Lichamelijke opvoeding studeren: Wat moet je weten over de opleiding en carrière
juli 7, 2025
De Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de wandelsport in Nederland. De organisatie, opgericht in 1908, had als doel de lichamelijke opvoeding van het volk in al zijn lagen te bevorderen. In de loop van de jaren heeft de KNBLO bijgedragen aan de ontwikkeling van sporten zoals wandelen, paardrijden, fietsen en roeien. Daarnaast heeft de organisatie ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de Vierdaagse wandelmarsen, die nu een van de belangrijkste sportevenementen in Nederland zijn.
De KNBLO werd op 3 april 1908 in Den Haag opgericht. De oprichters zagen het als hun opdracht ‘de lichamelijke opvoeding van het volk in al zijne lagen te helpen bevorderen’. De naam van de organisatie wijst al op het doel van de KNBLO, namelijk het bevorderen van de lichamelijke opvoeding. De eerste jaren organiseerde de KNBLO drie soorten activiteiten: militaire sportwedstrijden, cursussen voor sportleiders en voor kinderen, en vierdaagse prestatietochten op vier gebieden: wandelen, paardrijden, fietsen en roeien.
De KNBLO was ook betrokken bij het organiseren van de Vierdaagse wandelmarsen. De Vierdaagse is een bekende wandelmars die in 1925 definitief aan Nijmegen werd toegewezen. De organisatie heeft hierbij bijgedragen aan de uitbreiding van de staf van de marsleider, automatisering en verhuizing van het bondskantoor van Den Haag naar Nijmegen in 1998. In 2002 is de Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen opgericht, die in hetzelfde pand als de KNBLO en haar opvolgster KNBLO-NL is gevestigd.
De KNBLO was actief in verschillende sporten, waaronder wandelen, paardrijden, fietsen en roeien. De organisatie had ook betrekking op de samenwerking met regionale wandelkringen, landelijke wandelsportbonden en internationale organisaties op het gebied van de wandelsport. De KNBLO had ook betrokkenheid bij sportcursussen en overige sportwedstrijden. De organisatie had een grote invloed op de ontwikkeling van de sport in Nederland.
De KNBLO heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de Vierdaagse wandelmarsen, die nu een van de belangrijkste sportevenementen in Nederland zijn. De organisatie heeft hierbij bijgedragen aan de uitbreiding van de staf van de marsleider, automatisering en verhuizing van het bondskantoor van Den Haag naar Nijmegen in 1998. In 2002 is de Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen opgericht, die in hetzelfde pand als de KNBLO en haar opvolgster KNBLO-NL is gevestigd.
De KNBLO had een belangrijke invloed op de jeugd en gezondheid in Nederland. De organisatie had als doel de lichamelijke opvoeding van het volk in al zijn lagen te bevorderen. Dit betekende dat de KNBLO ook bijdroeg aan de ontwikkeling van sporten voor kinderen en jongeren. De organisatie had cursussen voor sportleiders en kinderen, en organiseerde ook vierdaagse prestatietochten.
De KNBLO had ook betrokkenheid bij de gezondheidstoestand en fitheid van de werkende bevolking, in het bijzonder van de rekruten. Dit was een van de redenen waarom de sport in Nederland zich ontwikkelde van een sport voor de maatschappelijke bovenlaag naar een sport die ook toegankelijk werd voor de midden- en arbeidersklasse.
De KNBLO heeft ook een verzorgersmedaille uitgegeven. Deze medaille is in 1965 ingesteld door het hoofdbestuur van de KNBLO. De medaille wordt toegekend aan verzorgers van vierdaagsegroepen. Per tien lopers krijgt één verzorger de medaille. De medaille wordt ook slechts éénmaal aan een verzorger uitgereikt. Voor verdere verzorgingsjaren krijgt de verzorger een 6-kantig bronzen plaatje met een ingegraveerd nummer. Het hoogste nummer vervangt dan steeds het lagere.
Deze medaille is niet koninklijk erkend en mag dus officieel niet op het militaire uniform gedragen worden. De medaille is echter een symbool van de inzet en inzet van de verzorgers tijdens de Vierdaagse wandelmarsen.
De KNBLO had een actief verenigingsleven. De organisatie had een centraal en regionaal bestuur, met een algemene ledenvergadering, algemeen bestuur, dagelijks bestuur en bondsbureau. De KNBLO had ook regionale wandelkringen, die daaronder de overwegend plaatselijk actieve wandelsportverenigingen omvatten.
Het archief van de KNBLO bevat veelzijdige informatie over de geschiedenis van de wandelsport in Nederland gedurende de twintigste eeuw met nadruk op de Vierdaagse. Het archief is in 1979 overgedragen aan het Gemeentearchief van Nijmegen. In 2011 is het archief verhuist naar het Rijksarchief Nijmegen (RAN). Het archief bevat een grote hoeveelheid documenten, waaronder vergaderstukken van de ledenvergadering en het bestuur, jaarverslagen, ingekomen en uitgaande stukken, stukken betreffende de organisatie van de Vierdaagse, registers van deelnemers en foto’s van de Vierdaagse.
De KNBLO had ook betrokkenheid bij de samenwerking met internationale organisaties op het gebied van de wandelsport. De organisatie had ook betrokkenheid bij de ontwikkeling van de internationale wandelsport. De KNBLO had ook betrokkenheid bij de samenwerking met landelijke en internationale wandelsportbonden.
De KNBLO had ook een rol gespeeld bij de ontwikkeling van de internationale Vierdaagse Afstandsmarsen. Deze organisatie is in 2002 opgericht en is gevestigd in hetzelfde pand als de KNBLO en haar opvolgster KNBLO-NL.
De KNBLO heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de wandelsport in Nederland. De organisatie had als doel de lichamelijke opvoeding van het volk in al zijn lagen te bevorderen. De KNBLO was actief in verschillende sporten, waaronder wandelen, paardrijden, fietsen en roeien. De organisatie had ook betrokkenheid bij de Vierdaagse wandelmarsen, die nu een van de belangrijkste sportevenementen in Nederland zijn. De KNBLO had ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de sporten voor kinderen en jongeren. De organisatie had ook een rol gespeeld bij de samenwerking met internationale organisaties op het gebied van de wandelsport. De KNBLO had ook een belangrijke invloed op de gezondheid en fitheid van de werkende bevolking, in het bijzonder van de rekruten.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet