logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Lichamelijke opvoeding en beweging: een essentieel onderdeel van het onderwijs

Lichamelijke opvoeding is een van de belangrijkste onderdelen van het onderwijs, zowel op het basisschool- als het voortgezet onderwijsniveau. Het is niet alleen gericht op het lichamelijk bewegen, maar ook op het ontwikkelen van motorische vaardigheden, sociaal gedrag, gezondheid en zelfvertrouwen bij kinderen. In de huidige tijd, waarin het lichamelijk gedrag van kinderen steeds belangrijker wordt geacht, is het belangrijk om te weten hoe lichamelijke opvoeding wordt onderwezen en welke rol de universiteit speelt in de opleiding van docenten. Dit artikel bevat informatie over de opleidingen, het vakgebied van lichamelijke opvoeding, de rol van de docent, en de betekenis van beweging in het onderwijs.

Opleidingen in lichamelijke opvoeding

Er zijn verschillende opleidingen die gericht zijn op het leren van lichamelijke opvoeding. Een van de bekendste is de HALO-opleiding (Hoger Algemeen Lager Onderwijs), die wordt aangeboden aan meerdere universiteiten en hogescholen. Deze opleiding is gericht op het leren van lichamelijke opvoeding op het basisschool- en voortgezet onderwijsniveau. De opleiding is gericht op het ontwikkelen van zowel de theorie- als de praktijkvaardigheden van een leraar lichamelijke opvoeding.

De HAN University of Applied Sciences biedt een Bacheler in Lichamelijke Opvoeding aan, waarbij de studenten leren hoe ze kinderen kunnen leren bewegen, hoe ze lesgeven en hoe ze samenwerkingen kunnen opzetten met gemeenten. De opleiding biedt een uitgebreid praktijkonderwijs, waarbij studenten stages lopen en actief zijn in de lespraktijk. De Vrije Universiteit Amsterdam biedt een bachelor in Bewegingswetenschappen aan, die gericht is op het begrijpen van hoe mensen bewegen, en hoe dit kan worden geoptimaliseerd in sportpraktijk en gezondheidszorg.

Er zijn ook masteropleidingen gericht op sport en bewegingsonderwijs, zoals die aangeboden door de Fontys Hogeschool en de Maastricht University. Deze opleidingen richten zich op het verdiepen in het vakgebied van lichamelijke opvoeding en het ontwikkelen van innovatieve methoden om kinderen te motiveren om actief te blijven.

De rol van de leraar lichamelijke opvoeding

Een leraar lichamelijke opvoeding speelt een cruciale rol in het onderwijs. Het is niet alleen de taak om kinderen te leren bewegen, maar ook om hen te motiveren, te ondersteunen en te begeleiden bij het ontwikkelen van gezonde gewoontes. De leraar lichamelijke opvoeding moet in staat zijn om een variatie aan sportactiviteiten aan te bieden, zodat iedereen zich kan voelen metgenoten en plezier kan hebben aan beweging.

De leraar lichamelijke opvoeding moet ook in staat zijn om met kinderen te werken die een beperking hebben of een andere situatie hebben. De opleidingen in lichamelijke opvoeding zorgen ervoor dat studenten leren omgaan met verschillende behoeften en situaties. De opleidingen geven ook les in didactiek, psychologie, pedagogiek en communicatie, zodat de docenten niet alleen kennis kunnen overbrengen, maar ook effectief kunnen communiceren met leerlingen en ouders.

Beweging als onderdeel van het onderwijs

Beweging is een essentieel onderdeel van het onderwijs. Het is belangrijk dat kinderen regelmatig bewegen, zowel op school als thuis. Beweging helpt bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden, gezondheid, zelfvertrouwen en sociaal gedrag. Daarnaast draagt beweging bij aan het verminderen van stress en het verbeteren van de concentratie.

Er zijn verschillende manieren om beweging in het onderwijs te integreren. Bijvoorbeeld door sportdagen, sportactiviteiten, muziek en beweging, turnen, atletiek, spelen en andere vormen van beweging. Ook wordt er steeds vaker gewerkt met Urban Sports, waarbij kinderen leren om te bewegen in een alternatief milieu. Dit helpt bij het ontwikkelen van creativiteit, samenwerking en het leren omgaan met risico.

De betekenis van lichamelijke opvoeding in de maatschappij

Lichamelijke opvoeding speelt een belangrijke rol in de maatschappij. Het helpt bij het ontwikkelen van gezonde gewoontes, het verminderen van ziektes als obesitas en hart- en vaatziekten, en het bevorderen van een actieve levensstijl. Daarnaast draagt lichamelijke opvoeding bij aan het ontwikkelen van sociaal gedrag, samenwerking en zelfvertrouwen.

De opleidingen in lichamelijke opvoeding zorgen ervoor dat er voldoende docenten zijn die in staat zijn om kinderen te motiveren en te ondersteunen. De opleidingen richten zich ook op het ontwikkelen van innovatieve methoden en het werken met verschillende groepen kinderen, waaronder die met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Conclusie

Lichamelijke opvoeding is een belangrijk onderdeel van het onderwijs, zowel op het basisschool- als het voortgezet onderwijsniveau. De opleidingen in lichamelijke opvoeding zorgen ervoor dat er voldoende docenten zijn die in staat zijn om kinderen te leren bewegen, te motiveren en te ondersteunen. De rol van de leraar lichamelijke opvoeding is essentieel, en het is belangrijk dat kinderen regelmatig bewegen, zowel op school als thuis. Beweging draagt bij aan gezondheid, zelfvertrouwen en sociaal gedrag, en is daarom een onmisbaar onderdeel van het onderwijs.

Bronnen

  1. Sport en beweging aan de universiteit
  2. HALO-opleiding: Wat kun je later worden
  3. Bachelor Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit
  4. Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)
  5. Master Sport en Bewegingsonderwijs
  6. Human Movement Sciences
  7. Academie voor Lichamelijke Opvoeding
  8. Sport en beweging aan de universiteit
  9. Aanhoudende lichamelijke klachten: definitie, ontstaan en behandeling

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven