Master na bachelor lichamelijke opvoeding: een uitdaging met veel potentieel
juli 8, 2025
Lichamelijke opvoeding is een essentieel onderdeel van het onderwijs, zowel in het reguliere als in het VAVO-onderwijs. In het VAVO-onderwijs, dat gericht is op leerlingen die een diploma willen halen op vmbo-tl (mavo), havo- of vwo-niveau, wordt lichamelijke opvoeding opgenomen als verplicht onderdeel. De praktijk van lichamelijke opvoeding in het VAVO-onderwijs verschilt per leerweg en onderwijsniveau. In dit artikel worden de voorschriften, richtlijnen en praktijkvoorwaarden voor lichamelijke opvoeding in het VAVO-onderwijs besproken, gebaseerd op de beschikbare bronnen.
In het VAVO-onderwijs is lichamelijke opvoeding een verplicht vak dat moet worden gevolgd. Dit geldt voor leerlingen die op het mavo-, havo- of vwo-niveau werken. De leerling moet hierin minstens een voldoende behalen, zoals aangegeven in de bronnen. Dit betekent dat lichamelijke opvoeding niet kan worden overgeslagen, tenzij een leerling een ontheffing krijgt.
De wetgeving voor lichamelijke opvoeding in het VAVO-onderwijs is geregeld in het Uitvoeringsbesluit WVO 2020. Hierin staat omschreven dat leerlingen die lichamelijk niet in staat zijn om gymlessen te volgen, een ontheffing kunnen krijgen. Dit geldt ook voor leerlingen met psychische klachten, waarbij het schoolbestuur moet beoordelen of de leerling daadwerkelijk niet in staat is om deel te nemen aan het vak lichamelijke opvoeding. Een ontheffing wordt op de cijferlijst vermeld met ‘vr’ van vrijstelling of voluit ‘vrijstelling’ of ‘ontheffing’.
In het VAVO-onderwijs zijn er verschillende leerwegen, waaronder de gemengde leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg en de basisberoepsgerichte leerweg. Elke leerweg heeft verschillende eisen en vereisten voor lichamelijke opvoeding.
In de gemengde leerweg moet de leerling in totaal zes vakken afleggen, waaronder lichamelijke opvoeding. De leerling moet dit vak minstens met een voldoende afronden. De kaderberoepsgerichte leerweg vereist vijf vakken, waaronder lichamelijke opvoeding, en de basisberoepsgerichte leerweg ook vijf vakken. In alle gevallen is lichamelijke opvoeding een verplicht onderdeel.
In het VAVO-onderwijs wordt lichamelijke opvoeding gegeven als een van de verplichte vakken. De leerling moet dit vak in het curriculum opnemen en minstens een voldoende behalen. Dit geldt voor alle leerwegen en niveaus. De leerling moet ook het profielwerkstuk afronden, wat een onderdeel is van het eindexamen.
De leerling moet ook de vakken maatschappijleer, lichamelijke opvoeding en CKV volgen. Deze vakken moeten minstens met een voldoende worden afgesloten. Hierbij staat het niveau van de leerling centraal, en wordt er aandacht besteed aan de individuele behoeften van de leerling.
Lichamelijke opvoeding wordt in het VAVO-onderwijs beoordeeld op basis van de prestaties van de leerling. Hierbij wordt gekeken naar de deelname, het behalen van de eindcijfers en het volgen van het curriculum. De beoordeling van lichamelijke opvoeding kan variëren per school en per leerling.
In sommige gevallen kan een leerling een ontheffing krijgen voor lichamelijke opvoeding, mits de school dit ooit heeft aangevraagd. Dit is mogelijk voor leerlingen die vanwege lichamelijke of psychische klachten niet in staat zijn om gymlessen te volgen. De school moet hiervoor toestemming krijgen van de minister en moet aan voorwaarden voldoen.
In de praktijk wordt lichamelijke opvoeding gegeven in een ruimte waarin leerlingen kunnen bewegen en oefenen. De leerling moet hierin actief zijn en deel kunnen nemen aan de lessen. De leerkracht moet ervoor zorgen dat de leerling zich veilig en comfortabel voelt in de les.
De leerkracht moet ook zorgen voor een goede balans tussen theorie en praktijk. De leerling moet leren om te bewegen, te oefenen en te leren. Dit gebeurt door middel van lessen, stages en andere activiteiten. De leerkracht moet ook aandacht besteden aan de individuele behoeften van de leerling.
In het VAVO-onderwijs wordt aandacht besteed aan de onderwijsondersteuning en steun. Dit omvat het begeleiden van leerlingen met beperkingen, psychische klachten of andere problemen. De leerkracht moet hierin helpen en ondersteuning bieden aan de leerling.
De school moet ook zorgen voor een goede onderwijsuitvoering, waarin de leerling zich veilig en comfortabel voelt. Dit omvat het aanbieden van een geschikt programma, het aanbieden van voldoende ruimte en het aanbieden van goede vooruitzichten op het eindexamen.
Lichamelijke opvoeding is een essentieel onderdeel van het VAVO-onderwijs. Het is een verplicht vak dat moet worden gevolgd en minstens met een voldoende moet worden afgesloten. De leerling moet hierin actief zijn en deel kunnen nemen aan de lessen. De school moet zorgen voor een goede onderwijsuitvoering en ondersteuning. De leerkracht moet aandacht besteden aan de individuele behoeften van de leerling en helpen bij het leren en oefenen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet