Mindfulness in het onderwijs: De kracht van bewuste aandacht en emotieregulatie
juli 8, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijks georganiseerde activiteit die gericht is op het bevorderen van ontmoeting, uitwisseling van kennis en het versterken van het opvoedvertrouwen tussen ouders, medeopvoeders en professionals. In 2024 staat het thema ‘Opvoedhelden’ centraal, waarbij medeopvoeders, zoals familieleden, buren, leerkrachten en andere volwassenen, een belangrijke rol spelen in het opvoeden van kinderen. Deze week biedt veel ruimte voor activiteiten, workshops, webinars en bijeenkomsten die gericht zijn op het ondersteunend en inspirerend omgaan met opvoedproblemen.
Tijdens de Week van de Opvoeding worden er diverse activiteiten georganiseerd, die gericht zijn op het bevorderen van gesprekken, het delen van ervaringen en het leren omgaan met opvoedproblemen. Er zijn activiteiten voor ouders, kinderen, jongeren, professionals en andere betrokkenen. Bijvoorbeeld:
Een opvoedparty is een gezellige activiteit voor ouders en kinderen, waarin er beweegspelletjes, knutselactiviteiten, coaching sessies en andere activiteiten zijn. Deze activiteit is bedoeld voor ouders, grootouders en andere opvoeders met kinderen vanaf 0 jaar tot en met de basisschoolleeftijd. De opvoedparty is gratis en iedereen is welkom.
De ouderavond is gericht op het omgaan met stress en prestatiedruk bij jongeren. Tijdens deze avond worden er gesprekken gevoerd over de oorzaken, gevolgen en oplossingen van prestatiedruk bij jongeren. Er zijn ook acties en workshops waarin deelname wordt aangemoedigd.
Er worden verschillende webinars georganiseerd, die gericht zijn op het leren omgaan met opvoedproblemen. Bijvoorbeeld:
Er worden activiteiten georganiseerd in de bibliotheek, zoals voorlezen van verhalen voor de kleintjes, en activiteiten voor oudere kinderen. Er zijn ook activiteiten zoals een suikerklontjesquiz, het maken van fruitspies en het luisteren naar muziek.
Er worden voorstellingen georganiseerd, zoals de poppentheater ‘Visje Visje’ van Poppentheater Rozemarijn. Deze voorstelling is bedoeld voor jonge kinderen en wordt gegeven op een specifieke datum en tijd.
De Week van de Opvoeding benadrukt het belang van samen opvoeden. Dit betekent dat ouders niet alleen hoeven te werken aan de opvoeding van hun kinderen, maar ook andere betrokkenen kunnen inschakelen. Dit kunnen familieleden, buren, leerkrachten, sportcoaches, muziekleraren of andere volwassenen zijn. Deze opvoedhelden hebben een positieve invloed op het leven van kinderen en gezinnen. Ze kunnen helpen bij het oplossen van alledaagse vragen en zorgen, waardoor zij minder vaak hulp hoeven te vragen aan professionals. Bovendien zijn kinderen die kunnen teruggrijpen op andere volwassenen vaak veerkrachtiger en hebben ze meer kans om zich te ontwikkelen tot gezonde volwassenen.
Tijdens de Week van de Opvoeding worden er ook activiteiten georganiseerd die gericht zijn op het bieden van advies, inspiratie en steun. Er zijn activiteiten voor ouders, kinderen, jongeren, professionals en andere betrokkenen. Bijvoorbeeld:
Ouders Inc is een online cursus speciaal voor ouders met jonge kinderen. De cursus bevat praktische tips en oefeningen over herkenbare onderwerpen. De filmpjes gaan bijvoorbeeld over weinig slaap, geld en ruziemaken met je partner. De cursus is een soort spel voor beide ouders om beter met elkaar samen te werken. In 11 afleveringen van ongeveer 20 minuten ga je samen aan de slag. Met je postcode en e-mailadres kun je inloggen op de website van OudersInc. Zo kun je gratis meedoen aan de online cursus. Je hoeft verder geen persoonlijke gegevens in te vullen.
Het Vivera Sociaal Wijkteam is er voor alle inwoners van Zwijndrecht van 0 tot 100+ jaar. Je kunt bij het wijkteam terecht met allerlei vragen. Denk hierbij aan vragen over opvoeden en opgroeien, jeugd, gezondheid, wonen, zorg en welzijn maar bijvoorbeeld ook geldzaken/zorgen, eenzaamheid of op het gebied van relaties. Mail naar [email protected] of bel naar 078 770 81 81.
Jeugdgezondheidszorg (Jong JGZ) is er voor alle kinderen en jongeren van 0-18 jaar en hun ouders/verzorgers. Heb je vragen over voeding, verzorging of opvoeding? Jong JGZ denkt graag met je mee. Mail naar [email protected] of bel naar 088 566 45 49. Je kunt bijvoorbeeld met vragen terecht over: - een ontwikkelingsstoornis - tips voor in de opvoeding - vermoedens van ADHD - relatieproblemen en hulp hierbij - veel ruzie thuis, hoe kunnen we zorgen voor meer rust in huis?
De Week van de Opvoeding is een belangrijke gelegenheid om te kijken naar het opvoeden van kinderen en jongeren. Het is een week waarin ouders, medeopvoeders en professionals samenwerken om te leren omgaan met opvoedproblemen. Het thema ‘Opvoedhelden’ benadrukt het belang van medeopvoeders, zoals familieleden, buren, leerkrachten en andere volwassenen, die een positieve invloed kunnen hebben op het leven van kinderen en gezinnen. Tijdens de Week van de Opvoeding worden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals opvoedpartijen, ouderavonden, webinars, activiteiten in de bibliotheek, voorstellingen en andere activiteiten. De Week van de Opvoeding is een gelegenheid om te leren omgaan met opvoedproblemen, maar ook om te leren omgaan met de druk van sociale en prestatiedruk bij jongeren. Het is belangrijk om te weten dat ouders niet alleen hoeven te werken aan de opvoeding van hun kinderen, maar ook andere betrokkenen kunnen inschakelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet