logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ontwikkelingsopgaven en opvoedingsopgaven in de vroege jeugd: een overzicht van belangrijke thema’s

In de vroege jeugd ontwikkelt een kind zich van een pasgeboren baby tot een actief kind dat zich steeds beter kan manifesteren in de maatschappelijke omgeving. Tijdens deze fase zijn er verschillende ontwikkelingsopgaven en opvoedingsopgaven die cruciaal zijn voor de gezonde ontwikkeling van het kind. Deze opgaven vormen de basis voor latere ontwikkeling en kunnen bepalend zijn voor de toekomstige competentie van het kind. In dit artikel bespreiden we de belangrijkste ontwikkelingsopgaven en opvoedingsopgaven voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 16 jaar, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.

Ontwikkelingsopgaven in de vroege jeugd

Een ontwikkelingsopgave is een psychologische opdracht waarmee elk kind in de loop van zijn ontwikkeling in een bepaalde volgorde geconfronteerd wordt. De term werd geïntroduceerd door Havighurst (1948) en later uitgewerkt door verschillende auteurs. De kerngedachte hierbij is dat het niet goed oplossen van een eerdere ontwikkelingsopgave gevolgen heeft voor latere ontwikkelingsopgaven. Daarom is het belangrijk dat kinderen bij elke ontwikkelingsopgave voldoende ondersteund worden.

0-2 jaar: De opbouw van een veilige gehechtheidsrelatie

In de eerste twee jaar is de belangrijkste ontwikkelingsopgave het opbouwen van een veilige gehechtheidsrelatie met een of meer volwassenen. Veilig gehechte kinderen kunnen hun opvoeder gebruiken als veilige basis van waaruit zij hun omgeving kunnen verkennen. In de loop van het tweede jaar worden autonomie en individuatie steeds belangrijker. Het kind gaat steeds meer initiatief nemen en kan onafhankelijk van de opvoeder succes en bevrediging bereiken. In deze periode wordt de basis gelegd voor vertrouwen in anderen en voor vertrouwen in de eigen competentie.

2-4 jaar: Verder ontwikkelen van autonomie en sociale vaardigheden

In de leeftijd van 2 tot 4 jaar wordt de autonomie steeds belangrijker. Het kind begint zichzelf te leren verzorgen, zoals zich wassen en aan- en uitkleden. Daarnaast begint het vermogen tot decentratie zich te ontwikkelen, wat inhoudt dat het kind leren omgaan met het perspectief van anderen. Ook is het belangrijk dat het kind zich in de schoolse situatie een taakhouding eigen maakt, om zich gedurende langere tijd te kunnen concentreren op schoolse taken.

4-12 jaar: Het leren lezen, schrijven en rekenen

In de periode van 4 tot 12 jaar neemt de autonomie verder toe. Het kind leert lezen, schrijven en rekenen, en begint ook om te gaan met sociale relaties. Het is belangrijk dat het kind leren omgaan met vrienden en wordt geaccepteerd door de groep. Ook moet het kind leren zijn egocentrische houding steeds meer te laten varen en zich aan te sluiten bij de groep.

12-16 jaar: De overgang naar de volwassenheid

In de leeftijd van 12 tot 16 jaar is het belangrijk dat het kind zich bewust wordt van zijn eigen gedrag en de gevolgen daarvan. Ook moet het kind leren om te werken en verantwoordelijkheid te nemen. De overgang naar de volwassenheid is een kritieke periode waarin het kind moet leren om te werken en zich verantwoordelijk te gedragen.

Opvoedingsopgaven en hun invloed op de ontwikkeling van het kind

Naast de ontwikkelingsopgaven zijn er ook opvoedingsopgaven die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het kind. Deze opvoedingsopgaven zijn gericht op het aanleren van praktische vaardigheden en het ondersteunen van het kind in zijn ontwikkeling.

Emotionele ondersteuning bieden

In de vroege jeugd is het belangrijk dat de opvoeder emotionele ondersteuning biedt. Dit houdt in dat het kind zich veilig en op zijn gemak voelt. Door emotionele ondersteuning te bieden, wordt het kind gesteund in zijn ontwikkeling en kan het zich beter ontwikkelen.

Autonomie erkennen

In de periode van 2 tot 4 jaar is het belangrijk dat de opvoeder de autonomie van het kind erkent. Dit houdt in dat het kind de kans krijgt om zelf dingen te ontdekken en zijn eigen competentie te ervaren. Door autonomie te erkennen, wordt het kind gestimuleerd om zelfstandig te denken en te handelen.

Structuur bieden en grenzen stellen

In de periode van 4 tot 12 jaar is het belangrijk dat de opvoeder structuur biedt en duidelijke grenzen stelt. Dit helpt het kind om zich veilig en op zijn gemak te voelen in de omgeving. Daarnaast helpt structuur het kind om zich beter te richten op schoolse taken en om beter om te gaan met sociale relaties.

Uitleg en informatie geven

In de periode van 4 tot 12 jaar is het belangrijk dat de opvoeder uitleg en informatie geeft over wat hoort, moet en mag. Dit helpt het kind om zich beter te oriënteren in de maatschappelijke omgeving en om zich beter te kunnen manifesteren in de groep.

Conclusie

De ontwikkelingsopgaven en opvoedingsopgaven spelen een cruciale rol in de vroege jeugd. Het opbouwen van een veilige gehechtheidsrelatie, het ontwikkelen van autonomie en het aanleren van praktische vaardigheden zijn essentieel voor de gezonde ontwikkeling van het kind. De opvoeder speelt hierbij een belangrijke rol door emotionele ondersteuning te bieden, autonomie te erkennen, structuur te bieden en duidelijke grenzen te stellen. Door deze opvoedingsopgaven goed te vervullen, kan het kind zich beter ontwikkelen en zich beter manifesteren in de maatschappelijke omgeving.

Bronnen

  1. Nadere regels jeugdhulp gemeente Maasgouw 2020
  2. De basis van opvoeding en ontwikkeling

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven