logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Aansprakelijkheid en EHBO in de lichamelijke opvoeding: Veiligheid en Verantwoordelijkheid

Lichamelijke opvoeding (LO) is een essentieel onderdeel van het onderwijs, maar tegelijkertijd zijn er ook risico’s en verantwoordelijkheden verbonden aan dit vak. In de praktijk van LO is aansprakelijkheid een veelbesproken onderwerp, met name in verband met EHBO (eerste hulp en begeleiding). De veiligheid van leerlingen, de naleving van wet- en regelgeving, en het verloop van ongevallen vragen om aandacht en duidelijke richtlijnen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van aansprakelijkheid en EHBO in de lichamelijke opvoeding besproken, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.

Veiligheid en Aansprakelijkheid in de Lichamelijke Opvoeding

In de lichamelijke opvoeding speelt veiligheid een centrale rol. Hoewel bewegen inherent risico’s met zich meebrengt, is het van belang om deze risico’s te beperken en te beheersen. Dit geldt zowel voor leerkrachten als voor leerlingen. De veiligheid wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder groepsgrootte, de toezichtsfunctie, het gebruik van materialen, en het aanpassen van activiteiten aan het niveau van de leerlingen.

Volgens bron [1] is het belangrijk dat leerkrachten bij het gebruik van risicovolle materialen en activiteiten rekening houden met veiligheidsinstructies, toezicht, en eventuele differentiatie. Ook moet er rekening worden gehouden met een zorgvuldige opbouw van activiteiten. In bron [3] wordt opgemerkt dat de aansprakelijkheid in de lichamelijke opvoeding een veelbesproken onderwerp is, mede vanwege het fysieke karakter van het vak. Dit betekent dat het vaker kan voorkomen dat leerlingen tijdens de les blessures oplopen, wat opnieuw aandacht vraagt voor de vraag of er sprake is van nalatigheid of onvoldoende toezicht.

In bron [6] wordt uitgelegd dat bij een ongeval de aansprakelijkheid afhankelijk is van het gedrag van de docent. De rechtbank stelt dat adequaat toezicht niet betekent dat elke ongevallige situatie voorkomen moet worden, maar dat de docent voldoende oplettendheid dient te betrachten. Bijvoorbeeld in een geval waarin een leerling met een mini-trampoline sprong en letsel oploopt, wordt er gekeken naar of de docent voldoende toezicht had gehouden. Het blijkt dat de docent niet per se permanent op de leerlingen moet letten, maar dat er wel sprake moet zijn van een voldoende mate van oplettendheid.

EHBO en Aansprakelijkheid

Een ander belangrijk aspect in de lichamelijke opvoeding is het geven van EHBO. De wetgeving en regelgeving stellen voorwaarden voor het geven van eerstehulp, zowel voor leerkrachten als voor mantelzorgers. In bron [4] staat dat houders van een Diploma Eerste Hulp of een EHBO-diploma automatisch zijn verzekerd tegen aansprakelijkheid als ze eerstehulp verlenen. Deze verzekering is afgesloten door het Oranje Kruis. Echter, deze verzekering geldt enkel bij toevallige eerste hulp, niet bijvoorbeeld bij het posten op een event.

In bron [4] wordt ook opgemerkt dat een gecertificeerde EHBO-trainer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten. Deze verzekering dient om schade te vergoeden, waaronder kosten van verweer en wettelijke rente. Het is daarom belangrijk dat EHBO-trainers zelf een verzekering hebben, aangezien de gratis aansprakelijkheidsverzekering niet van toepassing is bij fouten in de training.

Bij het geven van EHBO is het belangrijk om eerst het gevaar te beoordelen. In bron [4] wordt benadrukt dat het geven van hulp alleen veilig is als het niet leidt tot gevaar voor de hulpverlenende of anderen. Bijvoorbeeld, het is niet toegestaan om op de autoweg te rennen om iemand te helpen als dat leidt tot een ongeval. Het gevaar moet eerst worden weggenomen, zoals het waarschuwen van andere weggebruikers.

Bevoegdheid en Verantwoordelijkheid

De bevoegdheid van leerkrachten is een belangrijk aspect in de lichamelijke opvoeding. In bron [2] wordt uitgelegd dat een leerkracht bevoegd is om LO te geven na het verkrijgen van een getuigschrift LO (hbo). Daarnaast moet de leerkracht in het bezit zijn van een verklaring omtrent gedrag. In bron [2] wordt ook aangegeven dat een pabo-diploma, mits bepaalde voorwaarden zijn voldaan, een bevoegdheid geeft voor het geven van LO aan kleuters. Voor groepen 3 tot en met 8 is een aanvullend getuigschrift nodig.

In bron [2] wordt ook opgemerkt dat een mbo-getuigschrift Sport en Bewegen geen bevoegdheid geeft tot het geven van LO. Dit betekent dat leerkrachten met dit diploma geen bevoegdheid hebben om LO te geven, maar wel een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het bewegingsaanbod in en buiten de school.

Aansprakelijkheid bij Mantelzorg

Mantelzorgers hebben vaak te maken met aansprakelijkheid. In bron [4] wordt aangegeven dat veel gemeenten een aansprakelijkheidsverzekering aanbieden voor mantelzorgers. Deze verzekering is meestal gratis en geldt voor hulpverlening in het kader van mantelzorg. Echter, de regels kunnen per gemeente verschillen. Het is daarom belangrijk dat mantelzorgers zich informeren bij hun gemeente over de beschikbare verzekeringen.

Veiligheidsmaatregelen en Toezicht

In de lichamelijke opvoeding is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen en toezicht te nemen. In bron [1] wordt benadrukt dat het belangrijk is om veiligheidsinstructies, voldoende toezicht, en eventuele differentiatie te nemen. In bron [6] wordt uitgelegd dat een docent voldoende toezicht moet houden, maar dat dit niet betekent dat hij elke situatie moet voorkomen. De rechtbank stelt dat het voldoende is als de docent voldoende oplettendheid betracht.

In bron [6] wordt ook opgemerkt dat het niet voldoende is om te stellen dat er onvoldoende toezicht was, tenzij dit wordt onderbouwd. Bijvoorbeeld, als een leerling zich op een kast heeft gesprongen en letsel heeft opgelopen, moet worden gekeken naar of de docent voldoende toezicht had gehouden. In dit geval bleek dat de docent voldoende toezicht had gehouden, maar dat het niet mogelijk was om elke situatie te voorkomen.

Aansprakelijkheid en Wettelijke Verplichtingen

In de Arbowet staat dat de school over een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) moet beschikken. In bron [8] wordt aangegeven dat het Plan van Aanpak dient te bepalen wanneer knelpunten worden opgelost. De school moet ervoor zorgen dat de RI&E en het Plan van Aanpak beschikbaar zijn voor iedere werknemer. Dit is belangrijk om te bepalen wanneer periodieke controles plaatsvinden en waar knelpunten liggen.

In bron [8] wordt ook opgemerkt dat bij aansprakelijkheid wordt onderscheiden tussen strafrechtelijke en civiele aansprakelijkheid. Bij strafrechtelijke aansprakelijkheid is sprake van overtreding van wetten, zoals de Arbowet. In civiele aansprakelijkheid is het belangrijk dat er sprake is van aantoonbaar verwijtbaar gedrag met een direct verband tussen oorzaak en gevolg. Dit geldt zowel voor ouders als voor leerkrachten.

Conclusie

In de lichamelijke opvoeding is veiligheid en aansprakelijkheid van cruciaal belang. Leerkrachten moeten zorgvuldig omgaan met risico’s en veiligheidsmaatregelen. De aansprakelijkheid hangt af van het gedrag van de docent en de omstandigheden van het geval. EHBO is belangrijk, maar vereist ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Bevoegdheid is essentieel voor het geven van LO, en mantelzorgers moeten zich bewust zijn van hun aansprakelijkheid. In de praktijk is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen en toezicht te nemen, en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Door deze aspecten goed in de gaten te houden, kan de lichamelijke opvoeding veilig en effectief worden gegeven.

Bronnen

  1. KVLO: Thema aansprakelijkheid
  2. Alles over sport en beweging in het mbo
  3. KVLO: Overzicht van bevoegdheid
  4. WA-verzekering en EHBO
  5. Aanhoudende lichamelijke klachten
  6. Rechtspraak over sportorganisatie en letsel
  7. Bedrijfshulpverlening en schoolnoodplan
  8. Veilige praktijklokalen en ARBO

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven