Lichamelijke opvoeding studeren: Wat je moet weten over de opleiding en je toekomst als leraar
juli 7, 2025
In het kinderboek als opvoeder, een studie van Lea Dasberg, wordt de rol van kinderboeken in de vorming van kinderen onderzocht. Deze studie, verschenen in 1981, bespreekt de historische kinderboeken uit de 19e en begin 20e eeuw en hoe deze kinderen opvoedden. Het boek is een belangrijk werk dat aantoont dat kinderboeken niet alleen entertainment bieden, maar ook een belangrijke rol spelen bij het overbrengen van waarden en normen.
Lea Dasberg ziet kinderboeken als het vierde (opvoedings) milieu. Ze stelt dat kinderboeken kinderen kunnen vormen en dat ze waarden en normen kunnen doorgeven. In haar boek benadrukt ze dat kinderboeken grensverleggend moeten zijn. Dit betekent dat kinderboeken niet alleen moeten kopiëren, maar ook moeten contrasteren met iets anders. Dit is een belangrijk punt, omdat kinderen zo kunnen leren om te denken en zich te realiseren dat de wereld niet altijd even duidelijk is.
In de jaren zeventig was er een roep om maatschappijkritische, grensdoorbrekende kinderboeken. In die tijd werden kinderboeken vaak gebruikt om de maatschappij te kritiseren en om problemen zoals racisme en oorlog aan te kaarten. Deze trend is ook in de hedendaagse jeugdliteratuur terug te vinden, waarin steeds meer diverse personen voorkomen. Hoewel de benadering nu minder nadrukkelijk is, blijft de kern van het kinderboek hetzelfde: het overbrengen van waarden en normen.
In haar boek Het kinderboek als opvoeder benadrukt Dasberg de centrale positie van waarden en normen. Ze stelt dat kinderboeken kunnen bijdragen aan de vorming van kinderen door waarden en normen over te dragen. Deze waarden en normen zijn niet alleen belangrijk voor de opvoeding, maar ook voor de maatschappelijke integratie. Kinderen leren zo hoe ze zich moeten gedragen in de samenleving en welke waarden belangrijk zijn.
Een van de kernpunten van Dasberg is dat kinderboeken niet te veel moeten kleingehouden worden. Ze denkt dat schrijvers de mooiste kinderboeken zullen schrijven als ze, al schrijvend, zoveel mogelijk vergeten dat het alleen maar voor kinderen is. Dit is een belangrijk punt, want kinderen hebben behoefte aan een realistisch beeld van de wereld, en niet alleen aan een ideaal beeld.
In de Verlichting waren kinderboeken heel moralistisch. Er werd dan ook niet geaarzelaard met het idee dat kinderen veel moeten leren, want dat helpt ze verder in de maatschappij. Ook werd er niet geaarzelaard met het idee dat kinderen liefde moeten tonen aan de Schepper, en dat ze hun ouders moeten eerbiedigen en gehoorzamen. In de moderne tijd is de moraal anders, maar net zo onverbloemd. Kinderen moeten het leefmilieu verdedigen, ze mogen niet racistisch zijn en moeten tegen de oorlog zijn.
Dasberg constateerde dat kinderboeken in de Verlichting heel moralistisch waren. Ze stelt dat kinderen in de moderne tijd ook nog steeds moralistisch worden behandeld, maar dan met een andere moraal. Dit is een belangrijk punt, want het laat zien dat kinderboeken nog steeds een rol spelen in de opvoeding, ook al verandert de samenleving.
In haar studie analyseert Dasberg de verschillende functies van kinderboeken. Ze stelt dat kinderboeken grensverleggend moeten zijn, wat inhoudt dat kinderen zich moeten realiseren dat de wereld niet altijd even duidelijk is. Dit is belangrijk, want kinderen leren zo om te denken en zich te realiseren dat er verschillende kijkrichtingen zijn.
Bijvoorbeeld, in de jaren zeventig werden kinderboeken vaak gebruikt om de maatschappij te kritiseren en om problemen zoals racisme en oorlog aan te kaarten. Dit soort kinderboeken zijn nu weer actueel, want er is weer een behoefte aan grensverleggende literatuur. Kinderen leren zo om te denken en zich te realiseren dat de wereld niet altijd even duidelijk is.
In haar boek benadrukt Dasberg ook de rol van kinderboeken bij de identiteitsvorming van kinderen. Kinderen leren zichzelf en anderen te herkennen door middel van literatuur. Ze leren hoe ze zich in de wereld moeten bewegen en hoe ze zich moeten verhouden tot anderen.
In de moderne tijd is dit nog steeds van toepassing. Kinderen leren zichzelf en anderen te herkennen door middel van literatuur, en ze leren hoe ze zich in de wereld moeten bewegen. Dit is belangrijk, want het helpt kinderen om zich te realiseren dat ze onderdeel zijn van een groter geheel, en dat ze ook hun eigen positie in de maatschappij kunnen bepalen.
In haar boek benadrukt Dasberg ook de rol van kinderboeken in de morele opvoeding. Ze stelt dat morele opvoeding niet alleen de taak is van ouders, maar ook van leraren. Daarbij gaat het niet om een zak met normen die leerlingen uit hun hoofd moeten leren, maar om leerlingen te stimuleren om zelf na te denken over morele vraagstukken en hun eigen positie daarin te bepalen.
Morele opvoeding, persoonsvorming, burgerschap – het zijn evenzovele woorden voor hetzelfde en we stoeien er nog steeds mee. Kinderen leren zo om te denken en zich te realiseren dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen gedrag. Dit is belangrijk, want het helpt kinderen om zich te realiseren dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen gedrag, en dat ze ook hun eigen positie in de maatschappij kunnen bepalen.
In haar boek benadrukt Dasberg ook de rol van kinderboeken in de vorming van sociale vaardigheden. Kinderen leren zo om te denken en zich te realiseren dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen gedrag. Dit is belangrijk, want het helpt kinderen om zich te realiseren dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen gedrag, en dat ze ook hun eigen positie in de maatschappij kunnen bepalen.
Kinderen leren zo om te denken en zich te realiseren dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen gedrag. Dit is belangrijk, want het helpt kinderen om zich te realiseren dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen gedrag, en dat ze ook hun eigen positie in de maatschappij kunnen bepalen.
Lea Dasberg’s werk Het kinderboek als opvoeder benadrukt de rol van kinderboeken in de vorming van kinderen. Ze stelt dat kinderboeken niet alleen entertainment bieden, maar ook een belangrijke rol spelen bij het overbrengen van waarden en normen. Kinderen leren zo om te denken en zich te realiseren dat de wereld niet altijd even duidelijk is. Deze studie is belangrijk, omdat het laat zien dat kinderboeken nog steeds een rol spelen in de opvoeding, ook al verandert de samenleving.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet