logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding: Een weg naar een betoverende leerkracht

De opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) biedt een uitgebreid en praktijkgericht traject om leerkrachten op te leiden die kinderen en jongeren enthousiassen voor sport, beweging en gezondheid. De opleiding is gericht op het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en inzichten die nodig zijn om kinderen te begeleiden bij het leren bewegen, sporten en een actief leven te leiden. In dit artikel worden de kernaspecten van de ALO-opleiding behandeld, waaronder de inhoud van de opleiding, de toelatingseisen, de praktijkervaring, de mogelijkheden na de opleiding en de voordelen van de deeltijdvariant.

Opleidingsinhoud en leeruitkomsten

De bacheloropleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) richt zich op het leren van leerkrachten die in staat zijn om leerlingen te begeleiden bij het ontwikkelen van hun beweegbevoegdheid. De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules, waarin de studenten leren hoe ze beweeglessen kunnen ontwerpen, uitvoeren en evalueren. De focus ligt op het ontwikkelen van didactische vaardigheden, zodat leerlingen met plezier en motivatie kunnen bewegen.

Tijdens de opleiding leren studenten ook hoe ze leerlingen kunnen begeleiden bij het ontwikkelen van hun persoonlijke beweegbehoefte en hoe ze hen kunnen stimuleren om actief en gezond te leven. De opleiding biedt ook ruimte aan het leren over het ontwikkelen van een motiverend leerklimaat en het organiseren van een beweegaanbod in en rond de school. De studenten leren ook hoe ze hun eigen professionele ontwikkeling kunnen verder opbouwen, bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar effectieve manieren van leren en lesgeven.

De opleiding is opgebouwd uit een propedeusefase en een hoofdfase. In de eerste jaren van de opleiding leren de studenten de basisvaardigheden van het leren en lesgeven. In de latere jaren worden de vaardigheden verder uitgebreid en wordt er aandacht besteed aan het ontwikkelen van een professionele houding en het bepalen van eigen leerdoelen.

Toelatingseisen

Voor de toelating tot de ALO-opleiding zijn bepaalde eisen aan te stellen. De student moet een havo-, vwo- of mbo 4-diploma hebben. Daarnaast moet de student in een uitgebreide intake laten zien dat hij of zij motorische vaardigheden van hoog niveau beheerst. Ook moet de student een relevante baan hebben, zoals bijvoorbeeld werk als sportcoach of instructeur in het sportonderwijs.

Daarnaast is er een toelatingstest vereist, waarbij de motorische vaardigheden van de kandidaat worden geëvalueerd. Ook moet de student een medische keuring doorlopen, waarbij wordt gekeken of de student fysiek geschikt is om leraar LO te worden. Deze eisen zijn van belang, omdat de opleiding zowel theorie als praktijk omvat, en de studenten in staat moeten zijn om in de praktijk te werken.

Praktijkervaring en stage

Een van de belangrijkste onderdelen van de ALO-opleiding is de praktijkervaring. De studenten lopen stage in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo of speciaal onderwijs. Tijdens de stage leren de studenten hoe ze leerlingen kunnen begeleiden, hoe ze lessen kunnen opstellen en hoe ze kunnen werken aan het ontwikkelen van een motivatie voor bewegen.

De opleiding is opgebouwd uit drie dagen per week op de opleiding en twee dagen per week in de praktijk. Tijdens de stage wordt de student begeleid door een ervaren leraar LO, die helpt bij het ontwikkelen van professionele vaardigheden. De praktijkervaring is belangrijk, omdat de studenten hierin leren hoe ze met leerlingen om moeten gaan en hoe ze effectief kunnen lesgeven.

Mogelijkheden na de opleiding

Na het afronden van de ALO-opleiding zijn er verschillende baanmogelijkheden. De studenten kunnen als gymleraar werken in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo of speciaal onderwijs. Daarnaast kunnen ze ook werken als buurtsportcoach of combinatiefunctionaris. De opleiding biedt ook de mogelijkheid om verder te studeren, bijvoorbeeld naar een master in sportpsychologie of bewegingswetenschappen.

De ALO-opleiding leidt tot een eerstegraads bevoegdheid, waarmee de studenten in staat zijn om lessen lichamelijke opvoeding te geven aan verschillende doelgroepen. Daarnaast kunnen de studenten ook werken in het onderwijs als adviseur op het gebied van bewegen, bijvoorbeeld voor gemeenten of welzijnsinstellingen.

Deeltijdvariant en flexibele opleidingen

De ALO-opleiding is ook beschikbaar als deeltijdvariant. Dit is ideaal voor studenten die tegelijkertijd werken en leren. De deeltijdvariant is geschikt voor personen die al een baan hebben en de opleiding willen combineren met hun werk. De deeltijdvariant is in veel gevallen geschikt voor omscholers, dat wil zeggen personen die al een andere functie hebben en nu leraar LO willen worden.

De deeltijdvariant is gericht op het combineren van werken en leren. De studenten leren in een flexibel traject en kunnen hun kennis en ervaring uit hun werk gebruiken om de opleiding te verder te ontwikkelen. De deeltijdvariant is beschikbaar aan meerdere hogescholen, waaronder de HAN en de Hogeschool Windesheim.

Voordeel van de ALO-opleiding

De ALO-opleiding biedt een uitgebreid en praktijkgericht traject, waardoor de studenten in staat zijn om leerlingen te begeleiden bij het ontwikkelen van hun beweegbevoegdheid. De opleiding is gericht op het leren van didactische vaardigheden en het ontwikkelen van een professionele houding. De praktijkervaring is een belangrijk onderdeel van de opleiding, waardoor de studenten in staat zijn om effectief te werken in de praktijk.

De ALO-opleiding is geschikt voor personen die een passie hebben voor sport, beweging en gezondheid. De opleiding biedt ook de mogelijkheid om verder te studeren en in te stappen op het gebied van sportpsychologie, bewegingswetenschappen of onderwijskunde. De opleiding leidt tot een eerstegraads bevoegdheid, waarmee de studenten in staat zijn om lessen lichamelijke opvoeding te geven aan verschillende doelgroepen.

Conclusie

De ALO-opleiding biedt een uitgebreid en praktijkgericht traject voor leerkrachten die kinderen en jongeren enthousiassen voor sport, beweging en gezondheid. De opleiding is gericht op het leren van didactische vaardigheden en het ontwikkelen van een professionele houding. De praktijkervaring is een belangrijk onderdeel van de opleiding, waardoor de studenten in staat zijn om effectief te werken in de praktijk. De opleiding leidt tot een eerstegraads bevoegdheid, waarmee de studenten in staat zijn om lessen lichamelijke opvoeding te geven aan verschillende doelgroepen. De ALO-opleiding is een uitstekende keuze voor personen die een passie hebben voor sport, beweging en gezondheid.

Bronnen

  1. Fontys Hogeschool
  2. Onderwijsloket
  3. ALO aanbod
  4. Deeltijd ALO
  5. Fontys ALO duaal
  6. Deeltijd-opleidingen
  7. Rijksoverheid – Leraar basisonderwijs
  8. Rijksoverheid – Leraar voortgezet onderwijs
  9. Han – Leraar worden
  10. HU – Lerarenopleidingen
  11. NCOI – Lerarenopleidingen
  12. HVA – Academie voor lichamelijke opvoeding
  13. Han – Omscholen naar onderwijs

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven