logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding van de Lapinporokoira: Een Gecompliceerd, maar Belonend Proces

De Lapinporokoira, ook wel bekend als de Lappen-herdershond, is een krachtige, intelligente en sociaal dier dat vooral in Finland is ontstaan als werkpaard voor het hoeden van rendieren. Hoewel het ras vooral in het noorden van Europa voorkomt, is het in Nederland en België steeds populairder geworden als gezinshond en hulphond. De opvoeding van een Lapinporokoira vereist veel geduld, consistente training en aandacht voor de specifieke behoeften van dit ras. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste aspecten van de opvoeding van de Lapinporokoira, gebaseerd op de beschikbare bronnen.

Opvoeding en training: een consequente aanpak

De Lapinporokoira is een zeer intelligente hond die snel leert, maar tegelijkertijd heeft het ook een eigenwijs karakter. Dit betekent dat de opvoeding van deze hond niet alleen gericht moet zijn op het aanleren van eenvoudige commando’s, maar ook op het opbouwen van een sterke band tussen hond en baas. Volgens bron [2] is het belangrijk om de training met een consequente en liefdevolle aanpak te benaderen. De hond heeft behoefte aan een sterke en duidelijke leider, maar forceer de hond niet en gebruik geen harde hand.

In de bron [4] wordt benadrukt dat de opvoeding van de Lapinporokoira gevoelig moet zijn voor de stemming en lichaamstaal van de baas. Dit betekent dat het belangrijk is om tijdens de training kalm en vriendelijk te blijven. De hond heeft veel energie als hij aan het werken is, bijvoorbeeld bij het hoeden van rendieren. Tijdens het werk of als ze opgewonden zijn, kunnen ze gemakkelijk blaffen. Maar dat betekent niet dat ze de hele tijd moeten blaffen. De hond moet leren wanneer er wel en niet geblaft mag worden, zodat het niet een overmatige blaffer wordt.

Sociaal gedrag en omgang met anderen

De Lapinporokoira is een sociaal dier dat goed overkomt bij kinderen en andere dieren. Volgens bron [7] is de hond geschikt voor gezinnen met kinderen, mits de hond niet alleen gelaten wordt met jonge kinderen. Het is belangrijk dat er altijd een volwassene bij is om de situatie in de gaten te houden. De hond is waakzaam en gereserveerd naar vreemden. De Finse hond blaagt veel als hij waaks is en zich in een vreemde situatie bevindt. Daar kunnen jonge kinderen van schrikken.

In bron [6] staat dat de Lapinporokoira of Lappen-herdershond goed overkomt met kinderen. Het zijn honden die gefokt zijn om de rendieren in Lapland te hoeden. De honden zijn erg vriendelijk, ze zijn evenwichtig en ook erg intelligent. Daarnaast hebben de honden een goede capaciteit om te waken. Alleen als het echt nodig is zullen deze honden hun tanden gebruiken.

Beweging en mentale stimulatie

De Lapinporokoira is een actief ras dat voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Volgens bron [2] is het belangrijk dat de hond voldoende beweging krijgt. Wandelen, rennen, zwemmen en spelen zijn allemaal activiteiten waar de Lapinporokoira van houdt. Ook is het belangrijk om hem mentaal uit te dagen met bijvoorbeeld training of het doen van speurwerk.

In bron [4] wordt benadrukt dat de hond voldoende lichamelijke en geestelijke uitdaging moet krijgen. Een gebrek aan uitdaging kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals blaffen of kattenkwaad uithalen. Daarom is het goed om de hond voldoende te trainen en te stimuleren met bijvoorbeeld hoeden, speuren, obedience of agility.

Gezondheid en verzorging

De Lapinporokoira heeft een relatief lange levensduur van 11 tot 13 jaar. In bron [1] staat dat de hond een levensverwachting heeft van 11 tot 13 jaar. In bron [4] wordt de levensduur van de Lappen-herdershond op 12-15 jaar genoemd. Het verschil in levensduur kan komen door verschillen in de bronnen of in de afkomst van de hond.

De hond heeft een halflange vacht, die gematigd lang, grof en recht is. In bron [5] staat dat de vacht van de Lapinporokoira gematigd lang is, grof en recht, met een zachte, dichte ondervacht. De vacht is tamelijk vast tegen het lichaam gedrukt en op het hoofd en aan de binnenkant van de benen is het korter. De ondervacht is zacht en dicht. In bron [6] wordt opgemerkt dat de verzorging van de vacht wel van belang is omdat deze halflang is. In het najaar en winter is het meestal voldoende om met een borstel het dekhaar een enkele keer te borstelen. Naar de zomervacht toe is het raadzaam de hond regelmatig te kammen om de onderwol te verwijderen.

Aanbevelingen voor ouders en verzorgers

Voor ouders en verzorgers is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van de Lapinporokoira. In bron [7] wordt benadrukt dat de hond een goede aanpassing moet kunnen maken aan het gezin. De hond moet voldoende uitdaging krijgen, zodat hij rustig in huis blijft. Als de hond zich verveelt, zal hij dingen in huis gaan slopen. Het is daarom belangrijk om hem voldoende te stimuleren met bijvoorbeeld speurwerk of naast de fiets meelopen.

In bron [2] staat dat de Lapinporokoira een krachtige, intelligente en sociaal dier is. De hond is een zeer actieve hond die graag werkt en beweegt. Hij heeft dan ook voldoende beweging en uitdaging nodig om gezond en gelukkig te blijven. De hond is een echte werkhond met nogal wat zelfstandigheid.

Conclusie

De opvoeding van de Lapinporokoira vereist veel geduld, consistente training en aandacht voor de specifieke behoeften van dit ras. De hond is een intelligente, sociaal dier dat goed overkomt bij kinderen en andere dieren. De hond heeft voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven. De hond heeft een halflange vacht, die gematigd lang, grof en recht is. De verzorging van de vacht is belangrijk, vooral in het najaar en winter. De hond is een krachtige, intelligente en sociaal dier die goed overkomt bij gezinnen en andere dieren. De opvoeding van de hond moet gevoelig zijn voor de stemming en lichaamstaal van de baas, en het is belangrijk om de hond voldoende te stimuleren met bijvoorbeeld speurwerk of naast de fiets meelopen.

Bronnen

  1. Lapinporokoira
  2. Lapinporokoira
  3. Lapinporokoira
  4. Lappen-herdershond
  5. Lapinporokoira
  6. Lapinporokoira-of-lappen-herdershond
  7. Lapinporokoira
  8. Boazubeana
  9. Lapse Herdershond

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven