Lichamelijke opvoeding: een cruciale rol in het voortgezet onderwijs
juli 7, 2025
Het lectoraat Jeugd en Opvoeding aan de Haagse Hogeschool speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van professionele vaardigheden en kennis voor het werken met kinderen en hun gezinnen. Het lectoraat richt zich op praktijkgerichte onderzoek, samenwerking met beroepspraktijk en het bevorderen van een gezonde leefstijl voor jonge kinderen. Het doel is om de jeugd te ondersteunen in hun opvoeding, ontwikkeling en onderwijs, met als uitgangspunt dat iedereen gelijke kansen verdient. Het lectoraat is hierbij nauw verbonden met het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden, waarin gemeenten en jeugdhulpinstellingen deelnemen.
Een van de kernpunten van het lectoraat is de samenwerking met praktijkpartners, zoals scholen, jeugdinstellingen en sociale werkers. Hierbij wordt gekeken naar manieren om passende ondersteuning te bieden en het opvoedklimaat te versterken. Studenten leren in de opleidingen Sociaal Werk, Pedagogiek en de PABO om met elkaar te werken aan complexe vraagstukken in gezinnen. Deze samenwerking is belangrijk voor het ontwikkelen van duurzame relaties tussen professionals en het veld.
De minor “Zorgcoördinatie, ondersteuning van gezinnen met meervoudige en complexe problemen” biedt studenten de kans om praktijkgericht te werken met problemen die voortkomen uit meervoudige situaties. Hierbij leren ze samenwerken met andere disciplines en de tools van hun eigen vakgebied uit te breiden. De focus ligt op het leren kennen van het “ik” in de klas en het verschuiven van perspectieven naar de “ik” op het niveau van de klas, de school en de bredere context.
Het lectoraat voert praktijkgericht onderzoek uit, waarbij het op de transformatie van de jeugdhulp en de effectievere uitvoering daarvan wordt gericht. Het onderzoek bevat inzichten in de inzet van preventie en het versterken van het opvoedkundig klimaat in gezinnen, wijken en voorzieningen. Daarnaast wordt gekeken naar de optimale samenstelling van lokale teams, de werkzame factoren in de governance van lokale jeugdhulpstelsels, en de kennis en competenties die nodig zijn om te werken met kinderen en hun ouders.
Een voorbeeld van dit onderzoek is het project “Voorkomen uithuisplaatsing”, waarin de maatschappelijke opbrengsten van de methodiek worden bepaald. Hierbij wordt gekeken naar de invloed van preventie en het verminderen van het aantal kinderen dat uit huis wordt geplaatst. Ook wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een opvoedingsapp voor ouders, die hen helpt bij het bepalen van wanneer ze hulpverleners moeten raadplegen.
Binnen het lectoraat wordt de professionalisering van docenten en studenten gestimuleerd. De bijdrage aan het onderwijs krijgt vorm in drie lijnen: inhoudelijke vernieuwing en verbetering van het curriculum, versterking van het onderzoekend vermogen van studenten, en professionalisering van docenten. Hierdoor worden studenten beter voorbereid op het werken in de praktijk.
De opleidingen aan de Haagse Hogeschool richten zich op het leren van praktische vaardigheden, zoals het geven van instructie, afstemmen op onderwijsbehoeften, vakinhoudelijke kennis, pedagogische vaardigheden, en het interpreteren van diagnostische gegevens. Tijdens de opleiding leren studenten ook de tools van hun vakgebied uit te breiden, zodat ze zich beter kunnen voorbereiden op de praktijk.
Het lectoraat werkt nauw samen met praktijkpartners, waaronder scholen, jeugdinstellingen, gemeenten en andere organisaties. Hierdoor ontstaat een beter overzicht van de opleidingsbehoefte in het veld. Door in samenspraak met het veld te werken, worden de nodige kennis en vaardigheden ontdekt en worden deze vertaald in aanpassingen van het opleidingscurriculum.
Een voorbeeld van deze samenwerking is het project “Project voor ongedocumenteerden”, waarin de focus ligt op het bieden van onderwijskansen aan jongeren die een omgekeerde levensloop ervaren. Deze jongeren krijgen erkenning en ondersteuning als kind, maar op het moment dat zij achttien worden, vervalt alle hulp en erkenning. Het lectoraat wil hierin een bijdrrage leveren door onderwijskansen te creëren voor deze groep.
Het lectoraat doet onderzoek naar de effectiviteit van methoden en interventies. Hierbij wordt gekeken naar factoren die het effectief en in samenwerking opereren van jeugdhulpprofessionals beïnvloeden. Ook wordt gekeken naar de optimale samenstelling van lokale teams en de werkzame factoren in de governance van lokale jeugdhulpstelsels.
Een voorbeeld is het onderzoek naar de effectiviteit van computergebaseerde gezondheidseducatie voor een volwassen bevolkingsgroep. Hierbij wordt gekeken naar de mate van effectiviteit en de factoren die hierin een rol spelen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de kennis van ouders over de ontwikkeling van hun kinderen en de invloed van culturele verschillen.
Het lectoraat Jeugd en Opvoeding aan de Haagse Hogeschool speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van professionele vaardigheden en kennis voor het werken met kinderen en hun gezinnen. Het lectoraat richt zich op praktijkgericht onderzoek, samenwerking met beroepspraktijk en het bevorderen van een gezonde leefstijl voor jonge kinderen. Het doel is om de jeugd te ondersteunen in hun opvoeding, ontwikkeling en onderwijs, met als uitgangspunt dat iedereen gelijke kansen verdient. Door samen te werken met praktijkpartners en gericht onderzoek te voeren, draagt het lectoraat bij aan een effectievere jeugdondersteuning en een betere voorbereiding van studenten op de praktijk.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet