logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kleine pup opvoeden: een overzicht van de belangrijkste aspecten

De komst van een kleine pup is een opwindende en tegelijkertijd verantwoordelijke gebeurtenis. Het opvoeden van een pup vereist geduld, inzicht en een goed overzicht van de belangrijkste aspecten die bijdrragen aan een gezonde en gelukkige opvoeding. In dit artikel geven we een overzicht van de essentiële punten die belangrijk zijn bij het opvoeden van een kleine pup, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.

Inleiding

Een kleine pup is niet alleen een schattig en lieftallig dier, maar ook een uitdaging. Het opvoeden van een pup vereist aandacht voor gezondheid, gedrag, sociale ontwikkeling en het aanleren van basisvaardigheden. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat het opvoeden van een pup een proces is dat veel tijd en geduld kost, maar ook veel leermogelijkheden biedt. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van het opvoeden van een kleine pup, zoals het aanleren van zindelijkheid, het socialiseren, het aanbieden van voeding, en het omgaan met het gedrag van de pup.

Aanpak van de opvoeding

Een rustig en veilig plekje

De eerste stap bij het opvoeden van een pup is het aanbieden van een rustig en veilig plekje waar de pup zich kan terugtrekken. Dit is belangrijk omdat een pup nog erg kwetsbaar is en veel nodig heeft aan rust en veiligheid. In de bronnen wordt aangeraden om eerst een klein, veilig en knus plekje te kiezen, waar de pup goed kan uitrusten zonder gestoord te worden. Een bench kan bijvoorbeeld eerst verkleind worden en naarmate de pup groeit, steeds iets groter worden gemaakt.

Zindelijk maken

Een van de eerste dingen die een pup moet leren is zindelijkheid. Pups moeten in het begin nog heel regelmatig naar buiten, zeker om de twee uur. Ga in elk geval met hem naar buiten net na het slapen, het eten of drinken en na het spelen of andere situaties waarin hij opgewonden raakt. Let ook goed op het gedrag: heel vaak snuffelen puppy’s op de grond en draaien ze rondjes voordat ze iets gaan doen. Pak hem dan op en neem hem mee naar buiten. Kies hiervoor een paar vaste plekken en wissel die af, want sommige honden leren anders dat ze maar op één plek wat kunnen doen.

Beweging en rust

Een pup heeft veel beweging nodig om gezond te blijven. In de bronnen wordt aangeraden om de pup regelmatig te laten spelen en te lopen. Het is belangrijk om de beweging te verdelen over de dag, zodat de pup niet te veel energie heeft die hij niet kan verwerken. Ook is rust van groot belang. Een pup moet voldoende slapen om te kunnen groeien en te kunnen wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Sociale ontwikkeling

Socialiseren

Socialiseren is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een pup. Een pup die goed gesocialiseerd wordt zal op latere leeftijd ontspannen en rustig zijn in allerlei situaties en omgevingen. Maar dit betekent niet dat je je puppy overal maar mee naartoe moet slepen en hem moet overweldigen met nieuwe ervaringen. Pas op dat socialiseren geen traumatiseren of oversocialiseren wordt. Veel mensen nemen hun puppy meteen mee naar de kinderboerderij, de bus, de trein, een schoolplein, langs drukke wegen, een winkelcentrum, naar het stand of bos met tientallen honden. Een baby neem je ook niet elke dag mee naar nieuwe omgevingen. Helaas is dit de meest gemaakte fout als het gaat om het socialiseren van puppy’s.

Hechting en veiligheid

Bij socialisatie speelt hechting en veiligheid een cruciale rol. Hechting is ontzettend belangrijk voor een jonge pup die net bij zijn moeder weg is. De veilige zone van een pup is heel klein in het begin en het heeft tijd en de juiste aanpak nodig om dit uit te breiden. Wanneer een hond veilig gehecht is, zal hij vertrouwen hebben in de wereld. Hij heeft iets om op terug te vallen en weet dat er een basisveiligheid is, dit heeft tijd nodig. Een hond die niet goed gehecht is kan allerlei problematiek ontwikkelen waaronder angst en nieuwe situaties niet durven te ontdekken.

Voeding en gezondheid

Voeding

Een goede voeding is essentieel voor de gezondheid van een pup. In de bronnen wordt aangeraden om eerst het voer te geven dat de pup ook in het nest kreeg. Plots veranderen van voer levert vaak stress en mogelijk diarree op. Als je pup gewend is aan zijn nieuwe omgeving, kun je overstappen op ander voer. Het beste voer voor jouw kleine vriend? Dat is ons Puppy voer (kleine en middelgrote rassen) en Puppy Large voer (grote rassen). Perfect afgestemd op de energiebehoefte van jouw springlevende pup. Daarnaast ondersteunen de brokken de weerstand en zijn ze licht verteerbaar.

Ontwormen

Het is belangrijk om de pups al vanaf jonge leeftijd (2 weken) te ontwormen. Zeker in het begin moet een pup heel regelmatig (elke maand) ontwormd worden. In de gebruiksaanwijzingen van onze merken ontwormingsmiddelen leest u precies hoe en hoe vaak u uw pup een middel tegen wormen moet geven. U kunt ook een ontwormingsschema opvragen bij uw dierenspeciaalzaak of de dierenarts.

Gedrag en opvoeding

Leren om alleen te blijven

Een hond moet leren om alleen te zijn. Dit is belangrijk voor de opvoeding van een pup. Bouw dit langzaam op. Leer hem eerst om even alleen in de kamer te zijn en niet steeds achter u aan te lopen. Zorg dat er speelgoed is waar hij veilig mee kan spelen, ga even weg en kom al na een paar seconden terug. Herhaal dit regelmatig en kom steeds een paar seconden later terug. Zo leert hij dat het normaal is als u af en toe even uit de kamer bent.

Ongewenst gedrag voorkomen

Het is belangrijk om te weten dat een pup alles met zijn tanden test. Daarom is het belangrijk om de omgeving veilig te maken. Zorg dat alle snoeren en draden opgeborgen zijn, en dat er geen giftige stoffen in huis zijn. Ook is het belangrijk om te weten dat aandacht voor een pup belangrijk is. Als je hem beloont met aandacht, dan leert hij dat het goed is om te luisteren. Maar ook je gemopper kan voor hem aandacht en dus een beloning betekenen! Let dus op waar je aandacht aan schenkt.

Conclusie

Het opvoeden van een kleine pup is een proces dat veel tijd, geduld en inzicht vereist. Het is belangrijk om een rustig en veilig plekje aan te bieden, zodat de pup zich kan ontspannen en kan wennen aan zijn nieuwe omgeving. Ook is het belangrijk om de pup te socialiseren, zodat hij later rustig en ontspannen kan zijn in allerlei situaties en omgevingen. Een goede voeding en gezondheid zijn essentieel voor de ontwikkeling van de pup. Bovendien is het belangrijk om het gedrag van de pup te leren bepalen en te beïnvloeden. Door deze aspecten goed in de gaten te houden, kan een pup op een gezonde en gelukkige manier worden opgevoed.

Bronnen

  1. Huisdierenbazaar
  2. Licg.nl - Opvoeding van een puppy
  3. Carocroc - Puppy opvoeden
  4. Dierenoppasamersfoort - Socialiseren van je hond
  5. Petsplace - Dagschema kleine hond
  6. Pharmapets - Hoe voed je je puppy op
  7. Prinspetfoods - Puppy opvoeden
  8. Vanmaanenloca - Puppy opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven