logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kitten opvoeden: Wat te doen bij ongewenst gedrag

Kittens opvoeden is een proces dat veel geduld, overleg en consequentie vereist. Het is belangrijk om te begrijpen dat katten, net als kinderen, leren door positieve ervaringen. In plaats van te straffen, is het beter om te werken aan het aanleren van gewenst gedrag. In dit artikel bespreiden we de verschillende manieren waarop je met ongewenst gedrag om moet gaan bij kittens en hoe je dit effectief kunt aanpakken.

Wat is straffen bij katten?

In veel gevallen wordt het gebruik van straf gezien als een manier om ongewenst gedrag af te leren. Echter, het blijkt dat straffen bij katten meestal niet werkt. Volgens meerdere bronnen, waaronder bron 1 en 3, is het straffen van katten een controversieel onderwerp. Er zijn veel tegenstrijdige meningen over de effectiviteit van straffen. Sommige mensen zeggen dat het werkt, terwijl anderen het volledig afwijzen.

De reden waarom straffen vaak niet werkt, is dat katten het niet begrijpen. Als je een kat bijvoorbeeld met de plantenspuit straft, begrijpt de kat niet waarom hij gestraft wordt. Het gedrag dat de kat vertoont, is voor hem volledig natuurlijk. Daarnaast kan straffen ervoor zorgen dat de kat bang wordt, wat leidt tot agressie of stress. Dit is slecht voor de relatie tussen de kat en de eigenaar.

Waarom straffen niet werkt

Er zijn meerdere redenen waarom straffen bij katten niet werkt. Ten eerste kan een kat het niet begrijpen. Als een kat bijvoorbeeld op het aanrecht springt, is het voor hem niet duidelijk dat dit niet mag. Hij begrijpt niet dat hij gestraft wordt voor zijn gedrag. Ten tweede kan straffen ervoor zorgen dat de kat bang wordt. Dit kan leiden tot agressie, wat weer het gedrag verergert.

Bij bron 3 staat dat straffen van katten een groot nadeel kan zijn. De kat kan bang worden of gestrest raken, wat leidt tot stressgerelateerd gedrag. Daarnaast negeert straffen wat de kat wil vertellen. Een kat kan niet letterlijk communiceren, maar hij kan wel gedrag vertonen dat een bepaalde boodschap heeft. Als een kat bijvoorbeeld buiten de bak plast, is dat niet omdat hij je pest, maar omdat hij pijn heeft of de bak dringend schoongemaakt moet worden. Door te straffen, negeer je deze boodschap.

Alternatieven voor straffen

In plaats van te straffen, is het beter om alternatieven aan te bieden. Dit is een veel effectievere manier om ongewenst gedrag af te leren. Bijvoorbeeld, als een kat krabt aan de meubels, kun je hem leren om op een krabpaal te krabben. Dit is een alternatief voor het ongewenste gedrag. Door dit alternatief aan te bieden, leer je de kat wat hij wél mag doen.

In bron 3 staat dat een kat niet leert wat hij wél mag doen als je hem straft. Als je je onzindelijke kat natspuit met de plantenspuit, zal hij niet spontaan bedenken dat hij de kattenbak moet gebruiken. Daarom is het belangrijk om alternatieven aan te bieden.

Hoe te werken met positieve opvoeding

Positieve opvoeding is een manier om te werken aan het aanleren van gewenst gedrag. Dit gebeurt door het belonen van goed gedrag. Bijvoorbeeld, als een kat goed gedrag vertoont, geef je hem dan een snoepje of een aai. Dit helpt de kat om te leren wat hij wél mag doen.

In bron 6 staat dat je een kat het beste iets kunt leren door hem te belonen voor goed gedrag. Geef hem aandacht, een voertje of aai hem. Doe dit consequent iedere keer als hij iets goed doet en de kat zal snel leren dat dit gedrag hem iets leuks oplevert. Straffen voor slecht gedrag is meestal niet zo effectief.

De rol van de eigenaar bij het opvoeden

De rol van de eigenaar bij het opvoeden van een kat is cruciaal. Het is belangrijk dat de eigenaar consequent is en de regels die hij heeft opgesteld, naleeft. Als de eigenaar bijvoorbeeld zegt dat de kat op het aanrecht mag, mag hij dat ook niet verbannen. Dit leidt tot verwarring bij de kat.

In bron 1 staat dat het belangrijk is om vast te stellen wat een kat wel en niet mag in jouw huis en aan te vullen met een aantal regels. Het is belangrijk dat iedereen in het gezin deze regels naleeft. Zo ontstaat er bij de kat geen verwarring over wat wel of niet mag.

De invloed van de opvoeding op het gedrag

De opvoeding van een kat heeft een grote invloed op zijn gedrag. Een goed opgevoede kat is rustiger en beter te controleren. In bron 8 staat dat kittens en katten opgevoed zouden moeten worden. Dit is een relatief nieuw gegeven. Fokkers en dierenliefhebbers hebben al al in de praktijk signalen bemerkt, waardoor zij tot de conclusie waren gekomen dat er meer nodig is om van een kitten een fijn huisdier te maken.

Hoe te werken met socialisatie

Socialisatie is belangrijk bij het opvoeden van een kat. Het helpt de kat om zich aan te passen aan nieuwe situaties. In bron 6 staat dat het belangrijk is om de kat te laten wennen aan alles waar hij later mee te maken krijgt. Bijvoorbeeld, aan kammen, in de bek kijken, de dierenarts, de vervoersmand, kinderen, visite etc. Bouw het langzaam op en beloon de kat als hij er rustig bij is. Zo krijgt de kat er een positieve associatie mee.

In bron 8 staat dat het nut van wennen is dat een kat leert langzamerhand om te gaan met die specifieke situatie, waarin een bepaalde aanpassing van hem gevraagd wordt. Een kat moet stapsgewijs leren om te gaan met die nieuwe situatie. Dit is ook nuttig ter voorkoming van stress, want een kat kan echt gestresst raken als deze in een nieuwe situatie komt, die totaal onbekend en beangstigend is.

De invloed van de omgeving

De omgeving heeft een grote invloed op het gedrag van een kat. Een goede omgeving helpt de kat om zijn natuurlijke gedrag uit te oefenen. In bron 4 staat dat het belangrijk is om een ultieme kattenomgeving te zorgen waar hij zijn natuurlijke gedrag kan uitvoeren. Speel bijvoorbeeld dagelijks met je kat, geef hem een stevige krabpaal en schone kattenbakken. Zorg voor lekkere verstopplekjes en mooie hoge uitkijkposten. Beloon gewenst gedrag uitvoerig.

De invloed van de eigenaar op het gedrag van de kat

De invloed van de eigenaar op het gedrag van de kat is groot. Een goede eigenaar helpt de kat om zijn gedrag te leren. In bron 3 staat dat het belangrijk is om te leren wat de kat wil vertellen. Een kat kan niet letterlijk communiceren, maar hij kan wel gedrag vertonen dat een bepaalde boodschap heeft. Als een kat bijvoorbeeld buiten de bak plast, is dat niet omdat hij je pest, maar omdat hij pijn heeft of de bak dringend schoongemaakt moet worden.

De invloed van de opvoeding op de gezondheid

De opvoeding van een kat heeft ook invloed op zijn gezondheid. Een goed opgevoede kat is gezonder en heeft minder kans op ziektes. In bron 1 staat dat het belangrijk is om de kat te leren wat hij wél mag doen. Als je de kat straft, negeer je wat hij wil vertellen. Dit kan leiden tot stress en ziektes.

Conclusie

Kittens opvoeden is een proces dat veel geduld, overleg en consequentie vereist. Het is belangrijk om te begrijpen dat katten, net als kinderen, leren door positieve ervaringen. In plaats van te straffen, is het beter om te werken aan het aanleren van gewenst gedrag. Door te werken met positieve opvoeding, kan je de kat helpen om zijn gedrag te leren. Daarnaast is het belangrijk om te werken aan socialisatie en de omgeving van de kat te optimaliseren. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je kat gezond, rustig en beter te controleren is.

Bronnen

  1. Prins Petfoods
  2. Tinley Gedragstherapie voor Dieren
  3. Praktijk voor Kattengedrag
  4. Cattish
  5. Negen Levens
  6. Dierenkliniek de Haardstede
  7. Praktijk voor Kattengedrag
  8. Kattengedragstherapie

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven