logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Leraar Lichamelijke Opvoeding: Opleiding en Werkzaamheden in Nederland

De opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) is gericht op het opvoeden en onderwijzen van kinderen in het gebied van beweging, sport en gezondheid. De opleiding richt zich op het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en inzicht in het lichamelijke onderwijs, zodat leerlingen op een actieve en plezierige manier kunnen bewegen en sporten. De opleiding is gericht op zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs, maar ook op het mbo en het speciaal onderwijs. De opleiding biedt daarnaast kansen voor verdere studies en het combineren met andere vakken, zoals Engels of andere onderwijsgerelateerde opleidingen.

Opleidingsvorm en opbouw

De opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) is een hbo-bacheloropleiding die gericht is op het opvoeden van toekomstige leraars in het gebied van lichamelijke opvoeding. De opleiding kan in het voltijd- of deeltijdsmodel worden gevolgd, afhankelijk van de instelling. De opleiding is in principe gericht op studenten die een passie hebben voor sport, educatie en het werken met kinderen. De opleiding is toegankelijk voor studenten met een vwo- of havo-afsluiting, maar ook voor mbo-ers op niveau 4. Daarnaast is er ook een 21+ toelatingsexamen beschikbaar voor personen die geen directe toegang hebben tot de opleiding.

De opleiding bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. Studenten leren hoe ze leerlingen kunnen helpen bij het ontwikkelen van hun beweegbekwaamheden, hoe ze lessen kunnen ontwerpen, uitvoeren en evalueren, en hoe ze een motiverend leerklimaat kunnen creëren. Tijdens de opleiding werkt de student drie dagen per week aan beroepstaken op de opleiding en twee dagen in stage bij een school. Deze stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding, waarbij de student kennis kan toepassen en verder kan ontwikkelen onder begeleiding van een ervaren leraar.

De opleiding is opgebouwd uit 240 studiepunten (EC), wat overeenkomt met ongeveer 1.680 studieuren. De opleiding is gericht op het leren van de vakinhoud, pedagogische vaardigheden en het ontwikkelen van een professionele identiteit. De opleiding biedt ook de kans om in deeltijd of via een verkorte leerroute (VL) te studeren, wat ideaal is voor studenten met een druk gezinsleven.

Werkzaamheden en functies

Na afloop van de opleiding kan een leraar lichamelijke opvoeding werken in verschillende onderwijsongevallen. De leraar kan aan de slag in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het mbo, het speciaal onderwijs of het volwassenenonderwijs. Daarnaast zijn er ook functies mogelijk in de recreatie- en vrijetijdssector, zoals activiteitenbegeleider, bewegingsdeskundige of instructeur bij een sportschool. Ook kunnen leraars lichamelijke opvoeding werken als buurtsportcoach, sportcoördinator of onderwijskundig medewerker in de volwasseneneducatie.

Een leraar lichamelijke opvoeding heeft een breed scala aan taken. De belangrijkste taak is het geven van lessen, maar dit is slechts een deel van het werk. De leraar voorbereidt lessen, kiest lesstof, maakt gebruik van digitale hulpmiddelen en zorgt voor een motiverend leerklimaat. Daarnaast heeft de leraar ook te maken met het beheren van leerlingen, het organiseren van sportactiviteiten en het samenwerken met ouders en andere onderwijskrachten.

Toegang en instroom

De opleiding is toegankelijk voor studenten met een vwo- of havo-afsluiting, mbo-opleidingen op niveau 4 en andere passende vooropleidingen. Voor studenten zonder directe toegang is er een 21+ toelatingsexamen beschikbaar, dat bestaat uit een digitale capaciteitentoets. De toelatingseisen variëren per hogeschool, maar algemeen geldt dat de studenten een passie moeten hebben voor educatie en sport, en goed kunnen werken in teamverband.

De opleiding heeft geen numerus fixus, wat betekent dat er geen beperking is aan het aantal studenten dat toegelaten mag worden. De instroom is dus relatief vrij, mits de toelatingseisen zijn voldaan. De opleiding begint in september, en de deadline voor inschrijving is 1 mei. Voor studenten die in deeltijd willen studeren, zijn er ook opties beschikbaar, zoals de deeltijdopleidingen op diverse hogescholen.

Opleiding in Rotterdam

De opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding is ook beschikbaar in Rotterdam. De opleiding wordt aangeboden door verschillende hogescholen, waaronder de Hogeschool Rotterdam, de Hogeschool Windesheim en andere instellingen. In Rotterdam is de opleiding gericht op het opvoeden van leraars die zich kunnen richten op het werken met kinderen met visuele beperkingen, zoals de Visio-school in Rotterdam. In deze school werkt de leraar lichamelijke opvoeding aanpassingen in het onderwijs, zoals het aanpassen van materiaal, lesmethoden en lesomgeving.

De opleiding in Rotterdam biedt ook de kans om te werken met leerlingen in het speciaal onderwijs, waarbij de leraar aandacht moet besteden aan de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. De opleiding richt zich op het helpen van leerlingen met een visuele beperking om hun sporttalenten te ontwikkelen en te optimaliseren. De opleiding in Rotterdam is dus niet alleen gericht op het geven van lessen, maar ook op het combineren van sport en onderwijs in een inclusieve omgeving.

Opleiding en verdere studies

Na afloop van de opleiding kan de leraar lichamelijke opvoeding doorstromen naar verdere studies, zoals de masteropleidingen in Sport- en Bewegingsonderwijs, Sport- en Beweeginnovatie of Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek. Deze masters zijn gericht op het verdiepen van kennis in het gebied van sport, beweging en pedagogiek. De masters bieden ook de kans om te werken aan innovatie in het bewegingsonderwijs en het ontwikkelen van een professionele identiteit als leraar.

Daarnaast is het ook mogelijk om door te stromen naar een universitaire opleiding, zoals Pedagogische Wetenschappen of Onderwijskunde. De opleiding is dus een goede basis voor verdere studies en het ontwikkelen van een carrière in het onderwijs.

Belangrijkste kenmerken van de opleiding

De opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding heeft een aantal belangrijke kenmerken, waaronder:

  • Praktijkgerichtheid: De opleiding combineert theorie en praktijk, zodat studenten kennis kunnen toepassen in de lespraktijk.
  • Inclusief onderwijs: De opleiding richt zich op het werken met leerlingen met verschillende behoeften, waaronder visuele beperkingen.
  • Flexibele studiekeuzes: De opleiding is beschikbaar in het voltijd- en deeltijdsmodel, en biedt ook de kans om te stromen naar verdere studies.
  • Veelzijdige functies: Na afloop van de opleiding zijn er diverse functies mogelijk, zoals leraar in het basisonderwijs, buurtsportcoach, sportcoördinator of onderwijskundig medewerker.
  • Zorg voor leerlingen: De opleiding richt zich op het helpen van leerlingen bij het ontwikkelen van hun beweegbekwaamheden, met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en motiverend onderwijs.

Conclusie

De opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding is een uitgebreide en praktijkgerichte opleiding die gericht is op het opvoeden van toekomstige leraars in het gebied van beweging, sport en gezondheid. De opleiding biedt een brede basis in de vakinhoud en pedagogische vaardigheden, en is geschikt voor studenten met een passie voor educatie en sport. Na afloop van de opleiding zijn er diverse functies mogelijk, en is er ook de kans om door te stromen naar verdere studies. De opleiding is dus een belangrijke stap in de carrière van een toekomstige leraar lichamelijke opvoeding.

Bronnen

  1. Fontys Hogeschool
  2. De Haagse Hogeschool
  3. HBOS-Start
  4. ALO.nl
  5. Onderwijsloket
  6. Wikipedia - Leraar
  7. Han.nl
  8. Zorgvisie
  9. De Haagse Hogeschool
  10. Beroepskeuzekrant
  11. Onderwijs Vlaanderen
  12. Han.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven