logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen: een academische opleiding voor gezondheid en onderwijs

Inleiding

De opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen biedt een brede, wetenschappelijke benadering van het menselijk lichaam en de manier waarop beweging kan worden geoptimaliseerd. Deze opleiding, die zowel op bachelor- als op master niveau beschikbaar is, richt zich op de theorie en praktijk van lichamelijke activiteit, gezondheid, sport en bewegingsonderwijs. De opleiding biedt onderwijs aan op de Vrije Universiteit Brussel en andere instellingen, en leidt tot diverse beroepsuitkomsten, waaronder docent, sportcoach, fysiotherapeut, of onderzoeker in het gebied van bewegingswetenschappen. De inhoud van de opleiding omvat zowel biologische, psychologische als maatschappelijke aspecten van beweging. Dit artikel bespreekt de structuur, inhoud, en mogelijke beroepen na afloop van de opleiding.

Opleidingsstructuur

De opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen wordt aangeboden als een bachelor- en masteropleiding. De bachelor duurt drie jaar en bestaat uit 180 studiepunten (SP), terwijl de master in twee jaar wordt afgerond met 120 SP. De opleiding is gericht op het begrijpen van het menselijk bewegingsapparaat, het optimaliseren van fysieke activiteiten, en het opbouwen van een wetenschappelijke kijk op sport en gezondheid.

Bachelorjaar 1

In het eerste jaar van de bachelor worden de basisbegrippen van de bewegingswetenschappen aangeleerd. Dit omvat onderwerpen als anatomie van het locomotorisch stelsel, biologie, en sport sociologie. Daarnaast worden er keuzevakken aangeboden, waaronder individuele bewegingsvorming, bewegingsvorming, en topsportspecifieke carrièreplanning. De opleiding bevat ook praktijkonderdelen, zoals de geïntegreerde werkperiode in recreatie- en revalidatiesporten.

Bachelorjaar 2

Het tweede jaar verder uitbouwen van de kennis op het gebied van fysiologie, psychologie, en sportmanagement. Er wordt aandacht besteed aan biochemie van de inspanning, didactiek van de bewegingsvorming, en sportpsychologie. Ook worden er keuzevakken aangeboden, waaronder individuele bewegingsvorming, bewegingsvorming, en topsportspecifieke carrièreplanning.

Bachelorjaar 3

In het derde jaar wordt er aandacht besteed aan de theorieën van motorisch leren, psychomotorische ontwikkeling, en sportmanagement. Daarnaast worden er praktijkonderdelen gegeven, zoals de geïntegreerde werkperiode in watersporten en wintersporten. Ook worden er keuzevakken aangeboden, waaronder fitheid- en gezondheidsopvoeding, event- en projectmanagement, en vakdidactiek.

Masterjaar 1

De masteropleiding bouwt voort op de bachelor en richt zich op professionele verdieping, onderzoek, en management. De opleiding biedt verschillende afstudeerrichtingen, waaronder sporttraining en coaching, fysieke activiteit, fitheid en gezondheid, sportmanagement, en bewegingsonderwijs. De opleiding bevat ook stages en een masterproef.

Beroepsmogelijkheden

Na het afronden van de opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen zijn er diverse beroepsmogelijkheden. Deze omvatten:
- Docent lichamelijke opvoeding: De opleiding leidt tot een beroep als docent in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs.
- Sportcoach: De opleiding biedt kennis om te werken als trainer of coach in de sportwereld.
- Fysiotherapeut: De opleiding bevat onderdelen die nodig zijn om fysiotherapeut te worden.
- Sportfunctionaris: De opleiding leidt tot een functie als sportfunctionaris in een sportfederatie.
- Onderzoeker: De opleiding biedt een basis voor verdere studie, zoals een promotie in de bewegingswetenschappen.
- Onderwijsadviseur: De opleiding kan ook leiden tot een functie in het onderwijs, bijvoorbeeld als onderwijsondersteunende.

Onderwijs en praktijk

De opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen combineert theorie en praktijk. De studenten krijgen kennis over de menselijke fysiologie, psychologie, en sociologie van sport en beweging. Daarnaast worden er praktijkonderdelen gegeven, zoals stages in sportcentra, scholen, en ziekenhuizen. De opleiding richt zich ook op het ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden, zoals het analyseren van bewegingen met behulp van meetapparatuur en computerprogramma’s.

Wetenschappelijke benadering

De opleiding richt zich op een wetenschappelijke benadering van beweging. Dit omvat onderwerpen als de invloed van fysieke activiteit op gezondheid, de invloed van sport op mentale ontwikkeling, en de optimale manier waarop beweging kan worden geoptimaliseerd. De opleiding bevat ook onderdelen over de historische ontwikkeling van lichamelijke opvoeding, inclusief filosofische en pedagogische aspecten.

Historische context

De opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen heeft een rijke historische context. Klaas Rijsdorp, een belangrijke figuur in de geschiedenis van de lichamelijke opvoeding, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de wetenschappelijke benadering van sport en beweging. Hij introduceerde het begrip ‘gymnologie’ en benadrukte het belang van de pedagogische aspecten van lichamelijke opvoeding. Daarnaast werd het begrip ‘coherentie’ geïntroduceerd, dat verwijst naar de bestaansverbondenheid tussen individu en situatie.

Samenvatting

De opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen biedt een brede, wetenschappelijke benadering van het menselijk lichaam en de manier waarop beweging kan worden geoptimaliseerd. De opleiding omvat zowel biologische, psychologische als maatschappelijke aspecten van beweging. De opleiding leidt tot diverse beroepen, waaronder docent, sportcoach, fysiotherapeut, en onderzoeker. De opleiding combineert theorie en praktijk en richt zich op een wetenschappelijke benadering van beweging.

Bronnen

  1. Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen
  2. Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam
  3. Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen
  4. Bewegingswetenschappen aan de Hogeschool van Amsterdam
  5. Lichamelijke Opvoeding in perspectief
  6. Gedrag en maatschappij aan de Hogeschool van Amsterdam
  7. Aanhoudende lichamelijke klachten

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven