Lichamelijke opvoeding als beroep: een kijk in het werk van een docent
juli 8, 2025
Leraar lichamelijke opvoeding (LO) is een beroep dat zowel op het basisonderwijs als op het voortgezet onderwijs van groot belang is. Deze leraar speelt een cruciale rol in het bevorderen van beweging, sport en gezondheid bij leerlingen. De opleiding tot leraar LO is gericht op het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en inzicht in de manier waarop leerlingen kunnen worden gestimuleerd om actief en gezond te blijven. In dit artikel worden de taken, opleiding en werkzaamheden van een leraar lichamelijke opvoeding uitgebreid besproken.
Een leraar lichamelijke opvoeding heeft een breed scala aan taken. De belangrijkste taak is natuurlijk het geven van lessen in sport, beweging en gezondheid. Hierbij gaat het om het ontwikkelen van fysieke vaardigheden, het stimuleren van bewegingsbehoefte en het leren omgaan met sport en spel. Daarnaast speelt de leraar ook een rol in de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Dit kan inhouden dat ze conflicten tussen leerlingen oplossen of dat ze leerlingen helpen bij persoonlijke problemen. Het is van groot belang dat de leraar een veilige en positieve leeromgeving creëert waarin leerlingen zich kunnen ontwikkelen.
Daarnaast is de leraar verantwoordelijk voor het opstellen van lessen, het beoordelen van leerlingen en het bijhouden van administratie. Bijvoorbeeld het nakijken van toetsen, het geven van feedback op opdrachten en het schrijven van rapporten. Ook is de leraar verantwoordelijk voor het organiseren van beweegactiviteiten in en rond de school, zowel binnen als buiten de les. Daarnaast kan de leraar ook dienst doen als buurtsportcoach of combinatiefunctionaris.
De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding is een HBO-bacheloropleiding. Deze opleiding duurt vier jaar en wordt meestal in voltijd gevolgd. Tijdens de opleiding leert de student hoe je leerlingen beter en met meer plezier kunt laten bewegen en sporten. Aan de hand van betekenisvolle praktijkopdrachten ontwikkelt de student de benodigde vaardigheden en kennis. Het programma is een combinatie van zelf veel bewegen en theorie. Er komen didactische, psychologische, pedagogische maar ook medische onderwerpen aan bod. Je leert dus hoe het menselijk lichaam in elkaar zit, hoe je mensen motiveert te bewegen, maar uiteraard ook hoe je een goede leerlijn opzet.
Tijdens de opleiding is stage een belangrijk onderdeel. De student werkt drie dagen per week op de opleiding aan beroepstaken waarbij hij vaardigheden ontwikkelt om leraar LO te worden. Daarnaast loopt hij twee dagen stage onder begeleiding van een ervaren leraar LO om zijn kennis toe te passen en verder te ontwikkelen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een eigen leerfilosofie en het onderzoeken van de effectiviteit van lesgeven.
De werkzaamheden van een leraar lichamelijke opvoeding variëren afhankelijk van het onderwijsniveau waarop hij werkt. In het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo en op het hbo kan een leraar LO aan de slag. De leraar werkt in het kader van de opleiding, maar gaat ook meteen naar een stageschool. Hij ontwikkelt zijn vakinhoud en leert hoe hij leerlingen kan helpen bij het ontwikkelen van hun beweegbekwaamheden. Alles wat hij leert, past hij ook toe tijdens zijn stage.
De leraar moet ook in staat zijn om verschillende leerlingen te differentiëren. Dit betekent dat hij zijn lesstof aanpast op de behoeften van verschillende leerlingen. Sommige leerlingen hebben extra uitleg nodig, terwijl anderen juist een grotere uitdaging nodig hebben. Daarnaast is de leraar verantwoordelijk voor het creëren van een motiverend leerklimaat. Dit kan inhouden dat hij leerlingen helpt bij het ontwikkelen van hun beweegbekwaamheden, maar ook dat hij hen begeleidt bij het leren omgaan met sport en spel.
Voor de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding zijn bepaalde toelatingseisen van toepassing. Naast een havo-, vwo- of mbo 4-diploma moet je in een uitgebreide intake laten zien dat je motorische vaardigheden al van hoog niveau zijn. Daarnaast moet je een relevante baan hebben. De opleiding kan op verschillende manieren worden gevolgd, waaronder deeltijd, voltijd of versneld. Bijvoorbeeld, als je al een hbo- of wo-diploma in sport, bewegen of gezondheid hebt, kun je mogelijk in aanmerking komen voor vrijstellingen die leiden tot studieverlichting of zelfs studieverkorting via de ALO deeltijd Versneld.
De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding is dus gericht op het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en inzicht in de manier waarop leerlingen kunnen worden gestimuleerd om actief en gezond te blijven. De leraar speelt een cruciale rol in het bevorderen van beweging, sport en gezondheid bij leerlingen.
Na het afronden van de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding zijn er verschillende verdere ontwikkelingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld, je kunt kiezen voor een masteropleiding in Sport- en Bewegingsonderwijs, Sport- en Beweeginnovatie of Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek. Deze masters leggen het accent op het beïnvloeden van gedrag, het verbinden van school, sport en maatschappij en curriculumvernieuwing binnen de Lichamelijke Opvoeding.
Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om verder te studeren aan een universitaire master sportpsychologie of bewegingswetenschappen. De leraar kan ook kiezen voor een omscholingsroute, bijvoorbeeld als je al leraar bent, maar nu les wilt geven in sport en bewegen. Met de juiste vooropleiding en ervaring ben je als omscholer zeer welkom bij de ALO deeltijd.
Een leraar lichamelijke opvoeding heeft verschillende belangrijke competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen. Dit zijn onder andere luistervaardigheid, feedback geven, stimuleren, belangeloosheid, vragen stellen, spontaniteit, sociaal gevoel, oog voor detail, zorgvuldigheid, nauwkeurigheid, vitaliteit, levenslust, positiviteit, besluitvaardigheid, delegeren, motiveren, doelgericht werken, doorzettingsvermogen, ambitie, sensitiviteit, harmonie creëren, gemeenschappelijk resultaat bereiken, helder communiceren, inlevingsvermogen en taalkennis. Deze competenties zijn essentieel om in staat te zijn om leerlingen te begeleiden en te stimuleren.
De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding is gericht op het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en inzicht in de manier waarop leerlingen kunnen worden gestimuleerd om actief en gezond te blijven. De leraar speelt een cruciale rol in het bevorderen van beweging, sport en gezondheid bij leerlingen. De opleiding is een HBO-bacheloropleiding die meestal in voltijd wordt gevolgd. Tijdens de opleiding leert de student hoe je leerlingen beter en met meer plezier kunt laten bewegen en sporten. De leraar heeft een breed scala aan taken, waaronder het geven van lessen, het beoordelen van leerlingen en het bijhouden van administratie. De werkzaamheden van de leraar variëren afhankelijk van het onderwijsniveau waarop hij werkt. De toelatingseisen zijn bepaald, en er zijn verschillende opleidingsvormen beschikbaar. Na het afronden van de opleiding zijn er verdere ontwikkelingsmogelijkheden, waaronder het volgen van een masteropleiding. De leraar heeft belangrijke competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet