logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Leren Kinderen Opvoeden: Handvatten en Strategieën voor Ouders en Onderwijs

Leren opvoeden is een complex proces dat zowel voor ouders als onderwijskrachtigen van groot belang is. Het omvat het aanleren van kinderen om zich te ontwikkelen, zich te manifesteren en zich aan te passen aan de maatschappelijke normen. In dit artikel worden praktische handvatten, strategieën en principes besproken die gericht zijn op het leren van kinderen opvoeden, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Inleiding

In de moderne maatschappij is opvoeden een cruciale taak die zowel voor ouders als onderwijskrachtigen van belang is. Het leren opvoeden omvat het aanleren van kinderen om zich te ontwikkelen, zich te manifesteren en zich aan te passen aan de maatschappelijke normen. In dit artikel worden praktische handvatten, strategieën en principes besproken die gericht zijn op het leren van kinderen opvoeden, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Leren Opvoeden: Basisprincipes en Strategieën

Een Veiligheidsgevoel en Stimulerende Omgeving

Een veilige en stimulerende omgeving is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. In een veilige omgeving kunnen kinderen ongestoord ontdekken en leren. Ouders hoeven minder te verbieden. In een stimulerende omgeving met boeiende activiteiten vervelen kinderen zich minder snel en is er minder kans op negatief aandacht vragen en vervelend gedrag.

Positieve Ondersteuning

Complimenten en aanmoediging zijn motiverend om nieuwe dingen te leren. Ouders stimuleren zo de zelfstandigheid van hun kind en bieden ondersteuning bij moeilijkheden. Het is belangrijk om kinderen te leren omgaan met fouten en te leren dat fouten onderdeel zijn van het leerproces.

Aansprekende Discipline

Kinderen ontwikkelen zich het best in een duidelijke en voorspelbare omgeving. Waarbij ouders duidelijke regels stellen, op een heldere manier instructies geven. En snel reageren wanneer het kind ongewenst gedrag vertoont. Het bieden van structuur, duidelijke grenzen en uitleg blijft in deze periode belangrijk. Maak thuis duidelijke regels, zodat je kind weet waar het aan toe is.

Realistische Verwachtingen

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in een eigen tempo. Wanneer ouders te veel van het kind verwachten. Of willen dat het meteen alles goed doet, kunnen er problemen ontstaan. Ieder kind maakt fouten en meestal niet met opzet.

Goed Voor Je Zelf Zorgen

Opvoeden is niet altijd makkelijk en het kan best zwaar zijn om altijd klaar te staan voor je kind. Als je ook naar je eigen behoeftes luistert, kun je makkelijker positief zijn en aandacht geven aan je kind.

Opvoedstrategieën per Leeftijd

0 tot 2 jaar

Voor kinderen tussen de 0 en 2 jaar is het allerbelangrijkste dat ze zich veilig hechten aan jou. Dit betekent veel knuffelen, je kind goed verzorgen en veel praten tegen je kind. Het is belangrijk om te luisteren naar je kind en te reageren op de behoeften van je kind. Als je kind iets ouder wordt, zul je ook steeds meer grenzen moeten stellen. Structuur en duidelijkheid zijn belangrijk voor je kind. Dan weet je kind waar het aan toe is. Dat geeft een veilig gevoel.

2 tot 4 jaar

In deze fase leert je kind omgaan met andere mensen. Je kind leert verschil te zien tussen jou en een vreemde. Ook leert je kind bewust te spelen met voorwerpen en te spelen naast andere kinderen. Je kind leert dat het een eigen persoon is, een individu. In deze fase ontwikkelt je kind ook lichaamsbeheersing. Denk bijvoorbeeld aan het vastpakken van speelgoed, zitten, kruipen, enzovoort.

6 tot 12 jaar

Je kind wordt steeds zelfstandiger en kan ook emoties steeds beter herkennen en aanpassen. Je kind leert omgaan met bijvoorbeeld vervoer, geld en media. Schoolse vaardigheden ontwikkelen zich verder. Zo leert je kind lezen, schrijven en rekenen. Hoe ouder je kind wordt, hoe belangrijker de relatie met leeftijdsgenoten is. Je kind kan zich steeds beter in anderen verplaatsen. Bied je kind de gelegenheid om met leeftijdsgenoten om te gaan. In deze fase kun je je kind leren hoe het met anderen omgaat. Dat het respectvol omgaat met verschillen tussen mensen, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur, gewoonten, normen en waarden, sekse en gender.

12 tot 16 jaar

In deze fase ontwikkelt je kind zich razendsnel. In elke fase leert je kind weer andere dingen en in elke fase staan verschillende thema’s centraal. Dit noemen we de ontwikkelingsopgaven van je kind. Het zijn als het ware psychologische opdrachten, die elk kind doorloopt om zich goed te kunnen ontwikkelen. Als ouder moet je je steeds weer aanpassen aan deze ontwikkelingsopgaven. Je kind kan en begrijpt steeds meer. Mede hierdoor is opvoeden zo’n uitdaging, het verandert steeds. Heb je iets ontdekt wat werkt? Een tijdje later werkt het niet meer, omdat je kind ouder is geworden en in een andere fase is beland.

Leren Leren: Een Belangrijk Aspect van Opvoeden

Leerlijnen en Leren Leren

Op school krijgt je kind gedurende de hele dag informatie aangeboden, met de bedoeling dat je kind leert. Leerstof wordt in een bepaalde opbouw aangeboden, zodat je kind voortdurend kan aanhaken bij de kennis die hij al eerder heeft opgedaan. In groep 3 leert je kind bijvoorbeeld hoe hij herhaald kan optellen: 3+3+3=9. In groep 4 wordt deze kennis uitgebreid met een nieuwe leerstrategie: 3×3=9. Van herhaald optellen naar vermenigvuldigen dus. Deze opbouw zorgt ervoor dat je kind leert aan te haken bij informatie die hij al heeft opgeslagen in zijn brein. Hierdoor begrijpt je kind beter wat bijvoorbeeld 3×3 betekent.

Strategieën voor Leren Leren

Er zijn verschillende strategieën die je kind kunnen helpen bij het leren. Bijvoorbeeld het stellen van vragen aan je kind, waarbij je je kind aanspoort om hardop na te denken. Door vragen te stellen, leer je je kind hardop na te denken. En door hardop na te denken stuur je kind zichzelf min of meer aan. Hij hoort zichzelf antwoord geven, daar kritisch over na te denken en gedachten te ordenen. Dit wordt ook wel de ‘grootouder-methodiek’ genoemd. Opa en Oma stellen immers altijd heel veel vragen omdat ze oprechte interesse hebben.

Oefenen en Herhaling

Herhaling is een belangrijk onderdeel van het leren. Het is belangrijk om je kind te laten oefenen en te herhalen. Dit helpt om kennis en vaardigheden te versterken. Het is ook belangrijk om je kind te laten leren hoe het met anderen omgaat. Dat het respectvol omgaat met verschillen tussen mensen, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur, gewoonten, normen en waarden, sekse en gender.

Samenwerking tussen Ouders en Onderwijs

Communicatie en Samenwerking

Het is belangrijk om te communiceren met de leerkracht en samen te werken aan de ontwikkeling van je kind. Dit helpt om je kind te ondersteunen en te stimuleren. Het is ook belangrijk om te luisteren naar de behoeften van je kind en samen te werken aan een plan dat past bij de ontwikkeling van je kind.

Ondersteuning en Begeleiding

Ouders moeten hun kind begeleiden bij de ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving. Dit doen ouders door het bieden van een verzorgende en beschermende omgeving. Bijvoorbeeld affectie tonen, sensitief en adequaat op behoeftes van het kind reageren. Het bieden van structuur. Bijvoorbeeld zorgen voor regelmaat en orde en consistent handelen. Het overdragen van kennis en het bijbrengen van waarden en normen. Bijvoorbeeld uitleg en informatie geven, eigen verantwoordelijkheid stimuleren, ongewenst gedrag ontmoedigen of negeren en goed gedrag belonen.

Conclusie

Leren opvoeden is een complex proces dat zowel voor ouders als onderwijskrachtigen van groot belang is. Het omvat het aanleren van kinderen om zich te ontwikkelen, zich te manifesteren en zich aan te passen aan de maatschappelijke normen. In dit artikel zijn praktische handvatten, strategieën en principes besproken die gericht zijn op het leren van kinderen opvoeden, gebaseerd op de informatie uit de bronnen. Het is belangrijk om te luisteren naar de behoeften van je kind en samen te werken aan een plan dat past bij de ontwikkeling van je kind. Het is ook belangrijk om je kind te leren omgaan met fouten en te leren dat fouten onderdeel zijn van het leerproces.

Bronnen

  1. BuddyWise - Opvoeden
  2. NJI - Opvoeden en ouderschap
  3. Wijzer over de basisschool - Leren leren
  4. NJI - Opvoeding
  5. Onderwijslessen - Leren leren
  6. Psychogoed - Positief opvoeden
  7. Leren.nl - Ouderschap opvoeden
  8. Praktijkbinding - Kinderen opvoeden
  9. GGD Kennemerland - Opvoeden en gezondheid

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven