Moeilijk opvoedbaar kind van 7 jaar: Wat ouders moeten weten
juli 8, 2025
In Nederland zijn er veel kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking, ontwikkelingsachterstand of andere uitdagingen die specifieke ondersteuning en begeleiding nodig hebben. Voor ouders, opa’s en oma’s, maar ook voor onderwijs- en zorgprofessionals is het belangrijk om te weten hoe je deze kinderen het beste kunt ondersteunen. In dit artikel bespreken we de aanbieding van logeerhuizen voor moeilijk opvoedbare kinderen, met aandacht voor de praktijk, de methoden en de ondersteunende maatregelen die daarbij horen. De informatie is gebaseerd op de bronnen die in het kader van deze opdracht zijn opgezocht.
Logeerhuizen bieden kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking, ontwikkelingsachterstand of andere uitdagingen een veilige en gestructureerde omgeving waarin ze begeleid worden. In de bronnen wordt aangegeven dat logeerhuizen een belangrijke rol spelen in de jeugdzorg. Zo staat in de bron van ‘s Heeren Loo (bron 1) dat kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking in een gesloten omgeving worden opgevangen, waarin ze zich niet zelfstandig naar buiten mogen begeven. Dit duidt op een zorgvuldig geregisseerde omgeving, waarin de begeleiding prioriteit heeft.
In de bron van Ut fan Hus (bron 6) wordt aangegeven dat er bij logeren sprake is van passende methodieken, waarbij duidelijke structuur, vaste regels en een vast programma centraal staan. Bij complexe hulpvragen kan er zelfs 1 op 1 begeleiding worden geboden. Dit laat zien dat logeerhuizen gericht zijn op het aanbieden van een veilige en gestructureerde omgeving voor kinderen en jongeren.
In logeerhuizen wordt gebruikgemaakt van verschillende methoden om kinderen en jongeren te begeleiden. Zo wordt in bron 1 verwezen naar de behandelmethode ‘INVRA/Op Eigen Benen’, waarbij kinderen en jongeren worden opgeleid om zich bewust te worden van hun eigen mogelijkheden. Dit helpt hen om zelfstandiger te worden.
In de bron van Dushi Huis (bron 3) wordt de Dushi Methodiek genoemd, een door Dushi Huis ontwikkelde methode die gericht is op het opvoeden en pedagogisch handelen van jeugdprofessionals. Deze methode biedt handvatten voor het werken met kinderen die hechtingsproblemen hebben. De Dushi Methodiek is geaccrediteerd en heeft 73,55 SKJ punten waardering gekregen. Dit wijst erop dat de methode erkend is en in de praktijk wordt toegepast.
In bron 2 wordt verwezen naar het expertisecentrum Jeugd, dat zich richt op het aanbieden van passende ondersteuning voor kinderen met een verstandelijke beperking en ontwikkelingsachterstand. Hierbij wordt gebruikgemaakt van maatwerk, waarbij iedere jeugdige en elk gezin uniek is. Dit betekent dat de begeleiding en behandeling op maat gemaakt wordt, zodat de behoeften van elk kind en elk gezin worden gecentreerd.
Een belangrijk aspect van logeerhuizen is de veilige omgeving waarin kinderen en jongeren terechtkomen. In bron 1 wordt aangegeven dat de woningen gesloten zijn, wat betekent dat kinderen en jongeren niet zelfstandig naar buiten mogen. Dit duidt op een zorgvuldig geregisseerde omgeving waarin de begeleiding prioriteit heeft.
In de bron van Ut fan Hus (bron 6) wordt aangegeven dat de woningen gericht zijn op de problematiek en passend bij de bewoner. Ondersteuning is gericht op de individuele wensen. Er is daadwerkelijk nachtzorg aanwezig, wat wijst op een continu begeleidingsproces.
In bron 3 wordt aangegeven dat Dushi Huis een thuis biedt waar jongeren blijven, gezien worden en waar hun talenten centraal staan. De sfeer in de huizen is vrolijk en positief, wat een belangrijke bijdrage levert aan de mentale ontwikkeling van de kinderen.
Bij logeerhuizen is het belangrijk om kinderen en jongeren actief te houden, zodat ze zich kunnen ontwikkelen. In de bron van BeActive (bron 4) wordt aangegeven dat het aanbieden van activiteiten een belangrijk onderdeel is van de opvang. Zo worden kinderen uitgenodigd om te klimmen, te gamen, kampvuurtjes te houden en op vakantie te gaan. Deze activiteiten helpen bij het vergroten van het zelfvertrouwen en de sociale ontwikkeling.
In de bron van Ut fan Hus (bron 6) wordt aangegeven dat er bij dagbesteding activiteiten worden opgesteld met persoonlijke doelen. De groep bestaat uit 6 tot 8 deelnemers, en er worden verschillende soorten activiteiten aangeboden, waaronder tuin- en huishoudelijke werkzaamheden, creatieve en ontwikkelingsgerichte activiteiten. Hiermee wordt er voor gezorgd dat de deelnemers in een veilige en gestructureerde omgeving een fijne zinvolle dag ervaren.
In logeerhuizen is het belangrijk om kinderen en jongeren te ondersteunen bij hun leren en ontwikkeling. In de bron van het expertisecentrum Jeugd (bron 2) wordt aangegeven dat het belangrijk is om passend onderwijs aan te bieden in een zo normaal mogelijke leeromgeving. Dit betekent dat kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en bijkomende problemen passende vormen van onderwijs krijgen.
In bron 2 wordt ook verwezen naar het onderwijs en zorg speerpunt, waarin wordt gekeken naar wat werkt en wat niet in het leren van kinderen met een verstandelijke beperking. Hierbij wordt gebruikgemaakt van effectieve begeleiding en behandeling in en met gezinnen, waarbij maatwerk is van belang.
In logeerhuizen is het belangrijk dat ouders en gezinnen worden betrokken bij de begeleiding en behandeling van kinderen en jongeren. In de bron van het expertisecentrum Jeugd (bron 2) wordt aangegeven dat het belangrijk is om gebruik te maken van werkzame elementen in de begeleiding en behandeling. Dit gebeurt op maat, waarbij het belang is om te aansluiten bij de wensen van de jeugdigen en hun gezinnen.
In bron 1 wordt ook verwezen naar de locaties Windlaan 13-15 en Zonnelaan 1, waar kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking terechtkomen. Hier is sprake van een gesloten omgeving, waarin de begeleiding prioriteit heeft. De locaties bieden logeren, dagbesteding en 24-uursopvang tijdens schoolvakanties.
Logeerhuizen bieden kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking, ontwikkelingsachterstand of andere uitdagingen een veilige en gestructureerde omgeving waarin ze begeleid worden. De begeleiding en behandeling zijn gericht op het helpen van de kinderen en jongeren om zichzelf te ontwikkelen, hun zelfstandigheid te vergroten en sociale vaardigheden te verbeteren. In logeerhuizen wordt gebruikgemaakt van verschillende methoden, zoals de Dushi Methodiek, de INVRA/Op Eigen Benen methode en passende ondersteuning in en met gezinnen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders en gezinnen worden betrokken bij de begeleiding en behandeling van de kinderen en jongeren. In logeerhuizen wordt een veilige en gestructureerde omgeving geboden, waarin de kinderen en jongeren actief worden gehouden en ontwikkeld.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet