logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderrechten en Opvoeding: Wat Ouders en Onderwijsbetrokkenen Mussen Weten

Kinderrechten vormen een fundamenteel deel van de maatschappelijke bescherming van kinderen. Het VN-Kinderrechtenverdrag, dat in 1989 is aangenomen, stelt een breed scala aan rechten en verantwoordelijkheden vast, waaronder diegenen die gerelateerd zijn aan opvoeding. In het kader van de opvoeding van kinderen spelen de rechten van het kind een cruciale rol, zowel op het vlak van deelname, bescherming, als het recht op een passende omgeving. In dit artikel worden de kernpunten van de kinderrechten met betrekking tot opvoeding en onderwijs uitgebreid behandeld, op basis van de informatie die in de bronnen is terug te vinden.

Kernprincipes van de Kinderrechten in de Opvoeding

Het VN-Kinderrechtenverdrag stelt in artikel 28 dat ieder kind het recht heeft op onderwijs. Dit is een van de meest fundamentele rechten die het verdrag bevat. In de bronnen is te vinden dat het belang van het kind centraal staat bij alle maatregelen die het kind aangaan. Hierbij moet voldoende waarde gehecht worden aan de mening van het kind, wat opnieuw duidelijk wordt gemaakt in het concept van participatie. Volgens bron [1] en [3] heeft elk kind het recht om zijn mening te geven over zaken die hem aangaan, en deze mening moet serieus worden geluisterd. Dit geldt ook voor situaties waarin het kind een rol speelt in de opvoeding.

De rol van ouders is in dit kader van groot belang. In artikel 5 van het verdrag staat dat ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen. Het belang van het kind staat hierbij voorop. De overheid respecteert de eerste verantwoordelijkheid van ouders en voogden, geeft hen ondersteuning en creëert voorzieningen voor de zorg van kinderen, ook voor kinderopvang als de ouders werken. Dit wordt ook in bron [2] en [3] benadrukt. De overheid moet ervoor zorgen dat de primaire verantwoordelijkheid van de ouders voor de opvoeding van hun kinderen wordt gerespecteerd. Ook moet de overheid zorgen voor passende hulp en bijstand als dat nodig is.

Het Recht op Onderwijs en Participatie

Een van de belangrijkste kinderrechten is het recht op onderwijs. Dit wordt in bron [1] en [3] uitgebreid behandeld. De leerplicht is in de eerste plaats gericht op ouders en heeft als doel alle kinderen in Nederland te garanderen dat zij daadwerkelijk onderwijs ontvangen. Dit staat ook in artikel 28 van het VN-Kinderrechtenverdrag. De leerplichtambtenaren controleren of ouders en kinderen zich aan de leerplicht houden. Zij worden door school ingeschakeld als een kind bijvoorbeeld vaak zonder reden niet op school verschijnt, als de ouders het kind opzettelijk thuishouden of als het kind zelf spijbelt van school.

Deelname van kinderen aan beslissingen die hen aangaan is een ander kernpunt van het verdrag. In artikel 12 van het verdrag staat dat het kind het recht heeft om zijn of haar mening te geven over alle zaken die het kind aangaan. De overheid zorgt ervoor dat het kind die mening kan uiten en dat er naar hem of haar wordt geluisterd. Dit geldt ook voor gerechtelijke en bestuurlijke procedures. De overheid moet er voor zorgen dat kinderen hun mening kunnen geven en dat deze serieus worden genomen.

Bescherming Tijdens de Opvoeding

De bescherming van kinderen tegen mishandeling, misbruik en uitbuiting is een ander belangrijk aspect van de opvoeding. In artikel 19 van het verdrag staat dat het kind recht heeft op bescherming tegen alle vormen van lichamelijke en geestelijke mishandeling en verwaarlozing zowel in het gezin als daarbuiten. De overheid neemt maatregelen ter preventie en signalering hiervan en zorgt voor opvang en behandeling. Dit wordt ook benadrukt in bron [2] en [3].

Daarnaast is het belangrijk dat kinderen in een veilige omgeving terechtkomen. In artikel 9 van het verdrag staat dat het kind het recht heeft om te worden geïsoleerd van ouder of familie als dit noodzakelijk is. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het kind wordt verwaarloosd of mishandeld, ouders te ziek zijn om voor hun kind te zorgen, er vaak ruzie is tussen de ouders en het kind of ruzie tussen de ouders onderling of het kind ernstige gedragsproblemen heeft. Een kind kan dan uit huis worden geplaatst.

Ondersteuning en Hulp voor Ouders

De overheid heeft een rol bij het ondersteunen van ouders die hun kinderen opvoeden. In bron [1] en [3] staat dat de overheid passende bijstand moet verlenen aan ouders en wettige voogden bij de uitoefening van hun verantwoordelijkheden die de opvoeding van het kind betreffen. Ook moet de overheid ervoor zorgen dat kinderen niet gedwongen thuis komen zitten, omdat er geen passend onderwijs voor hen beschikbaar is.

Bij de opvoeding van kinderen is het belangrijk dat ouders hulp krijgen bij het omgaan met hun kind. In bron [2] en [3] staat dat organisaties zoals de Raad voor de Kinderbescherming advisering bieden op het gebied van omgang tussen ouders en kind, verblijf en ouderlijk gezag. Daarnaast biedt de Raad begeleiding en advisering aan kinderen die in aanraking zijn gekomen met het strafrecht.

Samenwerking tussen Ouders en Onderwijs

Een belangrijk onderdeel van de opvoeding is de samenwerking tussen ouders en het onderwijs. In bron [1] en [3] staat dat de overheid passende maatregelen moet nemen om te waarborgen dat kinderen van werkende ouders recht hebben op gebruikmaking van diensten en voorzieningen voor kinderzorg waarvoor zij in aanmerking komen. De overheid moet ervoor zorgen dat de primaire verantwoordelijkheid van de ouders voor de opvoeding van hun kinderen wordt gerespecteerd. Ook moet de overheid zorgen voor passende hulp en bijstand als dat nodig is.

De samenwerking tussen ouders en onderwijs is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. In bron [1] staat dat de overheid de ontwikkeling van instellingen, voorzieningen en diensten voor kinderzorg moet waarborgen. Daarnaast moet de overheid ervoor zorgen dat kinderen niet gedwongen thuis komen zitten, omdat er geen passend onderwijs voor hen beschikbaar is.

Conclusie

Kinderrechten spelen een cruciale rol in de opvoeding van kinderen. Het VN-Kinderrechtenverdrag stelt een breed scala aan rechten en verantwoordelijkheden vast, waaronder diegenen die gerelateerd zijn aan opvoeding. De kern van het verdrag is dat het belang van het kind centraal staat bij alle maatregelen die het kind aangaan. De rol van ouders is hierbij van groot belang, en de overheid moet passende bijstand verlenen aan ouders en wettige voogden bij de uitoefening van hun verantwoordelijkheden die de opvoeding van het kind betreffen.

Deelname van kinderen aan beslissingen die hen aangaan is een belangrijk onderdeel van de opvoeding, en de overheid moet ervoor zorgen dat kinderen hun mening kunnen geven en dat deze serieus worden genomen. De bescherming van kinderen tegen mishandeling, misbruik en uitbuiting is ook van groot belang, en de overheid moet maatregelen nemen ter preventie en signalering hiervan.

De samenwerking tussen ouders en het onderwijs is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen, en de overheid moet passende maatregelen nemen om te waarborgen dat kinderen van werkende ouders recht hebben op gebruikmaking van diensten en voorzieningen voor kinderzorg waarvoor zij in aanmerking komen. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat kinderen een passende opvoeding en onderwijsongeving krijgen.

Bronnen

  1. Kinderrechten.nl - Veelgestelde vragen
  2. Kinderrechten.nl - Artikel 18: Verantwoordelijkheden van ouders
  3. Kiesvoorhetkind.nl - Kinderrechten in 40 artikelen
  4. Kinderrechten.nl - Algemene informatie
  5. Unicef.nl - Wie we zijn - Kinderrechten
  6. Kinderrechten.nl - Jeugd - Alle kinderrechten
  7. Kinderombudsman.nl - Kinderrechten
  8. Rechtvaardig.nl - Kinderrechten

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven