Loesje en de kunst van opvoeden: consequent zijn, luisteren en samenwerken
juli 7, 2025
De HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) biedt de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) aan, waarin leerlingen lichamelijke opvoeding leren geven aan jonge kinderen. Een belangrijk onderdeel van deze opleiding is het leren omgaan met het lesrooster en de lestijden. Dit artikel bespreekt de lestijden en het lesrooster van de HAN, met name voor het vak lichamelijke opvoeding (LO). De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen, en bevat alleen feiten die in de bronnen staan vermeld.
Bij de HAN wordt het lesrooster van leerlingen bepaald door het aantal uren onderwijs dat ze per week moeten volgen. Voor de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding is het belangrijk dat leerlingen voldoende tijd krijgen om lichamelijke opvoeding te geven. In de bronnen is te zien dat de lestijden van de HAN specifiek zijn voor verschillende niveaus, namelijk de onderbouw en de bovenbouw.
In de onderbouw zijn de lestijden als volgt:
Deze tijden zijn voor de onderbouw bedoeld, en de lesuren zijn verdeeld over het hele schooluur. Het is belangrijk op te merken dat voor het vak lichamelijke opvoeding in de onderbouw altijd het lestijdenrooster van de bovenbouw geldt. Dit betekent dat de lestijden van de bovenbouw worden gebruikt voor LO in de onderbouw, zoals blokuren 3e+4e uur of 5e+6e uur.
In de bovenbouw zijn de lestijden iets anders:
Deze lestijden zijn bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw. Het verschil met de onderbouw is dat de pauzes iets korter zijn en de lestijden iets anders zijn verdeeld.
Bij de HAN is het lesrooster van belang voor het geven van lichamelijke opvoeding. Het lesrooster wordt via de Zermelo-app weergegeven, zodat leerlingen en ouders kunnen kijken welke lessen er op welk moment zijn. Bovendien worden er op tijd roosterwijzigingen gecommuniceerd, zodat leerlingen en ouders kunnen weten wanneer ze eventueel moeten veranderen.
Voor lichamelijke opvoeding worden de lessen in de zomerperiode grotendeels gegeven op sportpark De Kabel en in de winterperiode in de sporthal Waardergolf. Dit is belangrijk, omdat leerlingen tijdens de lessen lichamelijke opvoeding actief moeten zijn. Als een leerling vanwege medische redenen niet kan meedoen, moet dit worden aangegeven bij de LO-docent. De leerling kan dan bijvoorbeeld als scheidsrechter fungeren of aan de les meewerken.
Voor langdurige vrijstelling van lichamelijke opvoeding is een doktersverklaring vereist. De teamleider bepaalt in overleg met de LO-docent wat er van de leerling wordt verwacht tijdens de lessen LO.
De HAN houdt rekening met het feit dat er soms lessen uitvallen, bijvoorbeeld door afwezigheid van docenten. In zo’n geval wordt er een alternatief rooster opgesteld. Ook wordt er rekening gehouden met het feit dat er meer onderwijsuren in het rooster worden opgenomen dan wettelijk verplicht is. Dit is om te voorkomen dat er te veel lessen uitvallen.
Voor de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding is het belangrijk dat leerlingen voldoende tijd krijgen om lichamelijke opvoeding te geven. In de bronnen is te zien dat de lestijden en het lesrooster van de HAN specifiek zijn voor verschillende niveaus, namelijk de onderbouw en de bovenbouw. De lestijden zijn daarbij goed geregeld, zodat leerlingen en docenten op tijd kunnen werken.
De HAN werkt met een elektronische leeromgeving (elo), waarin veel vakken worden ondersteund door digitale lesmethoden. Dit is ook van toepassing op lichamelijke opvoeding. De leerlingen hebben een eigen notebook tot hun beschikking, en het is belangrijk dat ouders en leerlingen voorzichtig omgaan met deze apparatuur. De school heeft ook een uitstekend wifi-netwerk, zodat leerlingen thuis kunnen oefenen met digitale lessen.
De HAN is een veilige school, en er wordt actief gewerkt aan het behouden van deze veiligheid. Mocht er iets gebeuren, dan wordt er direct actie ondernomen. Ook is er een calamiteitenplan en worden er jaarlijks ontruimingsoefeningen gehouden. De toegangswegen naar de school zijn veilig voor fietsers.
De HAN biedt een goed geregeld lesrooster en lestijden voor leerlingen, met name voor lichamelijke opvoeding. De lestijden zijn duidelijk gedefinieerd voor zowel de onderbouw als de bovenbouw. Het lesrooster is op te vragen via de Zermelo-app, en er worden regelmatig roosterwijzigingen gecommuniceerd. Voor lichamelijke opvoeding worden de lessen op sportpark De Kabel en in de sporthal Waardergolf gegeven. Bij afwezigheid van een docent wordt er een alternatief rooster opgesteld. De HAN werkt ook met een digitale leeromgeving, en de veiligheid van leerlingen is belangrijk. Al deze factoren maken de HAN tot een geschikte plek voor leerlingen die lichamelijke opvoeding willen geven.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet