logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De centrale rol van kinderen bij opvoeden volgens Micha de Winter

In de hedendaagse samenleving is opvoeden een complexe taak geworden, waarbij de rol van kinderen centraal staat. Volgens Micha de Winter, een hoogleraar pedagogiek en schrijver van het boek Medemenselijk opvoeden, is het belangrijk om kinderen niet alleen te zien als objecten van opvoeding, maar als actieve deelnemers met hun eigen stem en perspectief. Hij benadrukt dat opvoeding moet bijdragen aan een rechtvaardige en menselijke samenleving, waarin kinderen leren dat hun acties er toe doen. In dit artikel wordt ingegaan op de centrale rol van kinderen bij opvoeden, waarbij de visie van de Winter centraal staat.

Inleiding

De visie van Micha de Winter op opvoeding benadrukt het belang van een samenlevingsgerichte benadering waarin kinderen niet alleen opvoedingsdoelen moeten leren, maar ook de kans krijgen om actief deel te nemen aan de maatschappelijke ontwikkeling. Hij stelt dat opvoeding niet alleen gericht moet zijn op het sturen van gedrag, maar ook op het creëren van een rechtvaardige en solidaire samenleving. De centrale rol van kinderen bij opvoeden wordt hierbij als essentieel beschouwd. In de context van maatschappelijke kinderopvang en de bijdrage daarvan aan de opvoedingsprocessen, is de rol van kinderen belangrijk om te begrijpen.

De rol van kinderen in de opvoedingsprocessen

Volgens de Winter is opvoeding geen individueel proces, maar een collectieve verantwoordelijkheid. In het kader van maatschappelijke kinderopvang wordt benadruid dat kinderen niet alleen onderworpen zijn aan de opvoedingsmaatregelen van ouders, maar ook actief betrokken zijn bij het ontwikkelen van hun eigen persoonlijkheid. De Winter benadrukt dat kinderen in staat moeten zijn om hun eigen perspectief en mening te vormen, en dat dit moet worden gestimuleerd door opvoeders, scholen en de samenleving.

In zijn boek Medemenselijk opvoeden benadrukt de Winter het belang van medemenselijkheid als kernwaarde in opvoeding en onderwijs. Dit houdt in dat kinderen leren om zich te verplaatsen in anderen en hun beweegredenen te begrijpen. De Winter introduceert het concept van Ubuntu, een Afrikaanse samenlevingsfilosofie die benadrukt dat mensen door onderlinge verbondenheid tot bloei komen. Hij ziet dit als een inspirerend voorbeeld voor opvoeding in een diverse en complexe samenleving. De rol van kinderen in deze context is om zich te ontwikkelen tot empathische en sociaal bewuste individuen die kunnen bijdragen aan een menselijker en rechtvaardiger samenleving.

De rol van maatschappelijke kinderopvang

De Winter benadrukt dat maatschappelijke kinderopvang een essentieel onderdeel is van de coalitie rondom het kind in hechte samenwerking met andere partijen. Volgens hem is kinderopvang een sociaal pedagogische basisvoorziening die bijdraagt aan het voorkomen van segregatie op voorwaarde dat alle kinderen toegang hebben. Daarnaast leren kinderen op de kinderopvang omgaan met diversiteit en brengen ouders met elkaar in aanraking. Kortom, kinderopvang leent zich niet voor marktwerking omdat juist het principe van toegang voor alle kinderen, ook van niet-werkende ouders, essentieel is.

De BMK (Begroetingsmaatregel Kindertehuis) benadrukt in haar maatschappelijke visie op kinderopvang vijf kernpunten, waaronder de centrale rol van kinderopvang in de arbeidsmarktuitdagingen. De Winter benadrukt dat kwaliteitsinvesteringen in plaats van winstonttrekkingen essentieel zijn. Hij stelt dat kinderopvang als maatschappelijke voorziening ten behoeve van ouders, kinderen en samenleving moet fungeren. In de Civil society is opvoeden een gedeelde verantwoordelijkheid van alle volwassenen in het leven van kinderen en is kinderopvang een partner die naast ouders staat. De Winter benadrukt dat kinderopvang een actieve lokale partner is rondom het kind en dat het zich veel sterker moet profileren in die hoedanigheid.

De rol van de samenleving in het opvoedingsproces

De Winter benadrukt dat opvoeding niet alleen draait om “parenting behaviour” (hoe ouders het gedrag van kinderen sturen), maar ook om de vraag hoe opvoeding kan bijdragen aan een rechtvaardige en menselijke samenleving. Hierbij benadrukt hij dat kinderen niet alleen objecten van opvoeding zijn, maar ook actieve deelnemers met een eigen stem en perspectief. De rol van de samenleving is daarbij cruciaal, omdat kinderen leren dat zij, gewapend met kennis, vaardigheden en empathie, een verschil kunnen maken.

In zijn boek benadrukt de Winter het belang van hoop en optimisme voor zowel persoonlijke groei als maatschappelijke vooruitgang. Hij benadrukt dat opvoeding kinderen niet alleen met problemen moet confronteren, maar hen ook hoopvolle oplossingen moet bieden. De Winter stelt dat onderwijs kan bijdragen aan een menselijker en rechtvaardiger samenleving door bijvoorbeeld duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid in het curriculum op te nemen. De rol van de samenleving is hierbij om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling en hen te laten zien dat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.

De rol van ouders en professionele opvoeders

De Winter benadrukt dat de samenwerking tussen ouders en professionele opvoeders essentieel is voor de opvoedingsprocessen. In het kader van de maatschappelijke kinderopvang is het belangrijk dat er een coherente samenhang is tussen de diverse relaties om kinderen heen waarin goed wordt samengewerkt tussen ouders en professionals. De Winter benadrukt dat dit niet altijd het geval is. Terwijl in opvoeding én ontwikkeling juist de kwaliteit van relaties tussen de diverse opvoeders een essentiële rol speelt.

De Winter benadrukt dat ouders vaak te maken hebben met de uitdagingen van het opvoeden in een geïndividualiseerde samenleving. Hij benadrukt dat de rol van de maatschappelijke kinderopvang is om ouders te ondersteunen bij het opvoeden van hun kinderen. De Winter benadrukt dat kinderopvang een actieve lokale partner is rondom het kind en dat het zich veel sterker moet profileren in die hoedanigheid. De rol van de ouders is hierbij om samen te werken met professionele opvoeders en om hun kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling.

De rol van de opvoedingskwaliteit

De Winter benadrukt dat kwaliteitsinvesteringen in plaats van winstonttrekkingen essentieel zijn voor de opvoedingsprocessen. Hij benadrukt dat kinderopvang als maatschappelijke voorziening ten behoeve van ouders, kinderen en samenleving moet fungeren. De rol van de opvoedingskwaliteit is hierbij cruciaal, omdat deze de kwaliteit van de opvoedingsprocessen beïnvloedt.

De Winter benadrukt dat de opvoedingskwaliteit niet alleen bepaald wordt door de kwaliteit van de opvoeders, maar ook door de kwaliteit van de samenleving waarin de kinderen opgroeien. De rol van de samenleving is hierbij om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling en hen te laten zien dat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.

Conclusie

De visie van Micha de Winter op opvoeding benadrukt het belang van een samenlevingsgerichte benadering waarin kinderen niet alleen opvoedingsdoelen moeten leren, maar ook de kans krijgen om actief deel te nemen aan de maatschappelijke ontwikkeling. De centrale rol van kinderen bij opvoeden wordt hierbij als essentieel beschouwd. De Winter benadrukt dat opvoeding niet alleen gericht moet zijn op het sturen van gedrag, maar ook op het creëeren van een rechtvaardige en solidaire samenleving. De rol van de maatschappelijke kinderopvang is hierbij cruciaal, omdat deze een essentieel onderdeel is van de coalitie rondom het kind in hechte samenwerking met andere partijen. De rol van de samenleving is hierbij om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling en hen te laten zien dat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.

Bronnen

  1. Maatschappelijke kinderopvang en de visie van Micha de Winter
  2. Medemenselijk opvoeden – een visie op opvoeding en onderwijs
  3. Micha kleding – Deense kwaliteit in de mode
  4. Emeritus hoogleraar pedagogiek Micha de Winter krijgt Comeniusprijs
  5. Micha’s muziekcarrière – Een opkomende artiest
  6. Micha mode – Casual kleding met sportieve look
  7. Inleiding op Micha – Bijbelse profetie
  8. Micha Zondag – Actie voor herstel van voorstellingsvermogen
  9. Micha cursus – Handleiding voor cursusleiders

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven