logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De leraar als opvoeder: Verantwoordelijkheid, uitdagingen en rol in de ontwikkeling van leerlingen

De rol van de leraar als opvoeder is een kernaspect van het onderwijs. In vele bronnen wordt benadrukt dat leraren niet alleen kennis overbrengen, maar ook een opvoedende functie hebben. Dit is een fundamentele verantwoordelijkheid die zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs van toepassing is. In dit artikel worden de uitdagingen, taken en de betekenis van deze rol besproken, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.

De opvoedende taak van de leraar

De opvoedende taak van de leraar wordt in meerdere bronnen benadrukt. In het onderzoek van Klaassen en Leeferink (1998) wordt duidelijk dat ouders en leerkrachten het erover eens zijn dat leerkrachten een opvoedende taak hebben. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor het overbrengen van kennis, maar ook voor het helpen van leerlingen bij het ontwikkelen van waarden, normen en gedragscodes. Dit gebeurt zowel expliciet als impliciet, door het voorbeeld te geven en structuur te bieden.

In het artikel “De leerkracht als opvoeder” wordt benadrukt dat leerkrachten in het basisonderwijs een rol spelen bij het opvoeden van leerlingen. Ze helpen kinderen bij het leren omgaan met conflicten, het ontwikkelen van sociaal-emotionele vaardigheden en het leren omgaan met persoonlijke problemen. Deze opvoedende taak is van groot belang, omdat leerlingen zich hierin moeten ontwikkelen in een veilige en positieve omgeving.

Samenwerking met ouders

Een belangrijke uitdaging voor de leraar is de samenwerking met ouders. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat leraren de thuistalen van leerlingen moeten waarderen en in de klas kunnen inzetten. Daarnaast is het belangrijk dat ouders gestimuleerd worden om interactie met hun kinderen te hebben, bijvoorbeeld via het gebruik van praatplaten of digitale prentenboeken. Dit helpt bij het bevorderen van de eerste en tweede taalverwerving van kinderen.

In het artikel “Samenwerken met ouders aan de ontwikkeling van het kind” wordt benadrukt dat de basis voor de ontwikkeling van kinderen thuis ligt. Het is daarom belangrijk dat leraren thuis en school verbinden en afstemmen met ouders over de begeleiding van kinderen. Dit kan bijdragen aan een betere samenwerking tussen school en gezin, wat weer leidt tot een betere opvoedingsuitkomst voor de leerlingen.

Pedagogisch klimaat en relatie met leerlingen

Een goed pedagogisch klimaat is essentieel voor het leren en ontwikkelen van leerlingen. In meerdere bronnen wordt benadrukt dat de leraar een rol speelt in het opbouwen van een positief klimaat waarin leerlingen zich veilig en op hun gemak voelen. Dit gebeurt door ruimte te geven aan eigen werk- en leerstijl, en door vragen te stellen die leiden tot reflectie.

In het artikel “Goede start bij begin schooljaar” wordt duidelijk dat de kwaliteit van de relatie tussen leraar en leerling belangrijk is. Als de leraar aan het begin van het schooljaar relatief op afstand staat, neemt de kwaliteit van de relatie af. Daarom is het belangrijk dat de leraar direct een goede start maakt met de leerlingen.

Verschillen in opvoedende taak tussen leraar en ouder

Hoewel ouders en leerkrachten het erover eens zijn dat de leerkracht een opvoedende taak heeft, zijn er ook verschillen in de uitvoering van deze taak. Ouders zien de leerkracht vaak als een belangrijke partner in de opvoeding van hun kind. Ze verwachten dat de leerkracht niet alleen kennis overbrengt, maar ook helpt bij het ontwikkelen van waarden en normen.

In het artikel “De leerkracht als opvoeder” wordt benadrukt dat leerkrachten zichzelf als (mede)opvoeders beschouwen. Ze zien het als hun taak om leerlingen te helpen bij het ontwikkelen van een gevoel van waardigheid en zelfvertrouwen. Dit gebeurt door het voorbeeld te geven en een positieve lichaamstaal en taalgebruik te hanteren.

Uitdagingen voor de leraar als opvoeder

De rol van de leraar als opvoeder brengt verschillende uitdagingen met zich mee. In het artikel “Tegenlicht” wordt gemeld dat twee derde van de leraren zegt te veel tijd kwijt te zijn met het opvoeden van kinderen in de klas, in plaats van met lesgeven. Dit kan leiden tot problemen met orde en discipline in de klas.

Daarnaast is er een opvatting dat leraren niet alleen lesgeven, maar ook verantwoordelijk zijn voor het opvoeden van leerlingen. In het artikel “Moeten leerkrachten opvoeden?” wordt benadrukt dat leraren graag kinderen normen en waarden bijbrengen. Dit is belangrijk, maar kan ook uitdagingen met zich meebrengen, zoals het vinden van het juiste evenwicht tussen lesgeven en opvoeden.

Belang van pedagogiek in het onderwijs

De rol van de leraar als opvoeder is in veel bronnen als essentieel beschouwd. In het artikel “AOb: Meer ondersteuning nodig” wordt benadrukt dat pedagogiek altijd al een rol heeft gespeeld in het onderwijs. De druk op kennis en vaardigheden heeft echter gezorgd voor een tegenreactie bij veel leraren. Het is daarom belangrijk dat leraren hun pedagogische vaardigheden goed ontwikkelen en in de klas toepassen.

In het artikel “Onderzoek Blij met mijn baan” wordt duidelijk dat leraren het meeste voldoening voelen bij het helpen van leerlingen bij hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Dit benadruidt het belang van de opvoedende rol van de leraar in het onderwijs.

Conclusie

De leraar als opvoeder speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van leerlingen. Deze rol omvat niet alleen het overbrengen van kennis, maar ook het helpen bij het ontwikkelen van waarden, normen en sociaal-emotionele vaardigheden. De samenwerking met ouders is daarbij van groot belang, zodat leerlingen op een veilige en positieve manier kunnen groeien. De uitdagingen voor de leraar zijn groot, maar het is belangrijk dat de opvoedende taak goed wordt uitgeoefend. Pedagogiek blijft een essentieel onderdeel van het beroep van leraar.

Bronnen

  1. https://www.beroepskeuzekrant.nl/wat-doet-een-leraar-salaris-vereiste-diploma's-en-meer/
  2. https://waarden.net/studie/hoeken/2artikelen/partners2/
  3. https://www.vlaanderen.be/onderwijsprofessionals/werken-in-het-onderwijs/starten-in-het-onderwijs/hoe-leraar-worden
  4. https://nivoz.nl/nl/in-een-maatschappij-die-ons-tot-infantiele-consumenten-maakt-ligt-er-een-opdracht-voor-de-leraar-als-opvoeder
  5. https://www.onderwijsloket.com/over-het-onderwijs/lerarenopleidingen/
  6. https://www.leraar24.nl/50927/contact-tussen-leraar-en-leerling-belangrijk-voor-pedagogisch-klimaat/
  7. https://www.leraar24.nl/
  8. https://www.onderwijskennis.nl/kennisbank/ouderbetrokkenheid-en-onderwijskansen
  9. https://onderwijsblad.nl/article.asp?ArtikelID=15544
  10. https://www.aob.nl/actueel/artikelen/belang-van-pedagogiek-op-school-stijgt/
  11. https://nl.wikipedia.org/wiki/Leraar(voortgezetonderwijs)
  12. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-in-het-onderwijs/vraag-en-antwoord/leraar-voortgezet-onderwijs
  13. https://teaadema.nl/2010/10/moeten-leerkrachten-opvoeden/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven