Onderwijs en opvoeding van kinderen met MCDD: Aanpak en begeleiding
juli 8, 2025
Lichamelijke opvoeding is een belangrijk onderdeel van het onderwijs, waarbij kinderen worden opgeleid om actief, gezond en sportief te leven. In deeltijdopleidingen zoals de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) wordt de combinatie van theorie en praktijk centraal gesteld. Deze opleiding is gericht op het opbouwen van een professionele bevoegdheid om lichamelijke opvoeding te geven in verschillende onderwijsniveaus, van basisschool tot hoger beroepsonderwijs. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de inhoud, opbouw, toelatingseisen en voordelen van de deeltijdopleiding ALO, gebaseerd op de beschikbare informatie.
De opleiding Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) is gericht op het opbouwen van kennis, vaardigheden en competenties die nodig zijn om effectief les te geven in lichamelijke opvoeding. De opleiding is onderverdeeld in verschillende modules, waarmee studenten leren om beweeglessen te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren. Deze lessen worden gegeven op een opleidingschool waar de studenten werken of via de begeleidingsstructuur van een opleidingschool.
De opleiding is gericht op het ontwikkelen van een veilig beweegklimaat, waarin elke leerling zich veilig en geïnspireerd voelt. Daarnaast leren studenten om te werken in vaksecties en schoolbreed overleg, en om zich te oriënteren op het algemene onderwijsbeleid. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het opzetten van een aangepast programma binnen het reguliere jaarplanning en het differentiëren tussen leerlingen op basis van observaties en evaluaties.
De opleiding is gericht op zowel de vakinhoudelijke als de didactische vaardigheden. Studenten leren hoe ze leerlingen kunnen motiveren voor een sportief, actief en gezond leven. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan professionele en persoonlijke ontwikkeling, waaronder het uitvoeren van een praktijkonderzoek op het gebied van lichamelijke opvoeding of sport.
De opleiding is in deeltijd opgezet, waardoor studenten hun werk, privéleven en studie kunnen combineren. De lesdagen zijn geregeld, meestal op woensdag van 13.30 tot 21.00 uur. Naast deze lesdag moet de student rekening houden met ongeveer 10 tot 15 uur zelfstudie per week. Daarnaast geeft de student 6 tot 12 uur per week lessen bewegingsonderwijs, zodat ze direct in de praktijk aan de slag kunnen.
De opleiding is flexibel opgebouwd, zodat studenten hun eigen route kunnen bepalen. Er zijn keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten, de manier van toetsen, en de mogelijkheid om in eigen tempo te leren. Ook is er de optie om eerder verworven competenties te valideren via een portfolio-assessment.
Voor deelname aan de opleiding is een havo-, vwo- of mbo-4 diploma vereist. Daarnaast moet de kandidaat voldoen aan aanvullende eisen, waaronder een motorische aanleg en lichamelijke gezondheid. Hierbij wordt een sportmedische keuring en een bewegingsassessment uitgevoerd. Deze keuringen zijn verplicht en bindend. De keuringen worden meestal uitgevoerd bij een sportmedisch adviescentrum, en de resultaten moeten binnen een bepaalde termijn worden ingeleverd.
Voor studenten die geen relevante werkervaring hebben, is het mogelijk om eerst kennis te maken met de praktijk via een stage. Studenten die al werkervaring hebben, kunnen hun portfolio vullen met beroepsproducten (maximaal 5 jaar oud), waardoor de studiebelasting mogelijk verkort kan worden.
Na het afronden van de opleiding is de student bevoegd om lichamelijke opvoeding te geven in diverse onderwijsniveaus, waaronder het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en het mbo of hbo. Daarnaast kunnen studenten werken als combinatiefunctionaris, een functie waarin ze een brug slaan tussen school en sport. Daarnaast zijn er diverse verdere studies mogelijk, waaronder:
Deze verdere studies bieden de mogelijkheid om je te specialiseren of je brede kijk te verdiepen.
Een belangrijk kenmerk van de opleiding is de praktijkgerichtheid. Studenten werken in deeltijd aan hun opleiding, waarbij ze direct in de praktijk aan de slag kunnen. Ze hebben toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken en kunnen hun theorie direct toepassen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de begeleiding van studenten, zowel op het gebied van het leren als op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
De opleiding biedt ook de mogelijkheid om te werken in een praktijkonderzoek op het vlak van lichamelijke opvoeding of sport. Hierbij leren studenten om kritisch te reflecteren op hun ontwikkeling tot docent bewegingsonderwijs.
De opleiding stimuleert het gebruik van de werkvloer als leeromgeving. Studenten leren op een realistische manier, waarin ze straks kunnen leren, toetsen en werken. De opleiding helpt bij het vinden van een geschikte plek voor stage of werk. Daarnaast is er de mogelijkheid om werkervaring in te zetten bij het leren, zodat de studenten hun competenties kunnen valideren.
De opleiding wordt aangeboden door meerdere hogescholen, waaronder Windesheim, HAN en Fontys. De studie is in deeltijd opgezet, waardoor studenten hun werk, privéleven en studie kunnen combineren. Het collegegeld is afhankelijk van de instelling en de situatie van de student. Er zijn subsidieopties beschikbaar voor studenten en werkgevers.
De deeltijdopleiding Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) biedt een uitgebreid overzicht van de benodigde competenties, kennis en vaardigheden om lichamelijke opvoeding te geven in verschillende onderwijsniveaus. De opleiding combineert theorie en praktijk, waarbij studenten leren om beweeglessen te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan professionele en persoonlijke ontwikkeling, zodat de studenten zich goed kunnen voorbereiden op hun toekomstige beroep. De opleiding is flexibel opgebouwd, zodat studenten hun eigen route kunnen bepalen, en biedt diverse verdere studies en beroepsmogelijkheden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet