logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Leerkracht lichamelijke opvoeding: Taken, opleidingen en functies in het onderwijs

Leerkrachten in het lichaamsgedeelte van het onderwijs spelen een cruciale rol in het bevorderen van gezondheid, beweging en lichaamsbewustzijn bij kinderen. Ze helpen leerlingen om lichaamsbeweging te leren waarderen, motiveren om actief te zijn en leren werken met hun lichaam. De functie van een leerkracht lichamelijke opvoeding omvat zowel het geven van lessen als het ontwikkelen van strategieën om leerlingen te begeleiden. In dit artikel worden de taken, opleidingen en functies van een leerkracht lichamelijke opvoeding uitgebreid besproken, op basis van de beschikbare informatie.

Taken en verantwoordelijkheden van een leerkracht lichamelijke opvoeding

Een leerkracht lichamelijke opvoeding is verantwoordelijk voor het geven van lessen in lichaamsbeweging, sport, gezondheid en bewegingsleer. Deze leerkracht helpt leerlingen om te leren werken met hun lichaam, te leren omgaan met lichamelijke uitdagingen en om te leren dat beweging een essentieel onderdeel is van een gezond leven. Daarnaast helpt de leerkracht leerlingen om te leren omgaan met fysieke en mentale uitdagingen, en om te leren dat beweging een krachtige manier is om stress te verminderen en mentale gezondheid te bevorderen.

De taken van een leerkracht lichamelijke opvoeding omvatten onder andere het voorbereiden en geven van lessen, het controleren van huiswerk, het begeleiden van leerlingen met lichamelijke of psychologische uitdagingen, het organiseren van activiteiten en het samenwerken met collega’s en ouders. Daarnaast helpt de leerkracht bij het ontwikkelen van een leerlijn in lichaamsbeweging, zodat leerlingen op een gestructureerde manier kunnen leren omgaan met beweging en gezondheid.

Opleidingen en benodigdheden voor een leerkracht lichamelijke opvoeding

Een leerkracht lichamelijke opvoeding moet beschikken over een opleiding op HBO-niveau. De meest gangbare opleiding is de HBO Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) of de HBO Leraar Lichamelijke Opvoeding in deeltijd. Deze opleiding leidt op tot een bacheloropleiding, waarbij de leerkracht lichaamsbeweging leert onderwijzen, lichaamsbewustzijn ontwikkelen en lichaamsbeweging begeleiden. De opleiding omvat zowel theorie als praktijk, en de leerkracht leert onder meer hoe het menselijk lichaam in elkaar zit, hoe je mensen motiveert te bewegen en hoe je een goede leerlijn opzet.

De toelatingseisen voor de ALO-opleiding zijn behoorlijk streng. Naast een HAVO-, VWO- of MBO-4-diploma moet de kandidaat in een uitgebreide intake laten zien dat hij of zij over motorische vaardigheden beschikt van hoog niveau. Daarnaast moet de kandidaat een relevante baan hebben. Bijvoorbeeld als de kandidaat al werkt in het onderwijs, of al een opleiding heeft gevolgd in sport, beweging of gezondheid. Voor sommige opleidingen is het mogelijk om in te stromen via een 21+ toets, mits de kandidaat 21 jaar of ouder is.

De duur van de ALO-opleiding is 4 jaar, en de opleiding wordt meestal in deeltijd gegeven. De studielast is 240 ECTS, waarbij 1 ECTS-punt ongeveer 28 uur studie telt. De opleiding wordt gegeven op meerdere plekken in Nederland, waaronder de HAN in Arnhem en de Hogeschool Windesheim. De opleiding leidt tot een bachelor diploma, en na afronden van de opleiding is het mogelijk om verder te studeren in masters zoals Pedagogische Wetenschappen of Bewegingswetenschappen.

Functies en verdere ontwikkeling

Na afronden van de ALO-opleiding kan de leerkracht lichamelijke opvoeding verschillende functies bekleden. De meest gangbare functie is het geven van lessen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo en op het hbo. Daarnaast is het ook mogelijk om te werken als adviseur op het gebied van bewegen, bijvoorbeeld voor gemeenten of welzijnsinstellingen. De leerkracht kan ook kiezen voor verdere opleidingen, zoals een master in sportpsychologie of bewegingswetenschappen.

Er zijn ook functies waarbij de leerkracht meer verantwoordelijkheid heeft, zoals de functie van leraar LC (Leraar Lichamelijke Opvoeding met een grotere complexiteit en meer verantwoordelijkheid). In deze functie kan de leerkracht bijvoorbeeld actief zijn als projectleider voor onderwijsvernieuwingsprojecten of een leerkracht die deelneemt aan onderzoek dat zich vertaalt in visievorming voor de eigen school.

Opleidingen in deeltijd en avondschool

De ALO-opleiding wordt meestal in deeltijd gegeven, wat betekent dat de leerkracht naast de opleiding kan werken. Dit is ideaal voor mensen die al in het onderwijs werken of een baan hebben in een andere sector. De lessen worden vaak op één dag van de week gegeven, of in de avonduren, waardoor de opleiding in het werkgever- en privéleven past. Dit maakt de opleiding toegankelijk voor mensen die al een baan hebben en tegelijkertijd willen opleiden.

Deze vorm van opleiding is vooral geschikt voor mensen die al in het onderwijs werken of een baan hebben in een andere sector. Daarnaast is het ook mogelijk om in te stromen via een versneld traject, mits de kandidaat al een HBO- of WO-diploma heeft in sport, bewegen of gezondheid. In dat geval kan de kandidaat mogelijk in aanmerking komen voor een verkorte opleiding, zoals de ALO deeltijd Versneld.

Samenwerking met ouders en collega’s

Een leerkracht lichamelijke opvoeding werkt nauw samen met ouders en collega’s. Het is belangrijk dat de leerkracht regelmatig contact houdt met ouders, bijvoorbeeld via ouderavonden of gesprekken. Dit helpt om een goed beeld te krijgen van de leerling en om samen te werken aan een goede opvoeding. Daarnaast werkt de leerkracht ook nauw samen met collega’s, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van lesplannen of het begeleiden van leerlingen. Dit zorgt voor een gestroomlijnde aanpak van het onderwijs en helpt bij het ontwikkelen van een goed team.

Belang van lichaamsbeweging in het onderwijs

Lichaamsbeweging speelt een cruciale rol in het onderwijs, zowel op school als in het dagelijks leven. Door lichaamsbeweging te leren waarderen, helpen leerkrachten leerlingen om gezond en actief te blijven. Daarnaast helpt lichaamsbeweging bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zoals samenwerken, communiceren en zelfvertrouwen. Deze vaardigheden zijn essentieel voor de ontwikkeling van leerlingen en helpen bij het opbouwen van een gezonde levensstijl.

Conclusie

Een leerkracht lichamelijke opvoeding speelt een belangrijke rol in het onderwijs, waarbij hij of zij zowel theorie als praktijk leert toepassen. De opleiding leidt op tot een bacheloropleiding, en na afronden van de opleiding kan de leerkracht verschillende functies bekleden. De opleiding wordt vaak in deeltijd gegeven, wat betekent dat de leerkracht naast de opleiding kan werken. De taken van een leerkracht lichamelijke opvoeding omvatten het geven van lessen, het begeleiden van leerlingen en het samenwerken met ouders en collega’s. Lichaamsbeweging is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van leerlingen, en de leerkracht helpt bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl.

Bronnen

  1. Deeltijdopleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding
  2. Hoe word je leerkracht?
  3. Vrijeschool Pabo in deeltijd
  4. Stichting Leerkracht
  5. Verschil tussen leraar LB, LC en LD
  6. Marnix Academie – leerkracht
  7. Leraar in de sport – opleidingen
  8. Lerarenopleidingen bij NCOI
  9. Deeltijdopleidingen bij HU
  10. Social Work deeltijd
  11. Werken in het onderwijs

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven