logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Leerplan voor lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs: structuur, doelen en uitvoering

Een leerplan voor lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs is een essentieel document dat de kern van het onderwijsproces bepaalt. Het bevat de doelen, inhoud en evaluatiemethoden die nodig zijn om de leerlingen te helpen hun lichamelijke vaardigheden en gezondheid te ontwikkelen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe een dergelijk leerplan wordt opgesteld, welke elementen erin voorkomen en hoe het in de praktijk kan worden gebracht.

Structuur van het leerplan

Een leerplan bestaat uit verschillende elementen. De kern van het leerplan is de visie. De overige leerplanelementen zijn hiermee verbonden. Idealiter zijn ze ook met elkaar verbonden, zodat er sprake is van consistentie en samenhang. De elementen zijn weergegeven in het zogeheten curriculair spinnenweb. Dit spinnenweb bevat verschillende onderdelen zoals de visie, de eindtermen, de leerinhouden, de methoden, de evaluatie en de differentiatie.

In het leerplan worden ook de verschillende lesmethoden en -strategieën beschreven. Dit kan variëren van traditionele instructie tot actief leren, groepswerk en projectmatig leren. Daarnaast worden de evaluatie en beoordeling besproken, inclusief de methoden en criteria voor het meten van de voortgang en prestaties van leerlingen. Het bevat ook informatie over examens, projectbeoordelingen en andere vormen van beoordeling.

Doelen van het leerplan

Het doel van het leerplan is om de leerlingen te helpen hun lichamelijke vaardigheden en gezondheid te ontwikkelen. Dit omvat het leren van verschillende sporten, het ontwikkelen van lichaamsbeweging en het leren van gezonde levensstijl. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zoals samenwerken en communiceren.

In het leerplan worden ook de eindtermen en kerndoelen opgenomen. Deze eindtermen bepalen wat leerlingen minimaal moeten kennen en kunnen, wat noodzakelijk is om stevig met beide voeten in de samenleving te staan. De kerndoelen richten zich op leergebieden als de talen, rekenen/wiskunde, oriëntatie op jezelf en wereld, kunstzinnige oriëntatie en bewegingsonderwijs.

Uitwerking van het leerplan

Bij het opstellen van het leerplan is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften en capaciteiten van de leerlingen. Het leerplan moet worden aangepast aan de individuele behoeften en capaciteiten van leerlingen. Het omvat ook strategieën om gelijke kansen te creëren voor alle leerlingen, inclusief die met speciale behoeften.

Bij het opstellen van het leerplan wordt ook gekeken naar de verschillende leerplanelementen en hoe deze kunnen worden aangevuld. De leerlijn wordt uitgewerkt, waarbij per leerjaar wordt bepaald wat leerlingen moeten kennen en kunnen. De opbouw van een leerlijn wordt onderbouwd vanuit vakdidactische inzichten.

Evaluatie en beoordeling

In het leerplan wordt ook het evaluatieproces beschreven, inclusief de methoden en criteria voor het meten van de voortgang en prestaties van leerlingen. Het bevat ook informatie over examens, projectbeoordelingen en andere vormen van beoordeling. De evaluatie en beoordeling zijn essentieel om te bepalen of de leerdoelen zijn bereikt en hoe effectief het leerplan is geweest.

Differentiatie

In het leerplan wordt ook besproken hoe het leerplan wordt aangepast aan de individuele behoeften en capaciteiten van leerlingen. Het omvat ook strategieën om gelijke kansen te creëren voor alle leerlingen, inclusief die met speciale behoeften. Dit omvat het gebruik van verschillende soorten materialen om de leerstijlen van de leerlingen te accommoderen en het leren interessant en gevarieerd te maken.

Professionalisering

In het leerplan wordt ook vermeld hoe docenten en andere betrokkenen worden ondersteund bij het implementeren van het leerplan. Het biedt mogelijkheden voor professionele ontwikkeling, training en samenwerking met andere onderwijsprofessionals. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de leerplannen effectief worden uitgevoerd en dat de leerlingen de gewenste resultaten behalen.

Ouderbetrokkenheid

In het leerplan worden ook activiteiten en strategieën beschreven om ouderbetrokkenheid bij het leerproces te bevorderen. Het onderstreept het belang van samenwerking tussen ouders en docenten voor een succesvolle educatieve ervaring. Dit omvat het opstellen van een ambtstabel en weekplanners, waarin het aantal uur dat op een gemiddelde weekbasis aan de eindtermen wordt besteed, wordt opgenomen.

Conclusie

Een leerplan voor lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs is essentieel voor het organiseren en structureren van het onderwijsproces. Het bevat de doelen, inhoud en evaluatiemethoden die nodig zijn om de leerlingen te helpen hun lichamelijke vaardigheden en gezondheid te ontwikkelen. Het leerplan moet worden aangepast aan de individuele behoeften en capaciteiten van leerlingen en moet effectief worden uitgevoerd. Door het stap voor stap volgen van de gids, kun je een goed gestructureerd leerplan ontwikkelen dat voldoet aan de behoeften van de leerlingen en hen helpt hun leerdoelen te bereiken.

Bronnen

  1. Leerplan opstellen
  2. Curriculumdossier
  3. Van leerplan naar leerlijn
  4. Leerplan
  5. Leerplan en veilig werken
  6. Leerplan info

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven