logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Slaappraat bij peuters: oorzaken, handvatten en wanneer om hulp te vragen

Slaappraat, ook wel somniloquy genoemd, is een veelvoorkomend fenomeen bij kinderen, en komt voor bij meer dan de helft van de personen op enig moment in hun leven. Hoewel het zelden een reden tot bezorgdheid vormt, kan het voor ouders en verzorgers verwarrend of zelfs beangstigend zijn. Dit artikel biedt een overzicht van wat slaappraat inhoudt, de mogelijke oorzaken bij peuters, en wat je kunt doen om ermee om te gaan. De informatie is gebaseerd op beschikbare gegevens en richt zich op de leeftijd van 2 jaar, gezien de zoekvraag.

Wat is slaappraat?

Slaappraat is het uiten van geluiden of zinnen tijdens de slaap. Het kan variëren van zachte mompelingen tot duidelijke conversaties. De persoon die slaapt is zich meestal niet bewust van het praten en herinnert zich er de volgende dag niets van. Het kan voorkomen in verschillende slaapfases, waarbij praten tijdens een lichtere slaap vaker samenhangend lijkt dan praten tijdens een diepe slaap. Soms kunnen emoties, zoals boosheid of verdriet, in de spraak doorklinken, wat voor de partner of verzorger verontrustend kan zijn.

Oorzaken van slaappraat bij peuters

Hoewel de exacte oorzaak van slaappraat nog onduidelijk is, zijn er een aantal factoren die een rol kunnen spelen, vooral bij peuters. Genetische aanleg is een belangrijke factor; het komt vaker voor in families waar slaappraat ook voorkomt. Bij kinderen is het vaak onschuldig, maar bij volwassenen kan het soms verband houden met stress, alcoholgebruik of andere onderliggende factoren.

Bij peuters van 2 jaar kunnen verschillende ontwikkelingssprongen een rol spelen. Deze sprongen gaan gepaard met enorme fysieke en mentale veranderingen, wat de slaap kan verstoren. Daarnaast kan een grotere behoefte aan onafhankelijkheid en de ontwikkeling van een eigen wil bijdragen aan onrustige nachten. Peuters van 2 jaar kunnen ook intense emoties ervaren, die zich tijdens de slaap kunnen uiten.

Slaapregressie en slaappraat

Slaappraat kan voorkomen als onderdeel van een slaapregressie. Een slaapregressie is een tijdelijke verstoring van het normale slaappatroon van een kind. Bij peuters van 18 maanden is een slaapregressie relatief gebruikelijk, en kan zich uiten in diverse symptomen, waaronder:

  • Moeite met inslapen
  • Vaker wakker worden ’s nachts
  • Weigering om overdag te slapen
  • Huilen of gillen bij het in bed leggen
  • Meer behoefte aan nabijheid
  • Vroeg wakker worden

Het is belangrijk om te onthouden dat een slaapregressie tijdelijk is en meestal vanzelf overgaat.

Wat kun je doen bij slaappraat?

Omdat slaappraat meestal onschuldig is, is er vaak geen behandeling nodig. Wel zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de slaapkwaliteit van je peuter te verbeteren en mogelijk de slaappraat te verminderen:

  • Creëer een consistente routine: Een vast avondritueel helpt je peuter om te ontspannen en zich voor te bereiden op de slaap. Dit kan bestaan uit opruimen, badderen, tandenpoetsen, een verhaaltje voorlezen en een knuffel geven.
  • Zorg voor een prettige slaapomgeving: Een donkere, rustige en goed geventileerde slaapkamer bevordert een goede nachtrust.
  • Vermijd spannende films: Onderzoek suggereert dat spannende of droevige films die emoties opwekken, de kans op slaappraat kunnen vergroten.
  • Consistent slaapschema: Houd zoveel mogelijk een consistent slaapschema aan, ook in het weekend, om de biologische klok van je peuter te reguleren.
  • Beperk cafeïne: Hoewel dit minder relevant is voor peuters, is het goed om te weten dat cafeïne de slaap kan verstoren.
  • Ontspanningsoefeningen: Ademhalingsoefeningen of een rustig verhaaltje kunnen helpen om je peuter te kalmeren voor het slapengaan.

Het belang van een vast ritueel en grenzen stellen

Een vast ritueel geeft je peuter rust en veiligheid. Het is belangrijk om dit ritueel consistent te houden, zelfs als je kind weerstand biedt. Soms kan een temperamentvol kind moeite hebben met het loslaten na het ritueel. In dat geval is het belangrijk om duidelijk te zijn en grenzen te stellen. Leg bijvoorbeeld uit dat het tijd is om te slapen en dat je niet met hem of haar gaat praten na het zeggen van welterusten. Blijf kalm en consequent, en leid je kind eventueel terug naar bed als hij of zij uit bed komt.

Wanneer om hulp te vragen?

In de meeste gevallen is slaappraat onschuldig en geen reden tot bezorgdheid. Echter, in de volgende gevallen is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of een kinderarts:

  • Als de slaappraat gepaard gaat met andere symptomen, zoals nachtmerries, nachtangsten, of slaapwandelen.
  • Als de slaappraat frequent voorkomt en de nachtrust van je peuter of van het gezin verstoort.
  • Als je je zorgen maakt over de mogelijke oorzaak van de slaappraat.
  • Als je al veel hebt geprobeerd om de slaappraat te verminderen, maar niets lijkt te werken.

Het belang van rust en geduld

Slaapproblemen bij peuters zijn vaak frustrerend voor ouders. Het is belangrijk om te onthouden dat dit tijdelijke fases zijn, en dat je niet de enige bent. Houd je vast aan jullie slaapritueel, neem net iets meer tijd voor het slaapritueel om bewust verbinding te maken met je kindje, en experimenteer eventueel met andere slaaptijden. Het kan nodig zijn om je kind meerdere keren terug naar zijn kamer te brengen. Hou vol en blijf op dezelfde manier reageren, en je zult merken dat het naar bed gaan makkelijker wordt naarmate de week vordert.

Conclusie

Slaappraat bij peuters is een veelvoorkomend fenomeen dat meestal onschuldig is. Het kan ontstaan als onderdeel van een slaapregressie of door ontwikkelingssprongen. Door een consistente routine, een prettige slaapomgeving en duidelijke grenzen te stellen, kun je de slaapkwaliteit van je peuter verbeteren en mogelijk de slaappraat verminderen. Als de slaappraat frequent voorkomt of gepaard gaat met andere symptomen, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of een kinderarts. Onthoud dat rust en geduld essentieel zijn om deze fase te doorstaan.

Bronnen

  1. Slaaponline.nl - Praten in je slaap
  2. Eindelijkslapen.nl - Peuter wil niet slapen
  3. Babymagazinclub - The daily routine of a child at 4 months
  4. Smulderstextiel.nl - Slaapgids voor kinderen
  5. Eindelijkslapen.nl - 18 maanden slaapregressie
  6. Eindelijkslapen.nl - Bedtijd en je kind wil niet naar bed
  7. Snugglesanddreams.com - 2 jarige slaapregressie
  8. Vanverhalen.substack.com - Slaap
  9. Mamaplaats.nl - Wat kan ik doen als mijn kind moeite heeft om 's avonds in slaap te vallen?
  10. Ouders.nl - Slaapproblemen bij dochter (11)
  11. Mamaplaats.nl - Wat is de beste manier om een peuter in slaap te krijgen?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven