logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderen opvoeden met vrede in het huis houden: een praktische gids voor ouders

Inleiding

Het opvoeden van kinderen is een complexe en persoonlijke taak, waarbij zowel het kind als de ouders betrokken zijn. In het boek Kinderen opvoeden en vrede in het huis houden van Theo Schoenaker en Julitta Schoenaker wordt een opvoedingsmethode beschreven die gericht is op het bevorderen van vrede in het gezin. Deze methode richt zich op het ontwikkelen van een gevoel van ‘erbij horen’ bij kinderen, het leren van gevolgen van hun gedrag en het creëren van een respectvolle, gelijkwaardige omgeving. In dit artikel worden de kernprincipes van de methode uitgebreid besproken, met aandacht voor praktische aanpak, opvoedingsstrategieën en het belang van bemoediging.

De basis van opvoeding: het gevoel ‘erbij horen’

Een van de belangrijkste conclusies uit het boek is dat kinderen een gevoel van ‘erbij horen’ nodig hebben. Dit gevoel is essentieel voor hun ontwikkeling en hun kijk op de wereld. Kinderen die zich ‘erbij horen’ ontwikkelen een sterke zelfwaardering en leren beter om te gaan met hun omgeving. Het is belangrijk dat ouders hierin een rol spelen door kinderen te ondersteunen en te bemoedigen.

Deze methode benadruit dat kinderen hun gedrag leren begrijpen en verantwoordelijkheid nemen voor hun acties. Door dit te leren, worden ze voorbereid op hun toekomstige leven. Het is echter niet alleen de taak van het kind om te leren, maar ook van de ouders om hun eigen gedrag te analyseren en te veranderen. Dit is een van de kernprincipes van de methode: zelfkennis, zelfgesprekken en zelfbemoediging zijn essentieel voor een goede opvoeding.

Bemoediging: de koningsweg van opvoeding

Een van de belangrijkste onderwerpen in het boek is de rol van bemoediging bij het opvoeden van kinderen. De auteurs stellen dat het belangrijk is om te stoppen met ontmoedigen, zoals klagen, mopperen, kritiek geven of anderen vergelijken. In plaats daarvan wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van een positieve houding, waarin kinderen worden aangemoedigd om hun eigen krachten en vaardigheden te ontdekken.

Er wordt gewag gemaakt van het feit dat het geven van logische gevolgen een effectieve manier is om kinderen te leren van hun gedrag. Deze logische gevolgen zijn leerzaam en bevorderen een wederzijdse respectvolle houding tussen ouders en kinderen. Bovendien wordt benadruid dat het niet gaat om straffen, maar om het leren van gevolgen. Dit is een belangrijk verschil met traditionele opvoedingsmethoden, waarin vaak gecorrumpeerde maatregelen worden genomen.

De gezinsraad: een praktische aanpak

Een van de belangrijkste praktische aanpakken die in het boek worden beschreven, is de gezinsraad. Dit is een vorm van overleg tussen ouders en kinderen, waarin belangrijke onderwerpen worden besproken. De gezinsraad is bedoeld om een gelijkwaardige en respectvolle omgeving te creëren, waarin iedereen zijn of haar mening kan geven.

In het boek wordt beschreven hoe een gezinsraad opgezet kan worden. Er wordt aangeraden om een vaste tijdstip te kiezen, zoals elke zondagochtend, en om een vooraf gedefinieerde agenda op te stellen. Iedereen mag bijdragen aan het gesprek, en er wordt aangeraden om een voorzitter en notulist te kiezen. Dit zorgt voor een betere structuur en helpt bij het organiseren van het overleg.

De praktijk: hoe ga je om met dagelijkse uitdagingen?

Het derde hoofdstuk van het boek, de praktijk, bevat een overzicht van veelvoorkomende problemen in het opvoedingsproces. Hierin wordt besproken hoe je om moet gaan met situaties zoals het leren van eten, het opstaan van het bed, het leren van huiswerk, het omgaan met ruzie en pesten, en het leren van verantwoordelijkheid.

De auteurs geven hierin praktische tips en inzichten, die elke ouder kunnen helpen bij het omgaan met de dagelijkse uitdagingen. Bijvoorbeeld, het leren van het opstaan van het bed wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van zelfstandigheid. Ook wordt er aandacht besteed aan het opvoeden van kinderen in het gezin, zoals het meehelpen bij huishoudelijke taken, het opruimen van spullen, het leren van het bedplassen en het omgaan met woede-uitbarstingen.

Het belang van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid

Een van de kernprincipes van de methode is het bevorderen van zelfstandigheid bij kinderen. Dit gebeurt door kinderen te leren om hun eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun handelen. Dit is een essentieel onderdeel van de opvoeding, en wordt vaak belemmerd door overmatig hulpgeven of het geven van te veel keuzemogelijkheden.

De auteurs benadrukken dat kinderen het beste leren door hun eigen fouten te leren begrijpen. Het is belangrijk dat ouders hierin een rol spelen door kinderen te ondersteunen en hen te laten leren van hun handelen. Bovendien wordt er aandacht besteed aan het leren van het verantwoordelijkheid nemen, bijvoorbeeld door kinderen te laten meehelpen bij huishoudelijke taken of om te leren omgaan met geld.

De rol van de ouder: zelfkennis en zelfbemoediging

Een belangrijk onderdeel van de methode is dat ouders ook hun eigen gedrag en houding moeten analyseren. Dit gebeurt door middel van zelfkennis, zelfgesprekken en zelfbemoediging. De auteurs benadrukken dat ouders ook hun eigen hulp nodig kunnen hebben, en dat het belangrijk is dat ze goed voor zichzelf zorgen.

De methode benadruidt dat ouders niet alleen verantwoordelijk zijn voor het opvoeden van hun kinderen, maar ook voor hun eigen ontwikkeling. Dit is een cruciaal onderdeel van de opvoedingsstrategie, en helpt ouders om beter om te gaan met de uitdagingen van het opvoeden.

Conclusie

Kinderen opvoeden en vrede in het huis houden biedt een praktische en bemoedigende aanpak voor ouders die op zoek zijn naar een effectieve manier om hun kinderen op te voeden. De methode benadruidt het belang van bemoediging, het leren van gevolgen van gedrag, en het bevorderen van zelfstandigheid bij kinderen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de rol van de ouder in het proces van opvoeding, en het belang van zelfkennis en zelfbemoediging. Deze methode is gericht op het creëren van een vreedzame en respectvolle omgeving in het gezin, en helpt ouders om beter om te gaan met de dagelijkse uitdagingen van het opvoeden.

Bronnen

  1. Kinderen opvoeden en vrede in het huis houden
  2. Julitta Schoenaker
  3. Kinderen opvoeden en vrede in het huis houden - Boekdetails
  4. Ervaringen van een ouder: Gezinsraad
  5. Ontwikkeling van kinderen
  6. Jeugdhulp en hulp bij opvoedingsproblemen
  7. Ontwikkeling van kinderen
  8. Praktijk voor kinderen, jongeren en hun ouders
  9. Theo Schoenaker: Kinderen opvoeden en vrede in het huis houden
  10. Alles over kinderen en opvoeding
  11. Theo Schoenaker: Kinderen opvoeden en vrede in het huis houden
  12. AvaTarZ: Klimbos voor kinderen en volwassenen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven