logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Koele opvoeding: gevolgen en invloed op de ontwikkeling van kinderen

In de wereld van opvoeding is het belangrijk om te beseffen dat elke opvoedingsstijl een unieke invloed heeft op het gedrag, de mentale ontwikkeling en de persoonlijkheid van kinderen. Een van de opvoedingsstijlen die in de bronnen wordt genoemd, is de koele opvoeding. Deze stijl wordt vaak gekoppeld aan een gebrek aan warmte en betrokkenheid van ouders, wat leidt tot negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. In dit artikel wordt uitgelegd wat koele opvoeding inhoudt, welke gevolgen deze heeft en hoe ouders hiermee om moeten gaan.

Wat is koele opvoeding?

Koele opvoeding wordt vaak beschouwd als het tegendeel van een warme opvoeding. Hierbij is de houding van de ouders tegenover de kinderen karakteristiek als oppervlakkig of zelfs onverschillig. De communicatie tussen ouder en kind is niet optimaal, en er is geen sprake van een vertrouwelijke verhouding. De ouders trekken zich weinig van de kinderen aan, hebben weinig belangstelling en zijn niet bereid veel rekening met de kinderen te houden. In extreme gevallen is de houding van de ouders zelfs afwijzend en vijandig. Dit soort opvoeding wordt vaak aangetroffen in disharmonische gezinnen.

Een koele opvoeding heeft negatieve gevolgen voor de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen. Vaak worden er op jonge leeftijd al opvoedingsproblemen gevonden, en ook andere problemen, zoals problemen met eten, bedplassen, etc. Op latere leeftijd vertonen deze kinderen vaak deviant gedrag. Ze hebben een negatief zelfbeeld, identiteitsproblemen en een lage zelfwaardering. Door weinig zelfvertrouwen staan ze onzeker en kwetsbaar in het leven. Ze denken dat het leven grotendeels bepaald wordt door zaken die zij zelf niet in de hand hebben. Ze hebben minder relationele vaardigheden. Ze groeien op tot mensen die sociaal weinig aangepast zijn, doordat ze moeilijkheden hebben bij het leggen van sociale contacten.

Gevolgen van koele opvoeding

De gevolgen van koele opvoeding zijn ernstig en kunnen zich ontwikkelen tot problemen in het latere leven. De kinderen die in een koele omgeving opgroeien, hebben vaak een gebrek aan zelfvertrouwen en voelen zich oneerlijk behandeld. Ze kunnen zich afgewezen en achtergesteld voelen, wat leidt tot een gebrek aan motivatie en zelfstandigheid. Ze groeien op tot mensen die moeilijkheden hebben bij het leggen van sociale contacten, en ze zijn onzeker in hun relatie met anderen.

Deze kinderen moeten wel een zekere zelfstandigheid ontwikkelen, doordat ze al vroeg op zichzelf zijn aangewezen doordat de ouders weinig belangstelling in hun hebben. Maar meestal is die zelfstandigheid meer schijn dan werkelijkheid. Echte zelfstandigheid vinden we vooral bij kinderen die een warme opvoeding hebben gehad. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer ze zich ervan bewust worden dat de ouders hun onvoldoende liefde geven. Hierdoor kunnen ze zich oneerlijk behandeld voelen, of afgewezen en achtergesteld.

Oorzaken van koele opvoeding

Koele opvoeding kan ontstaan door verschillende factoren. Soms is het een gevolg van een ongunstige omgeving, zoals een disharmonisch gezin. Andere keren is het het gevolg van een gebrek aan kennis of ervaring van ouders. Sommige ouders weten niet hoe ze met hun kinderen moeten omgaan, en kiezen daarom voor een koele aanpak. Dit kan leiden tot een gebrek aan emotionele betrokkenheid en een onvoldoende ondersteuning van het kind.

In sommige gevallen kan koele opvoeding ook het gevolg zijn van een gebrek aan empathie of emotionele toegankelijkheid van ouders. Als ouders zelf weinig emotionele steun hebben gekregen, kunnen ze dat ook niet verlenen aan hun kinderen. Dit kan leiden tot een koele en afstandelijke omgang met hun kind.

Invloed op het gedrag en de mentale ontwikkeling

Koele opvoeding heeft een significante invloed op het gedrag en de mentale ontwikkeling van kinderen. De kinderen die in zo’n omgeving opgroeien, hebben vaak last van een gebrek aan zelfvertrouwen, en ze voelen zich onveilig en kwetsbaar. Ze kunnen zich moeilijk inleven in het feit dat er mensen zijn die afwijkende denkbeelden hebben. Ze zijn gevoelig voor de invloed van dominante figuren. Daarom kunnen ze gemakkelijk door anderen overgenomen worden. Ook zijn ze beïnvloedbaar door groepen, ze zijn geneigd zich bij de meerderheid aan te sluiten.

Deze kinderen hebben vaak last van een gebrek aan sociaal gedrag en kunnen moeite hebben met het opbouwen van betrouwbare relaties. Ze groeien op tot mensen die sociaal weinig aangepast zijn, doordat ze moeilijkheden hebben bij het leggen van sociale contacten. De ouders hebben hierdoor geen of weinig invloed op het gedrag van hun kinderen, wat leidt tot problemen met gedrag en sociaal functioneren.

Hoe kunnen ouders koele opvoeding vermijden?

Ouders kunnen koele opvoeding vermijden door actief betrokken te raken bij het opvoedingsproces van hun kind. Het is belangrijk om emotionele betrokkenheid te tonen, en om ruimte te geven aan het kind om zich veilig en geliefd te voelen. Ouders moeten proberen hun kind te steunen en te ondersteunen, in plaats van alleen maar te straffen of te bepalen wat het kind moet doen.

Een andere manier om koele opvoeding te vermijden, is door actief te luisteren naar het kind en zijn wensen. Het is belangrijk om de mening van het kind te respecteren en er ruimte voor te geven om te kiezen en te leren van fouten. Ouders moeten proberen hun kind te leren hoe ze met emoties om moeten gaan, en hoe ze zelfstandig kunnen worden.

Bij het opvoeden is het belangrijk om duidelijke regels te stellen en deze consistent toe te passen. De kinderen moeten leren dat er sociale basisregels zijn, zoals rekening houden met anderen, en dat het belangrijk is dat ze die grenzen respecteren. Echter, het is even belangrijk om de kinderen te leren dat ze hun eigen keuzes kunnen maken en dat ze zelfstandig kunnen zijn.

Samenvatting

Koele opvoeding is een opvoedingsstijl die wordt gekenmerkt door een gebrek aan warmte, betrokkenheid en empathie van ouders. De gevolgen van deze stijl zijn ernstig en kunnen leiden tot problemen met zelfvertrouwen, sociaal functioneren en mentale ontwikkeling van kinderen. Ouders kunnen deze stijl vermijden door actief betrokken te raken bij het opvoedingsproces, emotionele betrokkenheid te tonen en ruimte te geven aan hun kinderen. Het is belangrijk om duidelijke regels te stellen en deze consistent toe te passen, terwijl kinderen tegelijkertijd worden gesteund en ondersteund.

Bronnen

  1. Opvoedingsstijlen; warm, koel, dominant en toegeeflijk
  2. De Steven - Training en coaching
  3. Conscious Discipline - Opvoedingsmethode
  4. Meest effectieve opvoedingsstijl voor ouders in de 21e eeuw
  5. Effectieve opvoedingsmethoden: Opvoeden met of zonder straf?
  6. Vier meestvoorkomende opvoedstijlen
  7. Liebherr - Huishoudelijke koel- en vriesapparaten
  8. Groepstraining voor ouders van pubers
  9. Hoe je kunt stoppen met schreeuwen tegen je kinderen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven