logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kindwaardig opvoeden: Een balans tussen warmte en structuur

Kindwaardig opvoeden is een centraal concept in de opvoeding en betreft het begrip dat het kind niet alleen moet worden opgevoed tot een volwassene, maar ook de kans krijgt om als kind te zijn. Het is een benadering die gericht is op het waarderen van het kind op zichzelf, zowel in zijn of haar huidige ontwikkelingsfase als in de toekomst. In dit artikel worden de kernprincipes van kindwaardig opvoeden uitgelegd, en wordt ingegaan op hoe ouders en opvoeders deze benadering kunnen toepassen in de praktijk.

Wat betekent kindwaardig opvoeden?

Volgens de pedagogische term is kindwaardig opvoeden het idee dat het kind niet deficiënt is, maar ook geen toekomstige volwassene. Het kind heeft zijn eigen waarde en moet worden gezien als een individu dat zichzelf moet kunnen zijn. Dit concept is van belang in de opvoeding, want het stelt ouders en opvoeders in staat om hun kind te steunen in zijn ontwikkeling zonder het kind te veel te bepalen of te beperken. Het gaat erom dat het kind zich veilig en geliefd voelt, maar tegelijkertijd ook de kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen en te groeien.

Kernprincipes van kindwaardig opvoeden

Er zijn verschillende kernprincipes die van belang zijn bij kindwaardig opvoeden. Deze principes vormen de basis voor een opvoeding die gericht is op het waarderen van het kind en het stimuleren van zijn of haar ontwikkeling.

1. Een veilige, stimulerende omgeving

Een van de belangrijkste principes is het bieden van een veilige en stimulerende omgeving. Dit betekent dat ouders en opvoeders ervoor moeten zorgen dat het kind zich fysiek en mentaal veilig voelt. Dit kan bijvoorbeeld door zorgen te dragen voor een veilige woning, waarin het kind geen gevaar loopt, en door het kind te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling. Ook is het belangrijk om het kind te laten weten dat het een waarde heeft en dat het mag zijn zoals het is.

2. Leren door aanmoedigingen

Een ander belangrijk principe is het leren door aanmoedigingen. Dit betekent dat ouders en opvoeders hun kind moeten aanmoedigen om zelf te leren. Ze moeten het kind laten zien hoe het moet, zodat het kind daarna zelf kan proberen. Als het fout gaat, is dat geen probleem, want fouten maken hoort erbij. Het is belangrijk om het kind te laten weten dat het mag falen, maar dat het toch gestimuleerd wordt om door te gaan.

3. Een aansprekende discipline hanteren

Het is ook belangrijk om een aansprekende discipline te hanteren. Dit houdt in dat ouders en opvoeders hun kind moeten aanspreken op bepaalde afspraken en grenzen. Vervolgens grijpen ze in als het even misgaat. Een regel kan bijvoorbeeld zijn dat eten en drinken alleen aan tafel mag. Het is belangrijk om de afspraken telkens te herhalen, zodat het kind weet wat het mag en wat niet.

4. Realistische verwachtingen hebben

Een ander belangrijk principe is het hebben van realistische verwachtingen. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders niet te veel, maar ook niet te weinig verwachten. Het gaat erom dat ze rekening houden met de manier en het tempo waarop hun kind zich ontwikkelt. Dit is bij ieder kind anders, en het is belangrijk om te kijken naar wat het kind al kan en wat het nog moet leren.

5. Goed op jezelf letten

Het laatste principe is het goed op jezelf letten. Dit houdt in dat ouders en opvoeders hun eigen gedrag en emoties moeten beheren. Ze moeten weten wat ze zelf nodig hebben en hoe ze hun eigen behoeften kunnen voldoen. Dit is belangrijk, want als ouders en opvoeders zich goed voelen, kunnen ze beter met hun kind omgaan en hun kind beter ondersteunen.

Het belang van positief opvoeden

Positief opvoeden is een manier van opvoeden die gericht is op het aanmoedigen van gewenst gedrag bij kinderen. Door middel van positieve aandacht, beloning en ondersteuning kun je je kind op weg helpen. Met positief opvoeden creëer je een veilige en leuke omgeving. Dat is nodig voor kinderen om zich geliefd en gewaardeerd te voelen. Door te leren en te groeien kunnen ze uitbloeien tot gezonde en gelukkige volwassenen.

Positief opvoeden in de praktijk

In de praktijk betekent positief opvoeden dat ouders en opvoeders hun kind moeten ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling. Ze moeten het kind laten weten dat het mag zijn zoals het is en dat het mag leren en groeien. Ook is het belangrijk om het kind te laten weten dat het goed is wat het doet, en dat het mag falen zonder dat het zich daar schuldig over hoeft te voelen.

Tips voor positief opvoeden

Er zijn verschillende tips die ouders en opvoeders kunnen gebruiken om positief op te voeden. Deze tips kunnen helpen bij het aanpakken van uitdagingen in de opvoeding. Bijvoorbeeld:

  • Geef je kind veel positieve aandacht en beloning.
  • Bied je kind ruimte om zichzelf te ontwikkelen op zijn eigen manier.
  • Stel duidelijke en voorspelbare grenzen.
  • Luister naar je kind en geef het ruimte om te praten.
  • Blijf begripvol en positief naar je kind.

Opvoedprincipes per leeftijd

De opvoedprincipes variëren per leeftijd, omdat kinderen op verschillende manieren ontwikkelen. In de bronnen zijn verschillende leeftijdscategorieën genoemd, zoals 0-2 jaar, 2-4 jaar, 6-12 jaar en 12-16 jaar. Voor elke leeftijd zijn er specifieke tips en principes die van toepassing zijn.

0-2 jaar

Voor kinderen tussen de 0 en 2 jaar is het allerbelangrijkste dat ze zich veilig hechten aan jou. Dit betekent veel knuffelen, je kind goed verzorgen en veel praten tegen je kind. Het is belangrijk om het kind te laten weten dat het veilig is en dat het mag zijn zoals het is.

2-4 jaar

Voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar is het belangrijk om hen te ondersteunen in hun ontwikkeling. Ze leren praten, worden zindelijk en begrijpen steeds meer van de wereld om zich heen. Het is belangrijk om veel positieve aandacht te geven en hen te laten weten dat ze goed zijn.

6-12 jaar

In deze fase wordt het kind steeds zelfstandiger en kan het ook emoties steeds beter herkennen en aanpassen. Het is belangrijk om het kind te ondersteunen in het leren omgaan met leeftijdsgenoten en het leren omgaan met verschillen tussen mensen. Ook is het belangrijk om het kind te laten weten dat het mag zijn zoals het is.

12-16 jaar

In deze fase wordt het kind steeds zelfstandiger en gaat het op zoek naar zijn eigen identiteit. Het is belangrijk om het kind te laten weten dat het mag zijn zoals het is en dat het mag leren en groeien. Ook is het belangrijk om het kind te ondersteunen in het leren omgaan met leeftijdsgenoten en het leren omgaan met verschillen tussen mensen.

Conclusie

Kindwaardig opvoeden is een belangrijk concept in de opvoeding, dat gericht is op het waarderen van het kind en het stimuleren van zijn of haar ontwikkeling. De kernprincipes van kindwaardig opvoeden zijn een veilige en stimulerende omgeving bieden, leren door aanmoedigingen, een aansprekende discipline hanteren, realistische verwachtingen hebben en goed op jezelf letten. Deze principes kunnen helpen bij het aanpakken van uitdagingen in de opvoeding en kunnen helpen bij het ondersteunen van het kind in zijn of haar ontwikkeling. Door deze principes toe te passen, kunnen ouders en opvoeders hun kind helpen om gezond en gelukkig op te groeien.

Bronnen

  1. Wat is opvoeden?
  2. Wat is positief opvoeden?
  3. Je kinderen goed opvoeden: hoe doe je dat?
  4. Positief opvoeden: 6 tips voor blije kinderen en ontspannen ouders
  5. Opvoeding
  6. Kindwaardig
  7. Wat is belangrijk bij opvoeden?
  8. Positief opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven