Lichamelijke opvoeding in de praktijk: lessen, voorspellingen en het belang van beweging
juli 7, 2025
Lerarenopleidingen spelen een cruciale rol in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen, en de opleiding Lichamelijke Opvoeding (LO) is daarbij van groot belang. In het bijzonder biedt de KU Leuven, in samenwerking met de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (FaBeR), een gestructureerde en vakinhoudelijke opleiding aan die gericht is op het opbouwen van kennis, vaardigheden en professionele competenties van toepassing in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. In dit artikel worden de kernaspecten van de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding aan de KU Leuven toegelicht, inclusief de inhoud van de opleiding, de rol van de docenten, en de betekenis van zichtbaar leren in de praktijk.
De lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding aan de KU Leuven is gericht op het opbouwen van professionele competenties die nodig zijn om effectief les te geven in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De opleiding is gericht op het leren van leerlingen, het ontwikkelen van een passend lesgeven en het stimuleren van lichamelijke activiteit in de klas. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het zichtbaar maken van leerprocessen, zodat leerkrachten de leerstijl en leerprestaties van leerlingen kunnen begeleiden en ondersteunen.
In de opleiding wordt aandacht besteed aan de samenhang tussen leerdoel, leerinhoud en evaluatie. Dit noemt men instructional alignment. Bij een effectief LO-programma moeten wat onderwezen wordt, hoe het onderwezen wordt en de evaluatie op dezelfde lijn liggen. Hierdoor ontstaat er meer focus en leerwinst bij de leerlingen. De opleiding zorgt er ook voor dat leerkrachten de theorie kunnen koppelen aan praktijkervaringen, zoals het ontwerpen van onderwijs en het begeleiden van leerlingen.
De opleiding is gecertificeerd en voldoet aan strenge kwaliteitseisen. De studenten leren niet alleen om te leren, maar ook om te leren om te leren. Hierbij staat het leren van leerlingen centraal, en wordt er aandacht besteed aan het ontwikkelen van een professionele houding ten opzichte van leerlingen, ouders en collega’s.
De opleiding Lichamelijke Opvoeding wordt aangeboden in verschillende vormen, waaronder de universitaire lerarenopleiding, de PABO-opleiding en de specifieke lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (SLO LO). De SLO LO is een afgesneden opleiding die gericht is op het geven van les in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De opleiding is gericht op het opbouwen van een sterke basis in bewegingswetenschappen, lichamelijke opvoeding, en pedagogische kennis.
De opleiding wordt in samenwerking met de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (FaBeR) aangeboden. Hierbij wordt aandacht besteed aan zowel de wetenschappelijke als de praktische kant van de opleiding. De studenten leren werken met praktijkvoorbeelden en oefeningen die gericht zijn op het ontwikkelen van een passend lesgeven en het begeleiden van leerlingen.
De opleiding is gericht op het ontwikkelen van een sterke basis in de lichamelijke opvoeding, inclusief de basisvaardigheden zoals uithoudingsvermogen, balvaardigheid, ritmegevoel, kracht en lenigheid. Daarnaast leren de studenten werken met leerkrachten die actief zijn in het onderwijs en die ervaring opdoen in de praktijk.
De docenten van de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding aan de KU Leuven beschikken over ruime ervaring in de praktijk. Ze koppelen de theorie aan de praktijk van bijvoorbeeld het ontwerpen van onderwijs en het begeleiden van leerlingen. De docenten geven oefeningen en voorbeelden uit hun eigen praktijk, waarmee ze de studenten helpen om de theorie in de praktijk te brengen.
De docenten spelen een belangrijke rol in het opbouwen van professionele competenties van de studenten. Ze geven niet alleen kennis over lichamelijke opvoeding, maar ook over pedagogische kennis, lesgeven en het begeleiden van leerlingen. De docenten stellen zich ook open voor de studenten en geven ruimte om vragen te stellen en feedback te geven.
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het zichtbaar maken van het leren van leerlingen. Dit betekent dat leerkrachten de leerstijl en leerprestaties van leerlingen kunnen begeleiden en ondersteunen. In het boek Zichtbaar leren in Lichamelijke Opvoeding wordt aandacht besteed aan het zichtbaar maken van leerprocessen. Hierbij wordt een kader geschetst met betrekking tot evaluatie, en daarna worden diverse pistes gebruikt om het leren van leerlingen zichtbaar te maken binnen diverse bewegingsgebieden.
De opleiding zorgt er ook voor dat leerkrachten de theorie kunnen koppelen aan praktijkervaringen, zoals het ontwerpen van onderwijs en het begeleiden van leerlingen. Hierdoor wordt het leren van leerlingen zichtbaar gemaakt, en wordt het onderwijsproces gestuurd.
Na het afronden van de opleiding Lichamelijke Opvoeding kunnen studenten verschillende verdere studies volgen. Bijvoorbeeld de Master Onderwijskunde (Med) of de Master in de Lichamelijke Opvoeding. Deze verdere studies helpen de studenten om hun kennis en vaardigheden verder op te stalen en te verdiepen.
De opleiding biedt ook de mogelijkheid tot het combineren met andere studies, zoals de universitaire opleiding onderwijskunde of pedagogiek. Hierdoor kunnen de studenten zowel een universitair diploma als een bevoegdheid behalen.
De opleiding Lichamelijke Opvoeding aan de KU Leuven is gericht op het opbouwen van professionele competenties die nodig zijn om effectief les te geven in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De opleiding is gericht op het leren van leerlingen, het ontwikkelen van een passend lesgeven en het stimuleren van lichamelijke activiteit in de klas. De opleiding is gecertificeerd en voldoet aan strenge kwaliteitseisen.
De opleiding biedt ook de mogelijkheid tot het combineren met andere studies, zoals de universitaire opleiding onderwijskunde of pedagogiek. Hierdoor kunnen de studenten zowel een universitair diploma als een bevoegdheid behalen. De opleiding is een belangrijk onderdeel van de lichamelijke opvoeding en speelt een cruciale rol in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.
De lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding aan de KU Leuven biedt een gestructureerde en vakinhoudelijke opleiding die gericht is op het opbouwen van competenties van toepassing in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De opleiding is gericht op het leren van leerlingen, het ontwikkelen van een passend lesgeven en het stimuleren van lichamelijke activiteit in de klas. De opleiding is gecertificeerd en voldoet aan strenge kwaliteitseisen. De opleiding biedt ook de mogelijkheid tot het combineren met andere studies, waardoor de studenten zowel een universitair diploma als een bevoegdheid kunnen behalen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet