logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding van Marokkaanse jongeren: uitdagingen en oplossingen

De opvoeding van Marokkaanse jongeren in Nederland staat onderhevig aan verschillende uitdagingen. Volgens de bronnen is de opvoeding van deze jongeren vaak niet in lijn met de eisen van de Nederlandse samenleving, wat leidt tot problemen met gedrag en schoolprestaties. Dit artikel bespreekt de kernproblemen, de rol van de ouders en de initiatieven die bedoeld zijn om de situatie te verbeteren.

Problemen bij de opvoeding van Marokkaanse jongeren

De opvoeding van Marokkaanse jongeren in Nederland wordt vaak gekenmerkt door een gebrek aan overeenstemming met de normen en waarden van de Nederlandse samenleving. Dit leidt tot problemen met het gedrag van de jongeren en tot een verhoogde kans op criminaliteit. Volgens de bronnen is de opvoeding van Marokkaanse ouders vaak onvoldoende afgestemd op de eisen van de Nederlandse school en samenleving. Dit kan leiden tot verstoorde relaties tussen ouders en kinderen, wat op zijn beurt weer kan resulteren in een gezinsbreuk of deviant gedrag bij de jongeren.

Een van de belangrijkste problemen is het verschijnsel van "dwanggedrag" dat vaak in de familie voorkomt. Dit gedrag wordt vaak opgevat als een normale opvoeding, terwijl het in feite leidt tot agressief gedrag. Ook wordt er vaak geweld gebruikt als opvoedingsmethode, wat in Marokko niet verboden is, maar in Nederland niet acceptabel wordt geacht. Dit leidt tot een onveilige omgeving voor de jongeren, waardoor ze mogelijk in de problemen raken.

Rol van de ouders bij de opvoeding

De opvoeding van Marokkaanse jongeren is niet alleen afhankelijk van de school, maar ook van de ouders. Volgens de bronnen is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun rol in de opvoeding van hun kinderen. Er is een gebrek aan overeenstemming tussen de waarden en normen van de opvoedende driehoek – het gezin, de school en de maatschappij. Dit verschijnsel is bij de Marokkaanse gemeenschap het grootst. De kloof tussen de normen en waarden tussen de binnen- en buitenwereld is immens zowel voor de eerste als voor de tweede generatie.

De opvoeding van Marokkaanse ouders sluit vaak niet aan bij de eisen die vanuit de Nederlandse samenleving aan kinderen worden gesteld. Dit kan leiden tot verstoorde relaties tussen ouders en kinderen, wat op zijn beurt weer kan resulteren in een gezinsbreuk of deviant gedrag bij de jongeren. De opvoeding van Marokkaanse ouders is dus een cruciaal onderdeel van de opvoeding van hun kinderen.

Initiatieven om de situatie te verbeteren

Er zijn verschillende initiatieven die bedoeld zijn om de situatie van Marokkaanse jongeren in Nederland te verbeteren. Het project "Opvoeden in Nederland doe je zo!" is een voorbeeld van zulke initiatieven. Dit project beoogt de zelfredzaamheid van Marokkaanse ouders en de Marokkaanse gemeenschap in Nederland te versterken, zodat eventuele problemen met kinderen voorkomen dan wel opgelost kunnen worden.

Het project biedt een opvoedingscursus aan aan Marokkaanse ouders, die hen helpt bij hun opvoedingstaak. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de bekendheid van de mogelijkheden van jeugdzorg. Ook wordt er gewerkt aan het trainen van cursisten tot zelfstandig cursusleider, zodat het bereik van de interventie vergroot kan worden. Daarnaast wordt er een spreekuur voor opvoedingsvragen aangeboden, waarin ouders begeleid kunnen worden bij hun opvoedingsproblemen.

Opvoedingscursussen voor Marokkaanse ouders

De opvoedingscursussen zijn een belangrijk onderdeel van het project "Opvoeden in Nederland doe je zo!". Deze cursussen zijn bedoeld om Marokkaanse ouders te begeleiden in hun opvoedingsproblemen. De cursussen richten zich op de opvoedingsvragen van de ouders en helpen hen bij het oplossen van problemen met betrekking tot de opvoeding van hun kinderen.

De cursussen worden aangeboden aan Marokkaanse vaders en moeders, zodat ze beter uitgerust zijn om problemen met betrekking tot de opvoeding van hun kinderen op te lossen. Ook wordt er aandacht besteed aan de bekendheid van de mogelijkheden van jeugdzorg. Dit helpt ouders om beter te begrijpen hoe ze hun kinderen kunnen ondersteunen en te helpen bij eventuele problemen.

Ondersteuning voor ouders

Naast de opvoedingscursussen biedt het project ook ondersteuning aan Marokkaanse ouders. Dit gebeurt via een spreekuur voor opvoedingsvragen, waarin ouders binnenlopen voor een folder, advies en/of een gesprek over opvoeden en het opgroeien van hun kind. Bij twaalf gevallen zijn ouders begeleid bij het voeren van gesprekken met school. In zeven gevallen heeft de psycholoog de ouders begeleid bij toeleiding naar (lichte) jeugdhulpverlening.

Deze ondersteuning helpt ouders om beter om te gaan met de problemen die ze tegenkomen bij de opvoeding van hun kinderen. Het helpt hen om beter te begrijpen hoe ze hun kinderen kunnen ondersteunen en te helpen bij eventuele problemen.

Conclusie

De opvoeding van Marokkaanse jongeren in Nederland is een complex probleem dat aandacht verdient. De opvoeding van deze jongeren is vaak niet in lijn met de eisen van de Nederlandse samenleving, wat leidt tot problemen met gedrag en schoolprestaties. De rol van de ouders is cruciaal in de opvoeding van hun kinderen, maar er is een gebrek aan overeenstemming tussen de waarden en normen van de opvoedende driehoek – het gezin, de school en de maatschappij. Er zijn verschillende initiatieven die bedoeld zijn om de situatie te verbeteren, waaronder het project "Opvoeden in Nederland doe je zo!", dat de zelfredzaamheid van Marokkaanse ouders en de Marokkaanse gemeenschap in Nederland wil versterken. De opvoedingscursussen en ondersteuning voor ouders zijn belangrijke onderdelen van dit project.

Bronnen

  1. Marokkaanse probleemjongeren – analyse en perspectief
  2. Opvoeden in Nederland doe je zo! Educatie project voor Marokkaanse ouders in Tilburg
  3. Wat ik verloor toen ik me afzette tegen mijn Marokkaanse familie
  4. Geweld tegen kinderen: ‘Het is een beetje de Marokkaanse opvoeding’
  5. Ahmed Marcouch: ambtenaar jeugdbeleid over Marokkaanse opvoeding confronteer ouders keihard met hun afwezigheid
  6. Marokkaanse jeugdcriminaliteit: dwingend gedrag is kern van de zaak
  7. Marokkaanse jongerenagressie: oorzaken en oplossingsrichtingen
  8. Forum over Marokkaanse jeugd

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven