Mandy Roelvink: Opvoeding, gezondheid en het belang van een stimulerende omgeving voor kinderen
juli 8, 2025
Leraren spelen in het onderwijs een cruciale rol, niet alleen als lesgevers, maar ook als opvoeders. Dit blijkt uit meerdere bronnen, waaronder onderzoek, discussies en beleidsdocumenten. De vraag of leraren een opvoedende taak hebben, is niet alleen belangrijk voor het onderwijs, maar ook voor de opvoeding van kinderen. In dit artikel worden de kernpunten van de rol van leraren als opvoeders uitgebreid besproken, inclusief hun verantwoordelijkheden, de invloed op de ontwikkeling van kinderen en de mening van ouders en leerkrachten.
De opvoedende taak van leraren is een belangrijk onderwerp in het onderwijs. Volgens een onderzoek uit het jaar 1999, gedaan door Cees Klaassen en Han Leeferink van de Katholieke Universiteit Nijmegen, is er sprake van een gemeenschappelijke opvoedingsverantwoordelijkheid tussen school en gezin. Ouders en leerkrachten zijn het daarover eens dat leerkrachten een opvoedende taak hebben. Dit wordt ondersteund door het feit dat leerkrachten niet alleen leren geven, maar ook aandacht besteden aan waarden, normen en het opvoeden van kinderen.
In het artikel “De leerkracht als opvoeder” wordt benadruid dat leerkrachten niet alleen lesgevers zijn, maar ook opvoeders. Ze moeten zorgen voor een positief klimaat in de klas, de emancipatie van leerlingen bevorderen en hen ondersteunen bij hun individuele ontwikkeling. Daarnaast moeten leerkrachten ook actueel zijn op maatschappelijke gebeurtenissen en deze vertalen naar een pedagogische context. Ze moeten ook aandacht hebben voor de fysieke en geestelijke gezondheid van leerlingen, en adequaat omgaan met leerlingen met specifieke onderwijs- en opvoedingsbehoeften.
Leraren spelen een cruciale rol in de opvoeding van kinderen. Ze helpen kinderen bij het opbouwen van hun identiteit, het leren omgaan met emoties en het leren omgaan met andere kinderen. Volgens een artikel in de KomenskyPost wordt benadruid dat leerkrachten niet alleen leren geven, maar ook een rol spelen in de opvoeding. Ze zijn de enige professionals die in staat zijn om te treden in de interactie tussen kinderen, omdat ouders vaak weinig zicht hebben op de invloed van peers op elkaar.
In een ander artikel wordt benadruid dat leraren bijdragen aan de identiteitsontwikkeling en waardevorming van leerlingen. Ze helpen kinderen om hun eigen waarden en normen te ontwikkelen, en leren om te leren omgaan met verschillen en verschillende meningen. Daarnaast helpen leraren kinderen om zich te ontwikkelen in een veilige en zorgzame omgeving, waarin ze zich verbonden voelen met de school en met elkaar.
Ouders en leerkrachten zijn het erover eens dat leerkrachten een opvoedende taak hebben. In het artikel “Samen werken aan opvoeding” wordt duidelijk dat ouders en leerkrachten overeenstemming hebben over de na te streven opvoedingsdoelen. Ze zijn van mening dat diverse methoden naast elkaar gebruikt dienen te worden. Een belangrijk onderdeel is het gesprek over waarden, dat vooral nuttig is als het plaatsvindt naar aanleiding van een concreet voorval in de schoolpraktijk.
Leerkrachten beschouwen zichzelf als (mede)opvoeders. Ze stellen dat het niet mogelijk is om les te geven zonder opvoedkundige taken op te nemen. Ze denken dat leerkrachten die alleen maar lesgeven, ordeproblemen in de klas hebben en dat kinderen het voelen als ze niet betrokken zijn bij hun leerkrachten. Daarnaast wordt benadruid dat leerkrachten die alleen maar lesgeven niet betrokken zijn bij hun leerlingen.
De verantwoordelijkheid van leraren als opvoeders ligt onder vuur. Ze worden gezien als de primaire verzorgers en opvoeders, en het is aan hen om ervoor te zorgen dat de kinderen klaar zijn om naar school te gaan. Leraren moeten het kennen en kunnen van de kinderen verder uitbouwen. Het is belangrijk dat leraren zich bewust zijn van hun rol als opvoeders, en dat ze deze rol actief en met verantwoordelijkheid opnemen.
In een artikel over de rol van de leraar als opvoeder wordt benadruid dat leraren niet alleen leren geven, maar ook opvoeders zijn. Ze moeten zich bewust zijn van hun invloed op de ontwikkeling van kinderen, en dit actief en met verantwoordelijkheid opnemen. Daarnaast moeten leraren ook actueel zijn op maatschappelijke gebeurtenissen en deze vertalen naar een pedagogische context.
De samenwerking tussen school en gezin is essentieel voor de opvoeding van kinderen. Volgens het artikel “Samen werken aan opvoeding” is het belangrijk dat school en gezin samenwerken aan opvoeding. Ouders en leerkrachten zijn het erover eens over gewenste opvoedingsdoelen en over de taakverdeling tussen school en gezin. Ook werd duidelijk dat de dialoog over opvoedingsdoelen een vaste plaats verdient in het opvoedingsbeleidsplan van de school.
Essentieel voor het dragen van een gedeelde opvoedingsverantwoordelijkheid is een systematische dialoog over waarden, normen en opvoedingspraktijken. Dit moet gebeuren in het opvoedingsbeleidsplan van de school, zodat ouders en leerkrachten samenwerken aan de opvoeding van kinderen.
Leraren hebben een grote invloed op de maatschappelijke ontwikkeling van kinderen. Ze helpen kinderen om hun eigen waarden en normen te ontwikkelen, en leren om te leren omgaan met verschillen en verschillende meningen. Daarnaast helpen leraren kinderen om zich te ontwikkelen in een veilige en zorgzame omgeving, waarin ze zich verbonden voelen met de school en met elkaar.
In het artikel “De leerkracht als opvoeder” wordt benadruid dat leerkrachten niet alleen leren geven, maar ook opvoeders zijn. Ze moeten zorgen voor een positief klimaat in de klas, de emancipatie van leerlingen bevorderen en hen ondersteunen bij hun individuele ontwikkeling. Daarnaast moeten leerkrachten ook actueel zijn op maatschappelijke gebeurtenissen en deze vertalen naar een pedagogische context.
De rol van leraren als opvoeders is essentieel voor de opvoeding van kinderen. Ze spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen, niet alleen als lesgevers, maar ook als opvoeders. Ze helpen kinderen bij het opbouwen van hun identiteit, het leren omgaan met emoties en het leren omgaan met andere kinderen. Daarnaast helpen leraren kinderen om zich te ontwikkelen in een veilige en zorgzame omgeving, waarin ze zich verbonden voelen met de school en met elkaar.
De samenwerking tussen school en gezin is essentieel voor de opvoeding van kinderen. Ouders en leerkrachten zijn het erover eens dat leerkrachten een opvoedende taak hebben. Ze moeten zorgen voor een positief klimaat in de klas, de emancipatie van leerlingen bevorderen en hen ondersteunen bij hun individuele ontwikkeling. Daarnaast moeten leerkrachten ook actueel zijn op maatschappelijke gebeurtenissen en deze vertalen naar een pedagogische context.
De invloed van leraren op de maatschappelijke ontwikkeling van kinderen is groot. Ze helpen kinderen om hun eigen waarden en normen te ontwikkelen, en leren om te leren omgaan met verschillen en verschillende meningen. Daarnaast helpen leraren kinderen om zich te ontwikkelen in een veilige en zorgzame omgeving, waarin ze zich verbonden voelen met de school en met elkaar.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet