Mijn visie op opvoeden: een samenvatting van kernprincipes en praktijk
juli 8, 2025
In de regio Maastricht zijn er verschillende programma’s en coachingvormen beschikbaar om ouders te ondersteunen bij het opvoeden van hun kinderen. Deze programma’s richten zich op het versterken van opvoedvaardigheden, het omgaan met problemen zoals driftbuien, eten, slapen of het aanpakken van situaties na een scheiding. In het bijzonder zijn er programma’s zoals ‘Coaching Positief Opvoeden volgens Triple P’ en ‘Opvoeden in 2 huizen’ die gratis beschikbaar zijn voor ouders uit de regio 043. Deze programma’s zijn gericht op het aanboren van een positieve, constructieve en liefdevolle opvoedstijl, waarbij het kind centraal staat. In dit artikel wordt ingegaan op de beschikbare programma’s, hun doelgroep, duur, en de manier waarop ze kunnen worden ingezet om ouders te ondersteunen bij hun opvoedpraktijk.
In de regio Maastricht en omgeving is er een gratis coaching beschikbaar voor ouders die last hebben van lastige opvoedproblemen. Dit programma, genaamd ‘Coaching Positief Opvoeden volgens Triple P’, is bedoeld voor ouders met kinderen van 0 tot 16 jaar. Het programma bestaat uit vier sessies van een uur, waarin een ervaren jeugdprofessional van de GGD met ouders aan de slag gaat. Deze sessies richten zich op het versterken van de eigen opvoedvaardigheden volgens de Triple P-methodiek. Triple P staat voor Positive Parenting Programma, een wetenschappelijk onderbouwde methode die gericht is op het aanpakken van problemen zoals driftbuien, niet luisteren, eten, slapen en zindelijk worden. De coaching is gericht op de specifieke vragen of problemen die in het gezin spelen, en biedt handvatten hoe om te gaan met (probleem)gedrag van het kind. Deelname is gratis en kan bij de ouder thuis worden gegeven. Deelname is mogelijk via de website van CJG043.
Triple P, oftewel het Positive Parenting Programma, is een wetenschappelijk onderbouwde opvoedmethode die gericht is op het aanpakken van problemen in de opvoeding. Het programma is ontwikkeld door onderzoekers van de University of Queensland en is wereldwijd inzetbaar. De methode richt zich op het aanleren van positieve opvoedstrategieën, waarbij het kind centraal staat. De opvoeder wordt hierbij geholpen om een constructieve, liefdevolle en veilige omgeving te creëren, waarin het kind zich veilig en gewenst voelt. Triple P richt zich op het aanleren van strategieën om bepaalde gedragingen te beïnvloeden, zoals het aanpakken van driftbuien, het aanleren van zelfstandigheid, of het aanleren van sociale vaardigheden. De methode is gericht op zowel kinderen als ouders, en is geschikt voor kinderen van 0 tot 16 jaar. De opvoedcoaching volgens Triple P is een van de programma’s die gratis beschikbaar is voor ouders in de regio 043.
Na een relatiebreuk of scheiding is het niet altijd eenvoudig om goed in gesprek te blijven over de opvoeding van het kind. Het programma ‘Opvoeden in 2 huizen’ is daarom bedoeld voor alleenstaande ouders uit de regio 043. Het programma bestaat uit twee bijeenkomsten, waarin ouders de kans krijgen om ervaringen te delen, tips en adviezen uit te wisselen, en opvoedthema’s te bespreken. Het doel van het programma is om bewust ouderschap te creëren, waarin ouders hun rol als ouder kunnen vervullen zonder te veel stress of conflicten. Deelname is gratis en richt zich op ouders die na een scheiding met hun kind omgaan. Het programma helpt ouders om een gezamenlijke opvoedstrategie op te stellen, zodat het kind zich veilig en gewenst voelt in beide huizen.
Naast de gratis coachingprogramma’s voor ouders zijn er ook programma’s beschikbaar voor kinderen die extra steun nodig hebben. Deelname is in veel gevallen gratis en richt zich op kinderen met bepaalde problemen, zoals stress, spanningen thuis, of problemen met ouders met psychische of verslavingsproblemen. De beschikbare programma’s zijn onder meer ‘Piep zei de Muis’, ‘KOPP/KOV Doe-Praatgroep’ en ‘KOPP/KOV Tienergroep’.
‘Piep zei de Muis’ is bedoeld voor kinderen van 4,5 tot 7 jaar en hun ouders. Het programma richt zich op kinderen die extra steun nodig hebben omdat er thuis of in hun omgeving veel stress en spanningen zijn. Het doel van het programma is om kinderen te helpen om met stress en spanningen om te gaan, en hen te leren om te communiceren over wat er met hen gebeurt. Deelname is gratis en richt zich op ouders en kinderen die in een moeilijke situatie verkeren. Het programma biedt een veilige ruimte waarin kinderen kunnen leren om hun gevoelens en gedrag te begrijpen en te leren om ermee om te gaan.
De KOPP/KOV Doe-Praatgroep is bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar en richt zich op kinderen met ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Het programma helpt kinderen om met hun situatie om te gaan, en biedt hen een veilige ruimte om te praten over wat er met hen gebeurt. De Tienergroep is bedoeld voor kinderen van 12 tot 16 jaar en richt zich op kinderen met ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Het programma richt zich op het versterken van veerkracht, zelfvertrouwen en oplossingsgericht denken. Deelname is gratis en richt zich op kinderen die extra steun nodig hebben.
Bij ouders die kampen met psychische en/of verslavingsproblemen is er ook ondersteuning beschikbaar. Het programma ‘Laat je Niks Wijsmaken’ is bedoeld voor ouders die last hebben van hun eigen problemen, en helpt hen om hun opvoedvaardigheden te versterken. Het programma richt zich op het aanleren van strategieën om met hun eigen problemen om te gaan, en helpt ouders om hun kinderen op een betere manier te ondersteunen. Deelname is gratis en richt zich op ouders die last hebben van hun eigen problemen.
Bij kersverse ouders is er ook ondersteuning beschikbaar. Het online programma ‘OudersInc’ richt zich op ouders die net een kind hebben en moeite hebben met de overgang naar ouder worden. Het programma helpt ouders om hun eigen opvoedvaardigheden te versterken, en biedt hen handvatten om met de uitdagingen van het ouder worden om te gaan. Deelname is gratis en richt zich op kersverse ouders.
Naast de gratis coachingprogramma’s zijn er ook programma’s beschikbaar voor ouders en onderwijs. Het programma ‘Opvoeden in 2 huizen’ is bedoeld voor alleenstaande ouders, en helpt ouders om een gezamenlijke opvoedstrategie op te stellen. Daarnaast zijn er ook workshops beschikbaar voor ouders, zoals ‘Omgaan met emoties’ en ‘Wat vertelt het gedrag van kinderen ons?’ Deelname is gratis en richt zich op ouders die last hebben van hun kinderen.
In de regio Maastricht zijn er diverse programma’s beschikbaar om ouders te ondersteunen bij het opvoeden van hun kinderen. Deze programma’s richten zich op het versterken van opvoedvaardigheden, het aanpakken van problemen zoals driftbuien, eten, slapen of het aanpakken van situaties na een scheiding. De beschikbare programma’s zijn gericht op zowel ouders als kinderen, en zijn gratis beschikbaar voor ouders uit de regio 043. Deelname is mogelijk via de website van CJG043, en richt zich op ouders die last hebben van hun kinderen. De beschikbare programma’s bieden handvatten om met de uitdagingen van het opvoeden om te gaan, en helpen ouders om hun kinderen op een betere manier te ondersteunen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet