logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Lichamelijke opvoeding en de toename van motorische vaardigheden bij kinderen

De relatie tussen lichamelijke opvoeding en de toename van motorische vaardigheden bij kinderen is van groot belang voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Motorisch leren, oftewel het ontwikkelen van bewegingsvaardigheden, is een proces dat zich ontwikkelt door herhaling, oefening en aanpassing van vaardigheden aan de omgeving. Dit proces is essentieel voor het ontwikkelen van basisvaardigheden zoals balans, rennen, springen, gooien, vangen en het schoppen van een bal. In dit artikel worden de kernprincipes van motorisch leren, de rol van lichamelijke opvoeding in de ontwikkeling van deze vaardigheden, en de invloed van beweging op cognitieve, sociaal-emotionele en fysieke ontwikkeling van kinderen besproken, op basis van de informatie uit de bronnen.

Motorisch leren: kernprincipes en kenmerken

Motorisch leren is het proces waarbij kinderen steeds vloeiender, nauwkeuriger en sneller bewegen. Dit proces wordt beïnvloed door herhalingen, waarbij oefening baart kunst. Dit verschijnsel staat bekend als de power law of practice. Bij elke herhaling wordt de vaardigheid beter beheerst, en de nauwkeurigheid neemt toe. Bovendien wordt de tijd die nodig is om de vaardigheid uit te voeren, steeds korter. Dit betekent dat de uitvoering van de beweging sneller verloopt.

Een ander kenmerk van motorisch leren is dat de bewegingen steeds minder aandacht vragen. Een kind kan bijvoorbeeld een bal stoten en tegelijkertijd om zich heen kijken. Dit toont aan dat de vaardigheid steeds vloeiender wordt. Naarmate de uitvoering meer nauwkeurigheid vraagt, neemt de snelheid van de beweging weer af. Dit is een natuurlijk proces dat helpt bij het optimaliseren van de uitvoering van de vaardigheid.

In de praktijk van het lichamelijke onderwijs is het belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften van kinderen. De activiteiten moeten aansluiten bij wat het kind wil en kan. Hierdoor worden de bewegingsactiviteiten betekenisvoller en krachtiger. De activiteiten moeten worden aangepast aan het niveau van het kind, zodat het kind zich steeds meer kan betrokken bij zijn eigen leerproces. Dit bevordert de zelfstandigheid van het kind en helpt bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.

De rol van lichamelijke opvoeding in de ontwikkeling van motorische vaardigheden

Lichamelijke opvoeding speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van motorische vaardigheden bij kinderen. Door actief te bewegen en te oefenen, leren kinderen de basisvaardigheden zoals balans, rennen, springen, gooien, vangen en het schoppen van een bal. Deze vaardigheden vormen de basis voor latere sporten en activiteiten. Het is belangrijk dat kinderen voldoende en gevarieerd bewegen in een uitdagende omgeving. Dit helpt bij het ontwikkelen van een brede motorische basis, die essentieel is voor de verdere ontwikkeling van het kind.

In de bronnen wordt uitgelegd dat kinderen die op jonge leeftijd voldoende en gevarieerd bewegen, gemiddeld betere algemene, motorische vaardigheden hebben dan kinderen die minder bewegen en minder gevarieerd bewegen. De grootste ontwikkeling van deze basismotorische vaardigheden vindt plaats tot en met een leeftijd van acht jaar, maar dit loopt nog door tot na de basisschoolleeftijd. Dit betekent dat het belangrijk is om al vanaf een jonge leeftijd actief te zijn en te oefenen.

Fysieke effecten van bewegen op kinderen

Bewegen heeft een positief effect op de fysieke gezondheid van kinderen. Het verlaagt de BMI en vetmassa, verbetert de insulinegevoeligheid en vermindert het risico op chronische ziekten. Duurtraining verbetert de fitheid en krachttraining vergroot de spierkracht bij kinderen. Daarnaast helpt bewegen bij het behouden van een gezond gewicht. Kinderen die voldoende bewegen, hebben dus een lagere kans op overgewicht en chronische aandoeningen.

Bij de ontwikkeling van een brede motorische basis (BMO) gaat het om het aanleren van basisvaardigheden, zoals balans, rennen, springen en gooien, vangen, slaan en het schoppen van een bal. Een BMO helpt kinderen om makkelijk te kunnen bewegen en verschillende sport- en beweegactiviteiten te doen. Onderzoek laat zien dat deze basisvaardigheden niet van nature komen aanwaaien. Kinderen hebben uitdaging nodig om voldoende en gevarieerd te sporten en bewegen om zo een brede basis te ontwikkelen.

Cognitieve effecten van bewegen op kinderen

Bewegen heeft ook een positief effect op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert de hersenontwikkeling en verbetert de uitvoerende functies zoals werkgeheugen, aandacht, concentratie en informatieverwerkingssnelheid. Kinderen die voldoende bewegen, hebben een beter ontwikkeld werkgeheugen en kunnen beter plannen en leren. Dit heeft een positief effect op hun leerprestaties, zoals begrijpend lezen en rekenen.

Kinderen die op school aan het begin van de ochtend en halverwege de ochtend bewegen, kunnen zich rond het middaguur beter concentreren dan kinderen die niet of weinig bewegen. Fysieke fitheid draagt bij aan prestaties in begrijpend lezen en rekenen. Motoriek doet dat voor rekenen en spelling. Fittere kinderen hebben een beter ontwikkeld werkgeheugen. Dit betekent dat bewegen een belangrijke rol speelt bij de cognitieve ontwikkeling van kinderen.

Sociaal-emotionele effecten van bewegen op kinderen

Bewegen draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs bewegen en sporten biedt een positief sociaal klimaat waarin kinderen sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Denk aan zelfdiscipline, persoonlijke verantwoordelijkheid, communiceren en samenwerken met anderen. Ook ontwikkelen kinderen door middel van bewegen prosociale vaardigheden zoals ‘om de beurt gaan’ en wachten. Kinderen leren zo omgaan met de gevoelens en mening van anderen. Hierdoor leert een kind vriendschappen aangaan en breidt het sociale netwerk uit.

Bij de sportclub ontwikkelen kinderen ook een gevoel van behoren en veiligheid. Ze leren omgaan met teleurstellingen en successen. Deze ervaringen helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfwaardering. Kinderen die actief zijn, hebben een verhoogd gevoel van geluk en welzijn. Ze hebben meer plezier en tevredenheid, en een verhoogd gevoel van eigenwaarde. Dit helpt bij het opbouwen van een positief zelfbeeld en een betere sociaal-emotionele ontwikkeling.

De invloed van lichamelijke opvoeding op de ontwikkeling van kinderen

Lichamelijke opvoeding speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert de fysieke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Door actief te zijn en te oefenen, leren kinderen de basisvaardigheden zoals balans, rennen, springen, gooien, vangen en het schoppen van een bal. Deze vaardigheden vormen de basis voor latere sporten en activiteiten.

De invloed van lichamelijke opvoeding op de ontwikkeling van kinderen is duidelijk zichtbaar in de cijfers. In 2024 voldeed 61,5 procent van de kinderen van 4 tot 12 jaar aan de beweegrichtlijnen. Bij jongeren van 12 tot 16 jaar is dit 43,1 procent, en bij 16 tot 20-jarigen 48 procent. Dit toont aan dat de beweegrichtlijnen belangrijk zijn voor de gezondheid van kinderen. De beweegrichtlijnen adviseren dagelijks tenminste een uur 'matig intensieve lichamelijke activiteit' en minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.

De rol van ouders en leerkrachten

Ouders en leerkrachten spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van beweging bij kinderen. Ze moeten een voorbeeld geven door zelf actief te zijn en kinderen aan te moedigen om te bewegen. Samen spelen en bewegen gaat heel goed samen en is erg leuk. Het is belangrijk dat kinderen plezier hebben aan bewegen en dat ze zich veilig en comfortabel voelen in de bewegingsomgeving.

Ouders en leerkrachten moeten rekening houden met de individuele behoeften van kinderen. De activiteiten moeten aansluiten bij wat het kind wil en kan. Hierdoor worden de bewegingsactiviteiten betekenisvoller en krachtiger. De activiteiten moeten worden aangepast aan het niveau van het kind, zodat het kind zich steeds meer kan betrokken bij zijn eigen leerproces. Dit bevordert de zelfstandigheid van het kind en helpt bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.

Conclusie

De relatie tussen lichamelijke opvoeding en de toename van motorische vaardigheden bij kinderen is van groot belang voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Lichamelijke opvoeding speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van motorische vaardigheden, fysieke gezondheid, cognitieve ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Door actief te zijn en te oefenen, leren kinderen de basisvaardigheden zoals balans, rennen, springen, gooien, vangen en het schoppen van een bal. Deze vaardigheden vormen de basis voor latere sporten en activiteiten. De invloed van lichamelijke opvoeding op de ontwikkeling van kinderen is duidelijk zichtbaar in de cijfers. Ouders en leerkrachten spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van beweging bij kinderen. Ze moeten een voorbeeld geven door zelf actief te zijn en kinderen aan te moedigen om te bewegen. Samen spelen en bewegen gaat heel goed samen en is erg leuk. Het is belangrijk dat kinderen plezier hebben aan bewegen en dat ze zich veilig en comfortabel voelen in de bewegingsomgeving.

Bronnen

  1. Platform Onderwijsinbeweging
  2. AllesoverSport.nl
  3. NJI.nl
  4. Google Drive Help
  5. Google Analytics Help
  6. Google Analytics Help
  7. Google Analytics Help

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven