logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Samenwerking tussen leerkrachten en ouders: een sleutel tot optimale ontwikkeling van kinderen

De samenwerking tussen leerkrachten en ouders is van cruciaal belang voor de optimale ontwikkeling van kinderen. Dit is duidelijk uit de vele bronnen die beschikbaar zijn, waaronder wetenschappelijke studies, handleidingen en praktijkvoorbeelden. De kern van dit onderwerp is dat leerkrachten en ouders niet los van elkaar werken, maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen voor het leren en de ontwikkeling van kinderen. Dit artikel bespreekt de belangrijkste aspecten van deze samenwerking, inclusief praktische aanpakken, communicatie, en de rol van de school en ouders in het bevorderen van een positieve ontwikkeling van kinderen.

De rol van leerkrachten en ouders in de ontwikkeling van kinderen

Leerkrachten en ouders hebben een gemeenschappelijk belang: dat hun leerling of kind zich, gezien zijn mogelijkheden en talenten, optimaal ontwikkelt op school en thuis. In de samenwerking hebben zowel leerkrachten als ouders een wezenlijke bijdrage. Leerkrachten zijn onderwijsprofessionals die het kind als leerling het beste kennen, en zij zien het tijdens instructie en zelfstandig werken. Ouders zijn even belangrijk, zij zijn ervaringsdeskundigen die hun kind het langst en het beste kennen. Ze zien hun kind in uiteenlopende situaties, binnen en buiten, alleen en samen met andere kinderen.

De samenwerking tussen leerkrachten en ouders is cruciaal voor het bevorderen van een positieve ontwikkeling van kinderen. Dit gebeurt door het delen van inzichten, het bepalen van gemeenschappelijke doelen, en het samenwerken aan het leren en de ontwikkeling van de kinderen. Hierbij is het belangrijk dat zowel leerkrachten als ouders elkaar respecteren en hun eigen verantwoordelijkheden en keuzes erkennen. Door open en eerlijk te communiceren en elkaar te vertrouwen, kunnen ze een sterke samenwerking opbouwen die helpt bij het optimaliseren van de ontwikkeling van kinderen.

Praktische aanpakken voor een effectieve samenwerking

Er zijn verschillende praktische aanpakken die kunnen bijdragen aan een effectieve samenwerking tussen leerkrachten en ouders. Eén van de belangrijkste stappen is het opbouwen van een betrouwbare en open communicatie tussen school en ouders. Dit kan worden gedaan door regelmatig contact op te nemen, bijvoorbeeld via een startgesprek aan het begin van het schooljaar. Hierbij wordt centraal gestaan met wat de aandachtspunten zijn voor het komende schooljaar en welke ondersteuning het kind daarbij nodig heeft vanuit school en thuis. Het is belangrijk dat de leraar dit gesprek aan het begin van elk schooljaar voert, en niet pas als er een negatieve aanleiding is.

Daarnaast is het belangrijk dat ouders worden betrokken bij het leren van hun kind. Dit kan worden gedaan door hen te informeren over wat er in de les speelt en hen te stimuleren om hierover thuis met hun kind in gesprek te gaan. Ook is het belangrijk om ouders tips te geven over hoe ze thuis om kunnen gaan met wat hun kinderen op school meemaken en leren. Dit geldt ook voor regels en afspraken die in de klas zijn gemaakt.

Communicatie en het opbouwen van vertrouwen

Een van de belangrijkste onderdelen van de samenwerking tussen leerkrachten en ouders is de communicatie. Het is belangrijk dat leerkrachten en ouders open en eerlijk met elkaar communiceren en elkaar vertrouwen. Dit gebeurt door het opbouwen van een gezamenlijk kader, waarin zowel leerkrachten als ouders zich aan bepaalde principes en afspraken houden. Dit kader kan worden opgesteld op basis van de principes van "Handelingsgericht werken" en "Samen Sterk: Ouders en School!".

Een ander belangrijk aspect is het opbouwen van een betrouwbare en open communicatie tussen school en ouders. Dit kan worden gedaan door regelmatig contact op te nemen, bijvoorbeeld via een startgesprek aan het begin van het schooljaar. Hierbij wordt centraal gestaan met wat de aandachtspunten zijn voor het komende schooljaar en welke ondersteuning het kind daarbij nodig heeft vanuit school en thuis. Het is belangrijk dat de leraar dit gesprek aan het begin van elk schooljaar voert, en niet pas als er een negatieve aanleiding is.

Ouders betrekken bij het onderwijs

Het betrekken van ouders bij het onderwijs is van groot belang voor de optimale ontwikkeling van kinderen. Dit kan worden gedaan door hen actief in te laten stromen bij het leren van hun kind. Dit kan bijvoorbeeld door hen te vragen om mee te denken over de manier waarop hun kind leren en zich ontwikkelt, en hen te helpen bij het opbouwen van een positieve ontwikkeling. Daarnaast is het belangrijk dat ouders worden geïnformeerd over de manier waarop hun kind zich ontwikkelt en wat de school doet om dit te ondersteunen.

Een ander belangrijk aspect is het opbouwen van een betrouwbare en open communicatie tussen school en ouders. Dit kan worden gedaan door regelmatig contact op te nemen, bijvoorbeeld via een startgesprek aan het begin van het schooljaar. Hierbij wordt centraal gestaan met wat de aandachtspunten zijn voor het komende school jaart en welke ondersteuning het kind daarbij nodig heeft vanuit school en thuis. Het is belangrijk dat de leraar dit gesprek aan het begin van elk schooljaar voert, en niet pas als er een negatieve aanleiding is.

Ouders ondersteunen bij activiteiten thuis

Het is belangrijk dat ouders worden ondersteund bij activiteiten thuis, zodat ze hun kind kunnen begeleiden bij het leren en de ontwikkeling van het kind. Dit kan worden gedaan door hen te helpen bij het opbouwen van een positieve ontwikkeling van hun kind. Bijvoorbeeld door hen te informeren over de manier waarop hun kind zich ontwikkelt en wat de school doet om dit te ondersteunen. Ook is het belangrijk dat ouders worden geïnformeerd over de manier waarop hun kind zich ontwikkelt en wat de school doet om dit te ondersteunen.

Een ander belangrijk aspect is het opbouwen van een betrouwbare en open communicatie tussen school en ouders. Dit kan worden gedaan door regelmatig contact op te nemen, bijvoorbeeld via een startgesprek aan het begin van het schooljaar. Hierbij wordt centraal gestaan met wat de aandachtspunten zijn voor het komende school jaart en welke ondersteuning het kind daarbij nodig heeft vanuit school en thuis. Het is belangrijk dat de leraar dit gesprek aan het begin van elk schooljaar voert, en niet pas als er een negatieve aanleiding is.

Samenwerking met ouders in het primair onderwijs

De samenwerking met ouders is in het primair onderwijs van groot belang voor de optimale ontwikkeling van kinderen. Dit gebeurt door het delen van inzichten, het bepalen van gemeenschappelijke doelen, en het samenwerken aan het leren en de ontwikkeling van de kinderen. Hierbij is het belangrijk dat zowel leerkrachten als ouders elkaar respecteren en hun eigen verantwoordelijkheden en keuzes erkennen. Door open en eerlijk te communiceren en elkaar te vertrouwen, kunnen ze een sterke samenwerking opbouwen die helpt bij het optimaliseren van de ontwikkeling van kinderen.

Conclusie

De samenwerking tussen leerkrachten en ouders is van cruciaal belang voor de optimale ontwikkeling van kinderen. Dit gebeurt door het delen van inzichten, het bepalen van gemeenschappelijke doelen, en het samenwerken aan het leren en de ontwikkeling van de kinderen. Hierbij is het belangrijk dat zowel leerkrachten als ouders elkaar respecteren en hun eigen verantwoordelijkheden en keuzes erkennen. Door open en eerlijk te communiceren en elkaar te vertrouwen, kunnen ze een sterke samenwerking opbouwen die helpt bij het optimaliseren van de ontwikkeling van kinderen.

Bronnen

  1. Onderwijskennis.nl - Samenwerking met ouders aan de ontwikkeling van het kind
  2. Wij-leren.nl - Ouders onderwijs
  3. NJI - Verbinding onderwijs en jeugdhulp
  4. Schoolenveiligheid.nl - Samen met ouders PO
  5. NJI - Voor- en vroegschoolse educatie
  6. Leraar24.nl - Zo werk je succesvol met ouders

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven