanmoedigen om humaan en democratisch te handelen.

Bronnen

  1. Micha de Winter: 'Als je kinderen opvoedt, ben je per definitie idealistisch'
  2. Micha de Winter: ‘Ik wil een verhaal van hoop vertellen’
  3. Medemenselijk opvoeden
  4. Een fijne Micha blazer, succes verzekerd
  5. Medemenselijk opvoeden - Micha de Winter
  6. Medemenselijk opvoeden
  7. Micha de Winter: bombardeer jongeren niet tot changemakers

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven