Veelgestelde vragen over opvoeden: Wat ouders moeten weten
juli 8, 2025
Lichamelijke opvoeding is een essentieel onderdeel van het onderwijs, zowel op de basisschool als op het voortgezet onderwijs. Het is niet alleen gericht op het bevorderen van lichamelijke gezondheid, maar ook op het ontwikkelen van bewegingsvaardigheden, sociale vaardigheden en het versterken van het zelfvertrouwen van leerlingen. In Nederland zijn er verschillende instellingen en opleidingen die zich richten op het opleiden van leraars in lichamelijke opvoeding, waaronder de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) en de Interfacultaire Lerarenopleiding (ILO) aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast speelt het Onderwijs Service Bureau (OSB) een cruciale rol in het ondersteunende werk binnen het onderwijs, met name op het gebied van lichamelijke opvoeding.
Lichamelijke opvoeding is niet alleen gericht op het lichamelijk bewegen, maar ook op het leren omgaan met risico’s, het opbouwen van gezonde levensgewoonten en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Het is een onderdeel van het kerndoelenprogramma van het basisonderwijs en wordt ook op het voortgezet onderwijs ondersteund. De kern van lichamelijke opvoeding is het stimuleren van beweging, het leren omgaan met lichamelijke klachten en het ontwikkelen van een positieve houding ten opzichte van gezondheid en welzijn.
De Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) biedt opleidingen aan voor leraars in lichamelijke opvoeding, waardoor studenten leren hoe ze groepen kunnen begeleiden in sport en beweging. Met een ALO-diploma kunnen leraars werken in verschillende sectoren, waaronder basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en universitair sportcentrum. Daarnaast is er ook de Interfacultaire Lerarenopleiding (ILO) van de Universiteit van Amsterdam, die de post-masteropleiding aanbiedt tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs in 24 schoolvakken. Deze opleiding richt zich op het ontwikkelen van competenties, waaronder het begeleiden van leerlingen in hun leerontwikkeling.
Het Onderwijs Service Bureau (OSB) is een centrale instelling binnen het Onderwijs- en Zorgbedrijf OZHW. Het is gevestigd in Barendrecht en fungeert als het kloppende hart van de ondersteunende diensten binnen de groep. Het OSB ondersteunt de 25 scholen voor primair en voortgezet onderwijs binnen OZHW, verspreid over diverse locaties in de regio Zuid-Holland Zuid. Met een gezamenlijke focus op kwaliteit en innovatie streeft het OSB naar efficiënte processen en optimale ondersteuning, zodat de scholen zich volledig kunnen richten op hun missie: het bieden van het beste onderwijs in de regio.
Het OSB biedt ondersteuning op verschillende gebieden, waaronder financiën, faciliteiten, HR, communicatie, ICT en kwaliteit. De focus ligt op het versterken van de kwaliteit van het onderwijs en het bevorderen van innovatie. Daarnaast is het OSB een plek waar samenwerking en professionaliteit centraal staan, en waar ruimte is om talenten en organisatietalenten verder te ontwikkelen. Het is een belangrijke ondersteunende instelling voor scholen die zich richten op het aanbieden van een goed onderwijs, waaronder lichamelijke opvoeding.
Op scholen zoals het Spinoza Lyceum, het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA) en het Montessori Lyceum Oostpoort wordt lichamelijke opvoeding op een unieke manier gegeven. Bijvoorbeeld, op het Spinoza Lyceum wordt onderwijs gegeven volgens het daltonprincipe, waarbij het leren afgestemd wordt op de persoonlijke capaciteiten en behoeften van de leerlingen. Leerlingen krijgen daarbij meer vrijheid en meer verantwoordelijkheid over hun eigen leerproces dan op de meeste andere middelbare scholen. Dit maakt het onderwijs op Spinoza20first extra dynamisch en contextrijk.
Het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA) maakt deel uit van de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam. Het MLA is een school voor vwo/gymnasium-, havo- en mavo-leerlingen met en zonder montessori-achtergrond. Het onderwijs is gebaseerd op de ideeën van Maria Montessori, het principe “help mij het zelf te doen”. Leerlingen krijgen de ruimte om zelfstandig te werken, verantwoordelijkheid te dragen, het eigen werktempo te bepalen, taken te plannen en werk in te delen.
Soms hebben leerlingen last van lichamelijke klachten, zoals pijn, vermoeidheid of buikklachten. Deze klachten kunnen het dagelijks functioneren beïnvloeden en kunnen bijdrragen aan stress, vermoeidheid en verminderde concentratie. In sommige gevallen kan de huisarts geen duidelijke oorzaak vinden, waardoor sprake kan zijn van Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK). Deze klachten kunnen ernstig zijn en het gedachten en gevoelens beheersen. Wanneer dit het dagelijks functioneren belemmert, kan het gaan om een Somatisch-Symptoomstoornis.
Het Onderwijs Service Bureau (OSB) en andere onderwijsonderdelen zorgen ervoor dat leerlingen met lichamelijke klachten op de juiste manier worden begeleid. Er zijn behandelingen beschikbaar, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), lichaamsmentaliserende psychotherapie, gespecialiseerde fysiotherapie, psychomotorische therapie (PMT), en andere methoden. Daarnaast zijn er ook educatieve programma’s voor leerlingen met ALK, die gericht zijn op het omgaan met klachten en het verbeteren van het functioneren.
Voor leerkrachten die zich richten op lichamelijke opvoeding zijn er verschillende opleidingen beschikbaar. De Breitner Academie biedt de bacheloropleiding Docent beeldende kunst en vormgeving aan, en is onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) biedt opleidingen aan voor leraars in lichamelijke opvoeding, waardoor studenten leren hoe ze groepen kunnen begeleiden in sport en beweging. De Interfacultaire Lerarenopleiding (ILO) van de Universiteit van Amsterdam biedt de post-masteropleiding aan tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs in 24 schoolvakken.
Lichamelijke opvoeding is een belangrijk onderdeel van het onderwijs, dat zowel lichamelijke als mentale ontwikkeling ondersteunt. Het Onderwijs Service Bureau (OSB) speelt een cruciale rol in het ondersteunende werk binnen het onderwijs, waaronder lichamelijke opvoeding. De Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), de Interfacultaire Lerarenopleiding (ILO) en andere opleidingen zorgen ervoor dat er voldoende bevoegde leerkrachten beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er behandelingen en educatieve programma’s beschikbaar voor leerlingen met lichamelijke klachten, zoals Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK). Het onderwijs zorgt voor een betere toekomst voor kinderen en jongeren, waarbij gezondheid, beweging en mentale ontwikkeling centraal staan.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet