Opvoeden in een verwenmaatschappij: hoe maak je je kind toch gelukkig?
juli 8, 2025
Lichamelijke Opvoeding 2 (LO2) is een examenvak dat leerlingen helpt om hun sportvaardigheden verder te ontwikkelen, leiderschap en organisatievermogen op te doen en inzicht te krijgen in de theorie achter sport en beweging. Het is een keuze-examenvak dat beschikbaar is op het vmbo, en dat veel leerlingen helpt bij de voorbereiding op vervolgonderwijs of een beroep in de sportsector. In dit artikel worden de kernpunten van LO2 belicht, waaronder het programma, de eisen, de lesuren en de betekenis van het vak in het algemeen.
LO2 is een uitgebreid programma dat gericht is op zowel praktijk als theorie. In het derde en vierde leerjaar krijgen leerlingen 1,5 tot 3 uur per week extra lesuren, naast de reguliere gymlessen. Dit is bedoeld om hen te laten werken aan hun sportvaardigheden, maar ook om hen te leren omgaan met organisatie, leidinggeven en het opzetten van sportactiviteiten.
De lessen omvatten onderwerpen zoals bewegen, regelen en gezondheid. Leerlingen leren bijvoorbeeld hoe ze een wedstrijd kunnen organiseren, hoe ze als scheidsrechter kunnen optreden, en hoe ze een trainingsprogramma kunnen opstellen. Daarnaast leren ze over de relatie tussen sport en gezondheid, en over hoe je je eigen fitheid kunt verbeteren.
Een belangrijk onderdeel van LO2 is de stage. Leerlingen doen een stage bij een sportvereniging, waar ze praktijkervaring opdoen en leren werken met andere sporters. Daarnaast gaan ze op snowcamp, waar ze kennis maken met buitenlandse sportactiviteiten en leren omgaan met de invloed van hoogte op de lichaamssituatie.
LO2 is een officieel examenvak dat op een schoolexamen afgesloten wordt. Het programma bestaat uit vijf domeinen: vaardigheden, bewegen, bewegen en regelen, bewegen en gezondheid, en bewegen en samenleving. De eindtermen zijn daarop gebaseerd, en moeten allemaal minimaal met een voldoende worden afgesloten.
Het eindcijfer wordt bepaald door praktijktoetsen, projecten en de kwaliteit van het portfolio. Het landelijk gemiddelde eindcijfer van het schoolexamen LO2 is al jaren stabiel op een 6,9. Dit geeft aan dat het vak niet makkelijk is, maar dat leerlingen die erin slagen, een goed resultaat kunnen behalen.
De officiële studielast is vastgesteld op 200 lessen van 50 minuten. In de praktijk betekent dit dat leerlingen twee tot drie lessen per week extra hebben naast de reguliere lessen LO. Naast deze lessen moet je ook rekening houden met regelmatig huiswerk.
Het aantal uren lichamelijke opvoeding is sinds 2005 beschermd, wat inhoudt dat scholen hetzelfde aantal uren moeten geven als voor 1 augustus 2005. Voor het vmbo is dit gemiddeld 2,5 uur per week, voor de havo 2,2 uur en voor het vwo 2 uur. Het is belangrijk dat leerlingen voldoende tijd krijgen om aan de inhoudelijke eisen te voldoen, zoals praktische bewegingsactiviteiten, kwaliteit, intensiteit en variëteit.
Om LO2 te kunnen kiezen, is het niet nodig om een uitstekende sporter te zijn. Het belangrijkste is dat je geïnteresseerd bent in sport en bewegen en dat je wilt verdiepen in de achtergronden ervan. Je moet het leuk vinden om in bewegingssituaties leiding te nemen.
De voorwaarden om LO2 te mogen kiezen zijn dat je een goede werkhouding en motivatie hebt voor sport en bewegingsonderwijs. Je moet ook in staat zijn om te werken in groepen en samen te werken met anderen. De docenten beoordelen de geschiktheid en motivatie van leerlingen voor LO2, en de toelating gebeurt vóór de zomervakantie.
LO2 biedt leerlingen een unieke kans om zich op sportief, organisatorisch en persoonlijk vlak te ontwikkelen. Het is een vak dat leerlingen voorbereidt op zowel het vervolgonderwijs als een carrière in sport en beweging. Het is een vak dat ook nuttig is voor leerlingen die later in de gezondheidszorg, de politie, het leger of het welzijnswerk willen werken.
LO2 helpt leerlingen ook om hun leiderschap en organisatievermogen te ontwikkelen. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze sportactiviteiten kunnen organiseren, hoe ze les kunnen geven en hoe ze kunnen omgaan met verschillende situaties in de sportwereld. Daarnaast leren ze over de betekenis van sport voor de gezondheid en het welzijn.
LO2 is een keuze-examenvak dat beschikbaar is op het vmbo. Het is een officieel examenprogramma, wat inhoudt dat leerlingen het afsluiten met een cijfer dat meetelt voor het eindexamen. Het is geen centraal examen zoals bij de theorievakken, maar het is wel een officieel programma met duidelijke eisen.
LO2 wordt afgesloten met een schoolexamen, en het eindcijfer komt op de cijferlijst van het diploma te staan. Het is belangrijk dat leerlingen goed voorbereid zijn op de toetsen en dat ze voldoende tijd hebben om hun portfolio en projecten te ontwikkelen.
LO2 is een belangrijk vak dat leerlingen helpt om hun sportvaardigheden te verdiepen, leiderschap en organisatievermogen op te doen en inzicht te krijgen in de theorie achter sport en beweging. Het is een vak dat veel leerlingen helpt bij de voorbereiding op vervolgonderwijs of een beroep in de sportsector. Het programma is uitgebreid en omvat zowel praktijk als theorie, en de eindtermen zijn duidelijk gedefinieerd. LO2 is een keuze-examenvak dat beschikbaar is op het vmbo, en het is een vak dat veel nuttig is voor leerlingen die later in de gezondheidszorg, de politie, het leger of het welzijnswerk willen werken.
Lichamelijke Opvoeding 2 is een belangrijk en uitgebreid vak dat leerlingen helpt om hun sportvaardigheden verder te ontwikkelen, leiderschap en organisatievermogen op te doen en inzicht te krijgen in de theorie achter sport en beweging. Het is een keuze-examenvak dat beschikbaar is op het vmbo en dat veel leerlingen helpt bij de voorbereiding op vervolgonderwijs of een beroep in de sportsector. Het programma is uitgebreid en omvat zowel praktijk als theorie, en de eindtermen zijn duidelijk gedefinieerd. LO2 is een vak dat veel nuttig is voor leerlingen die later in de gezondheidszorg, de politie, het leger of het welzijnswerk willen werken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet