logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Lichamelijke Opvoeding in het VMBO-TL: Belang, Aanbod en Urenverdeling

Lichamelijke opvoeding (LO) is een essentieel onderdeel van het onderwijs in het voortgezet onderwijs (VO), met name in het VMBO-TL. Het vak draagt bij aan de ontwikkeling van lichamelijke, psychosociale en sociaal-emotionele vaardigheden van leerlingen. In dit artikel wordt ingegaan op het belang van lichamelijke opvoeding in het VMBO-TL, het aanbod en de urenverdeling, en de overeenkomsten en verschillen met andere leerwegen. De informatie is gebaseerd op gegevens uit de bronnen die zijn opgesomd in het bronnenlijstje.

Belang van lichamelijke opvoeding in het VMBO-TL

Lichamelijke opvoeding is van cruciaal belang voor de gezondheid, fysieke ontwikkeling en het welzijn van leerlingen. Het helpt bij het opbouwen van fysieke vaardigheden, het bevorderen van bewegingsbeleving en het leren omgaan met groepssituaties. Daarnaast draagt het bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden, zoals samenwerken, regelen en communiceren.

Volgens de bronnen is de kerndoelen en eindtermen voor lichamelijke opvoeding opgesteld voor verschillende onderwijsniveaus. In het voortgezet onderwijs (VO) zijn er kerndoelen voor de onderbouw en eindtermen voor de bovenbouw. Voor VMBO-TL is lichamelijke opvoeding een verplicht vak in het gemeenschappelijk deel, en leerlingen kunnen ook het keuzevak Lichamelijke Opvoeding 2 (LO2) kiezen. LO2 wordt in het VMBO-TL als een officieel schoolexamenvak aangeboden en heeft een omvang van 200 lessen van 50 minuten.

Aanbod en urenverdeling in het VMBO-TL

In het VMBO-TL is het aanbod van lichamelijke opvoeding gericht op het ontwikkelen van fysieke vaardigheden, het leren omgaan met bewegingsactiviteiten en het bevorderen van een actieve leefstijl. De urenverdeling van lichamelijke opvoeding in het VMBO-TL wordt bepaald door de wettelijke minimumtabel en de nieuwe urennormen die sinds 2024 van kracht zijn.

Volgens de bronnen is de wettelijke minimumtabel voor lichamelijke opvoeding als volgt:

  • VMBO: minimaal 333 klokuren
  • HAVO: minimaal 360 klokuren
  • VWO: minimaal 400 klokuren

Voor het VMBO-TL wordt aangegeven dat leerlingen gemiddeld 2,5 uur per week lichamelijke opvoeding moeten krijgen, gedurende 4 jaar. Hierbij is het belangrijk op te merken dat de vmbo-bbl/kbl vaak voldoet aan deze norm, terwijl het vmbo-tl/gl vaker achterblijft. Dit kan komen doordat de norm voor het vmbo-tl/gl relatief zwaarder is dan voor de andere leerwegen.

In de praktijk is het aanbod van lichamelijke opvoeding in het VMBO-TL afhankelijk van de schoollocatie. Soms wordt het vmbo-tl/gl geplaatst op een havo/vwo-locatie, waarbij de uren per week vaak minder zijn. Dit kan leiden tot een tekort aan uren lichamelijke opvoeding. Daarnaast is er sprake van een toenemend aanbod van aanvullende lessen lichamelijke opvoeding, zoals LO2, wat ook het geval is in het VMBO-TL.

Verschillen met andere leerwegen

De urenverdeling en het aanbod van lichamelijke opvoeding verschillen per leerweg. In het VMBO-TL is het aantal uren per week lager dan in de havo- en vwo-opleidingen. Voor het VMBO-TL is de richtlijn 2,5 uur per week, terwijl voor de havo- en vwo-opleidingen dit respectievelijk 2,2 en 2 uur is. Dit betekent dat het voldoen aan de richtlijn relatief zwaarder is voor het VMBO-TL dan voor de andere leerwegen.

De kerndoelen en eindtermen zijn in het VMBO-TL gericht op het ontwikkelen van basisvaardigheden in het vak lichamelijke opvoeding, zoals spel, turnen, bewegen op muziek, atletiek, zelfverdediging en actuele bewegingsactiviteiten. In het VMBO-TL worden ook keuzevakken aangeboden, zoals LO2, dat zich richt op het leren van regelende rollen, zoals scheidsrechter, organisator en spelleider.

Lichamelijke opvoeding 2 (LO2) in het VMBO-TL

LO2 is een keuze-examenvak in het VMBO-TL, dat gericht is op het ontwikkelen van vaardigheden zoals regelen, organiseren, presenteren, EHBO en gezondheidsprojecten. De leerling moet deze onderdelen minimaal met een voldoende afronden. LO2 wordt in het VMBO-TL als een officieel schoolexamenvak aangeboden en heeft een omvang van 200 lessen van 50 minuten.

In de praktijk is LO2 op ruim 250 scholen aangeboden, waardoor het een veelgebruikt keuzevak is in het VMBO-TL. De leerling kan LO2 kiezen als zevende vak, zodat ze hun theoretische vakkenpakket volledig kunnen benutten. Het vak wordt beoordeeld op basis van praktijktoetsen, projecten en het portfolio. Voor sommige leerlingen kan LO2 ook als zesde vak worden beschouwd, afhankelijk van hun leerplan.

Conclusie

Lichamelijke opvoeding is in het VMBO-TL van groot belang voor de fysieke, psychosociale en sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Het vak draagt bij aan het opbouwen van fysieke vaardigheden, het leren omgaan met groepssituaties en het bevorderen van een actieve leefstijl. Het aanbod van lichamelijke opvoeding in het VMBO-TL is afhankelijk van de schoollocatie en het leerplan, met een richtlijn van 2,5 uur per week. Daarnaast is LO2 een veelgebruikt keuze-examenvak dat gericht is op het ontwikkelen van vaardigheden zoals regelen, organiseren, presenteren en EHBO.

De urenverdeling en het aanbod van lichamelijke opvoeding in het VMBO-TL verschillen van andere leerwegen, zoals de havo- en vwo-opleidingen. De kerndoelen en eindtermen zijn gericht op het ontwikkelen van basisvaardigheden in het vak lichamelijke opvoeding, terwijl LO2 een keuze-examenvak is dat gericht is op het leren van regelende rollen. Het is belangrijk dat scholen in het VMBO-TL voldoen aan de wettelijke minimumtabel en een actief aanbod van lichamelijke opvoeding bieden om de leerling te ondersteunen bij hun ontwikkeling.

Bronnen

  1. Lestijd lichamelijke opvoeding vmbo gl/tl uitgelicht
  2. Lichamelijke opvoeding 2 – Vmbo GL en TL
  3. Lichamelijke opvoeding
  4. LO2 – Examenvak in het VMBO-TL
  5. Lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs
  6. Lichamelijke opvoeding in het VMBO-TL
  7. Kerndoelen en eindtermen voor bewegingsonderwijs
  8. Examenprogramma lichamelijke opvoeding in het VMBO
  9. Lichamelijke opvoeding 2 in het VMBO-TL
  10. Aanvullend lesaanbod lichamelijke opvoeding in het VO
  11. Lichamelijke Opvoeding 2 – VMBO-TL

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven