logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen studeren: Wat je moet weten

Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen vormen een belangrijk onderdeel van de jeugd en de gezondheid. In de huidige tijd wordt steeds meer aandacht besteed aan de invloed van beweging op het lichaam, de geest en het welzijn van kinderen. De opleidingen in dit vakgebied geven de nodige kennis en vaardigheden om kinderen te begeleiden bij hun ontwikkeling, maar ook om wetenschappelijk onderzoek te verrichten en actief in te te vallen in de sportsector. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de opleidingen in lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen toegelicht, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.

Opleidingen in lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen

Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar die gericht zijn op lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen. Deze opleidingen variëren van MBO-opleidingen tot HBO- en universitaire studies, en bieden een brede basis in bewegingsleer, fysiologie, psychologie en pedagogiek. De keuze voor een bepaalde opleiding hangt af van het niveau van je opleiding, je interesses en je toekomstige carrièreplannen.

MBO-opleidingen

Op MBO-niveau zijn er meerdere opleidingen beschikbaar, waaronder Sport- en bewegingsbegeleider, Sport- en bewegingsleider, en Sport- en bewegingscoördinator. Deze opleidingen richten zich op het geven van sportactiviteiten, het begeleiden van groepen en het organiseren van sportactiviteiten in verschillende omgevingen. Bijvoorbeeld, de opleiding Sport- en bewegingsbegeleider leert je hoe je mensen kunt helpen bij het leren bewegen en hoe je sportactiviteiten kunt organiseren. Daarnaast leer je omgaan met veiligheid en het beheren van sportfaciliteiten.

HBO-opleidingen

Op HBO-niveau zijn er opleidingen zoals de Bachelor Bewegingswetenschappen, die gericht zijn op wetenschappelijk onderzoek naar het menselijk bewegingsapparaat. Deze opleidingen bieden een brede basis in fysiologie, anatomie, psychologie en sportwetenschappen. De opleiding Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam is een voorbeeld van een universitaire bachelor die gericht is op het begrijpen en optimaliseren van menselijke beweging. Hierin leer je hoe je je kennis kunt toepassen op groepen en individuen met verschillende kenmerken, waaronder sporters, ouderen en mensen met een beperking.

Universitaire opleidingen

Op universitair niveau zijn er opleidingen zoals de Master Human Movement Sciences, die gericht zijn op wetenschappelijk onderzoek naar het menselijk bewegen. Deze opleidingen bieden de kans om je te specialiseren in onderwerpen als sportfysiologie, revalidatie en gezond ouder worden. De opleidingen zijn gericht op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden die nodig zijn om wetenschappelijk onderzoek te verrichten en om te werken in de gezondheidszorg, sportsector of onderwijs.

Toelatingseisen en instroomadvies

Voor de toelating tot opleidingen in lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen zijn bepaalde eisen van toepassing. Voor MBO-opleidingen is een diploma op niveau 4 vereist, terwijl voor HBO- en universitaire opleidingen een HAVO- of VWO-afsluiting of een MBO-diploma op niveau 4 nodig is. Daarnaast is er een instroomadvies voor de lerarenopleiding HALO, waarin wordt aangegeven dat studenten met een passie voor educatie en sport zich kunnen melden.

Voor studenten zonder een toelatinggevende vooropleiding is er een 21+-toelatingsonderzoek beschikbaar, waarin je je kennis en vaardigheden kunt laten bewijzen. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden voor studenten met een buitenlands diploma.

Opleidingsdoelen en vakken

De opleidingen in lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen richten zich op het leren van verschillende aspecten van beweging, zoals fysiologie, anatomie, psychologie en pedagogiek. De vakken variëren per opleiding, maar omvatten vaak onderwerpen als bewegingsanalyse, inspanningsfysiologie, psychologie van beweging en inspanning, en motorische ontwikkeling.

Bijvoorbeeld, in de bachelor Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen worden vakken gegeven zoals Inleiding Bewegingswetenschappen, Inleiding en practicum Methodologie en Statistiek, Algemene Fysiologie, Inleiding Psychologie, Wiskunde voor bewegingswetenschappen, Neurofysiologie, en Programeervaardigheden voor Bewegingswetenschappen. Deze vakken helpen je om kennis te maken met de basisconcepten van de bewegingswetenschappen en om praktische vaardigheden op te doen.

Praktijkervaring en stages

Een belangrijk onderdeel van de opleidingen in lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen is de praktijkervaring. Tijdens de opleiding krijg je de kans om je kennis toe te passen in praktijkomgevingen, zoals sportcentra, scholen, ziekenhuizen en sportverenigingen. Deze ervaring helpt je om je theorie te versterken en je vaardigheden te ontwikkelen.

In de opleiding HALO (Leraar 1e graad Lichamelijke Opvoeding) is de praktijk erg belangrijk, omdat je je kennis en vaardigheden moet kunnen toepassen in de lespraktijk. Je krijgt de kans om stages te lopen in verschillende scholen en sportfaciliteiten, waarin je je kennis kunt oefenen en je vaardigheden kunt ontwikkelen.

Beroepen en carrière

Na afronden van de opleidingen in lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen zijn er verschillende beroepen beschikbaar. Voorbeelden zijn sportcoördinator, leraar lichamelijke opvoeding, buurtsportcoach, en bewegingswetenschapper. Daarnaast kun je ook werken in de gezondheidszorg, sportsector of onderwijs.

De opleidingen bieden ook de kans om verder te studeren, bijvoorbeeld in de master Human Movement Sciences of Sport Sciences. Hiermee kun je je specialiseren in onderwerpen als sportfysiologie, revalidatie, gezond ouder worden en sport.

Samenvatting

De opleidingen in lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen bieden een brede basis in bewegingsleer, fysiologie, psychologie en pedagogiek. Deze opleidingen richten zich op het begeleiden van kinderen bij hun ontwikkeling, het organiseren van sportactiviteiten en het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. De keuze voor een bepaalde opleiding hangt af van het niveau van je opleiding, je interesses en je toekomstige carrièreplannen. De opleidingen bieden de kans om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen, zowel in theorie als in de praktijk.

Bronnen

  1. Sportnetwerk
  2. Vrije Universiteit Amsterdam
  3. Maastricht University
  4. De Haagse Hogeschool
  5. Rijksuniversiteit Groningen
  6. Studiekeuze Qompas

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven