Onderwijs en cultuureducatie in het kunstmuseum: een overzicht van educatieve programma’s voor scholieren
juli 8, 2025
Meertalig opvoeden is een veelvoorkomende strategie in veel gezinnen, zowel in Nederland als over de hele wereld. De voordelen van het leren van meerdere talen zijn in veel bronnen aangetoond, waaronder cognitieve, sociale, culturele en economische voordelen. Daarnaast zijn er ook uitdagingen die belangrijk zijn om in de gaten te houden bij het meertalig opvoeden van kinderen. In dit artikel worden de voordelen van meertalig opvoeden uitgebreid besproken, gevolgd door de mogelijke uitdagingen en tips om deze te overwinnen.
Meertalige kinderen ontwikkelen vaak verbeterde cognitieve vaardigheden, zoals betere probleemoplossende vaardigheden en creativiteit. Ze tonen ook een betere aandachtspanne en cognitieve flexibiliteit. Dit komt doordat het leren van meerdere talen de hersenen van kinderen actiever maakt, vooral de gebieden die betrokken zijn bij activiteiten als plannen, structuur aanbrengen en concentreren. Deze hersengedeeltes zijn actiever wanneer iemand meertalig wordt opgevoed, omdat het kind vaak moet bepalen welke informatie belangrijk is en welke niet.
Volgens onderzoek van Blom et al. (2017) blijken meertalige kinderen betere executieve functies te hebben, wat wil zeggen dat zij onbelangrijke informatie beter kunnen negeren en makkelijker kunnen wisselen tussen taken. Ook kunnen ze zich beter in anderen verplaatsen, hebben ze betere communicatieve vaardigheden en zijn ze creatiever. Deze voordelen kunnen bijdragen aan een betere leerprestatie en een snellere ontwikkeling van cognitieve vaardigheden.
Meertalige kinderen hebben toegang tot extra kennisbronnen en literatuur doordat zij meerdere talen begrijpen. Dit kan academische voordelen bieden en hun leermogelijkheden vergroten. Daarnaast wordt in het onderzoek van Woumans et al. (2016) duidelijk dat kinderen die thuis een andere taal spreken dan op school een voordeel hebben ten opzichte van eentalige kinderen. De Franstalige kleuters die een half jaar lang alleen Nederlands hoorden, scoorden na een jaar significant hoger op een intelligentietest dan de kleuters die naar een eentalige opvang gingen.
Meertalige kinderen laten een verhoogde mate van empathie zien, hebben een beter begrip van verschillende culturen en ontwikkelen sterke sociale vaardigheden. Het spreken van meerdere talen stelt kinderen in staat om met meer mensen te kunnen communiceren, het bevordert empathie en een dieper begrip van verschillende culturen, en kan helpen bij het ontwikkelen van sterkere sociale vaardigheden. Daarnaast kunnen meertalige kinderen zich beter verstaanbaar maken in meerdere talen, wat hun persoonlijke identiteit en zelfvertrouwen kan versterken.
Op de lange termijn kan meertaligheid voordelen bieden op de arbeidsmarkt. Werkgevers waarderen vaak de extra talen en de interculturele competenties die meertalige werknemers meebrengen. Dit kan de carrièrekansen van je kind vergroten. Bovendien kan het spreken van meerdere talen leiden tot betere kansen op internationale banen of het werken in een globale omgeving.
Hoewel de voordelen van meertalig opvoeden duidelijk zijn, zijn er ook uitdagingen die belangrijk zijn om in de gaten te houden. Een van de belangrijkste uitdagingen is taalverwarring. In de beginfase kan er bij sommige kinderen verwarring optreden tussen de verschillende talen. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt naarmate ze meer blootstelling krijgen en hun taalvaardigheden zich verder ontwikkelen.
Een andere uitdaging is het leren van meerdere talen, dat als lastig en stressvol kan worden ervaren, voor zowel ouders als kinderen. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn, geef je kinderen en jezelf de tijd; het zal het waard zijn! Leg ook vooral goed uit waarom je het belangrijk vindt dat je kind de talen leert of bijhoudt. Anders gaat het kind zijn of haar eigen invulling eraan geven.
Er zijn meerdere strategieën die je als ouder kunt gebruiken om je kind te ondersteunen bij het meertalig opvoeden. Een veelgebruikte strategie is de "one parent, one language (OPOL)"-methode, waarbij elke ouder zijn of haar eigen taal spreekt. Deze aanpak zie je vaak bij gemengde koppels. Daarnaast is het belangrijk om voldoende blootstelling en interactie te bieden in elke taal. Dit kan worden gedaan door vaste tijden of dagen te wijden aan het spreken van verschillende talen thuis, of door bepaalde activiteiten in elke taal.
Bij het meertalig opvoeden is het ook belangrijk om positieve bekrachtiging te geven bij het kind. Wanneer je kind een fout maakt, vermijd dan kritiek, maar probeer de zin correct te herhalen. Focus op aanmoediging. Daarnaast is het belangrijk om je kind te laten spelen met andere kinderen, mee te doen aan meertalige groepen of activiteiten, of het volgen van een online taalprogramma.
Bij het meertalig opvoeden is het bijhouden van het Nederlands van belang. Het onderhouden van het Nederlands in het buitenland ondersteunt de meertaligheid van je kind, wat bijdraagt aan cognitieve voordelen zoals verbeterde probleemoplossende vaardigheden en creativiteit. Het bevordert ook het cultureel bewustzijn en kan de band met de Nederlandse identiteit versterken. Zo kan je kind makkelijker communiceren met familieleden, en begrijpt het de moedertaal van jullie als ouders. Mocht je kind naar Nederland terugkeren, dan is het makkelijker voor je kind om te her-integreren. Dit op school, maar ook in de omgang met leeftijdsgenoten.
Er zijn meerdere bronnen en programma’s die ouders kunnen ondersteunen bij het meertalig opvoeden. De Wereldschool biedt bijvoorbeeld Nederlandse lessen met 1-op-1 begeleiding aan. Op deze manier kunnen we er samen voor zorgen dat het Nederlands op peil blijft. Daarnaast zijn er ook meerdere online platforms en programma’s die kunnen helpen bij het leren van talen. Het is belangrijk om te weten dat ouders een belangrijke rol spelen bij het meertalig opvoeden, en dat het belangrijk is om voldoende kennis en ondersteuning te hebben.
Meertalig opvoeden biedt veel voordelen, waaronder cognitieve, academische, sociale, culturele en economische voordelen. Het leren van meerdere talen kan leiden tot betere probleemoplossende vaardigheden, creativiteit, betere sociale vaardigheden en toegang tot meer kennis en literatuur. Daarnaast kan het ook helpen bij het opbouwen van een sterke persoonlijke identiteit en zelfvertrouwen. Hoewel er ook uitdagingen zijn, zoals taalverwarring en het leren van meerdere talen, zijn er strategieën en ondersteuningsmogelijkheden die kunnen helpen bij het overwinnen van deze uitdagingen. Het is belangrijk om voldoende kennis en ondersteuning te hebben bij het meertalig opvoeden, zodat kinderen zowel cognitief als sociaal kunnen groeien.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet