logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden van een kitten van 10 weken: Wat ouders en verzorgers moeten weten

Kittens van 10 weken oud zijn in een cruciale ontwikkelingsfase. Ze zijn nog steeds zeer actief, leren veel van hun moeder en nestgenoten, en zijn op weg naar een gezonde, sociale en fysieke ontwikkeling. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het opvoeden van een kitten van 10 weken uitgebreid besproken, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.

Lichamelijke ontwikkeling van een kitten van 10 weken

Op 10 weken oud heeft een kitten een aanzienlijke lichamelijke ontwikkeling doorgemaakt. Volgens de bronnen is de lichamelijke ontwikkeling van een kitten van 10 weken volgens het volgende schema:

  • Gewicht: Een kitten van 10 weken weegt ongeveer 1 kilogram. Het gewicht neemt ongeveer 100 gram per week toe. Katertjes zijn zwaarder dan poezen, en op deze leeftijd kunnen ze al bijna 100 gram zwaarder zijn dan de poezen uit hetzelfde nest.
  • Fysieke vaardigheden: Een kitten van 10 weken is in staat om te rennen, te springen, te balanceren en te klimmen. Vanaf de 48e dag proberen kittens op randjes te klimmen en te balanceren, maar dat is pas volledig ontwikkeld als ze 10 tot 11 weken oud zijn.
  • Zintuigen: De ogen van een kitten zijn nu bijna volledig verkleurd, en de zintuigen zijn goed ontwikkeld. Een kitten van 10 weken kan mensen en bewegende voorwerpen volgen en heeft een goed zicht op diepte.

Gedrag en sociale ontwikkeling

De tweede socialisatieperiode is een belangrijk stadium in de ontwikkeling van een kitten. In deze periode leren kittens belangrijke sociale vaardigheden, zoals het leren van katten-etiquette, zoals niet te hard bijten of krabben. Dit gedrag is essentieel voor het verder opbouwen van sociale relaties met andere katten en mensen.

Een kitten van 10 weken is op het hoogtepunt van zijn spelgedrag. Dit blijft duren tot ongeveer 14-16 weken. Spelen is belangrijk voor het leren van jachtvaardigheden, en kittens leren hierin hun jachttechnieken. Ze oefenen op deze manier hun jachttechnieken, zoals prooien vangen, erop springen en in de nek bijten.

Een belangrijk punt is het leren van het omgaan met andere katten. Een kitten moet leren dat het niet te hard mag bijten en krabben. Dit leren gebeurt vaak door de nestgenoten. Als een kitten te fel speelt, wordt het gecorrigeerd door nestgenoten. Daardoor leren kittens dat ze niet te hard mogen bijten en krabben, belangrijke lessen die ze de rest van hun leven nodig zullen hebben.

Voeding en gezondheid

De voeding van een kitten van 10 weken is cruciaal voor de gezondheid en ontwikkeling. Volgens de bronnen is het belangrijk om het voedingsschema voor kittens te volgen, zodat het dier voldoende voedingsstoffen krijgt.

  • Voeding: Tot 4 maanden geef je 4 keer voer per dag, tot 6 maanden geef je 3 keer voer en vanaf 6 maanden tot 1 jaar bied je 2 keer per dag voer aan. In de eerste weken is de moedermelk het belangrijkste, maar vanaf 3 weken kun je beginnen met bijvoeren. Het is belangrijk om te kiezen voor speciaal kittenvoer, omdat hondenvoer en babyvoeding niet geschikt zijn voor een kitten.
  • Ontwormen: De officiële ontwormingsschema voor kittens is ontwormen op 4, 6 en 8 weken leeftijd en daarna elke maand totdat ze half jaar zijn.
  • Vlooienbestrijding: Vanaf 6 weken leeftijd en als ze meer wegen dan 600 gram kunnen ze ook behandeld worden met Stronghold. Dit is een druppel die op de huid in de nek gegeven wordt.

Sociale en gedragsgerichte opvoeding

Een kitten van 10 weken is nog steeds zeer actief en leren veel van hun moeder en nestgenoten. Het is belangrijk om de eerste weken dat een kitten in huis is, veel tijd en aandacht aan te besteden. Katten kunnen wel degelijk dingen leren, maar het moet wel geleidelijk gebeuren.

Een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een kitten is het leren van het omgaan met nieuwe situaties. Een kitten kan heel veel leren, zoals het leren van het omgaan met bezoegers, stofzuigers, kinderen en andere dieren. Het is belangrijk om dit geleidelijk te laten gebeuren.

Kattenbak en hygiëne

Bij het opvoeden van een kitten is het belangrijk om de kattenbak goed in de gaten te houden. In de eerste paar dagen moet een kitten rustig worden gelaten om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. In deze periode is het verstandig om de kattenbak te plaatsen in een kamer waarin het dier kan wennen. Het is belangrijk om op te letten met de keuze van de kattenbakkorrel, omdat het eten van kattenbakkorrel kan leiden tot verstopping.

Vaccinatie en gezondheid

Een kitten van 10 weken oud mogen al geplaatst worden, zeker als ze met zijn tweetjes mogen blijven. Als de omstandigheden optimaal zijn in het huis waar ze opgroeien, kunnen de kittens echter nog beter even bij elkaar blijven. Een kitten moet wettelijk gezien nog steeds veel leren van de moeder en de nestgenoten. Het is daarom belangrijk om het dier te vaccineren voordat het geplaatst wordt.

Conclusie

De opvoeding van een kitten van 10 weken is een cruciale fase in de ontwikkeling van het dier. Het is belangrijk om te letten op de lichamelijke ontwikkeling, het gedrag, de voeding, de gezondheid, de sociale ontwikkeling en de kattenbak. Een goed voedingsschema, voldoende spelen en het leren van sociale vaardigheden zijn essentieel voor de gezonde ontwikkeling van een kitten. Het is belangrijk om de eerste weken dat een kitten in huis is, veel tijd en aandacht aan te besteden, zodat het dier zich goed kan aanpassen aan de nieuwe omgeving.

Bronnen

  1. https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/kittenleeftijd/
  2. https://www.licg.nl/katten/kittens-met-de-hand-grootbrengen/
  3. https://www.prinspetfoods.nl/nl_NL/advies/kitten-opvoeden-verzorgen
  4. https://www.startpagina.nl/v/dieren/huisdieren/vraag/86647/manier-kitten-bijna-10-weken/
  5. https://www.dierenkliniekdehaardstede.nl/opvoeding-en-verzorging-van-een-kitten/
  6. https://www.organimal.nl/voedingsschema-kittens/
  7. https://www.dierenkliniekkenaupark.nl/opvoeden-van-kittens

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven