logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden van kinderen van overleden ouders

Inleiding

Het opvoeden van kinderen van overleden ouders is een complexe taak die zowel emotionele als praktische uitdagingen met zich meebrengt. In de bronnen die zijn opgezocht, wordt aangegeven dat kinderen die te maken krijgen met het verlies van een ouder in hun vroege jeugd, verschillende emotionele en psychologische problemen kunnen ontwikkelen. Deze kinderen hebben vaak een behoefte aan extra ondersteuning en begrip om hun verdriet te verwerken en zich te kunnen ontwikkelen. In dit artikel worden de belangrijkste thema’s en aanbevelingen besproken die relevant zijn voor ouders, opvoeders en zorgverleners.

Emotionele en psychologische uitdagingen

Het gevoel van leegte en onzekerheid

Kinderen die te maken krijgen met het verlies van een ouder kunnen gevoelen dat ze hun leven niet meer kunnen opbouwen. Dit gevoel van leegte en onzekerheid kan ertoe leiden dat kinderen zichzelf proberen te beschermen door verschillende copingmechanismen te ontwikkelen. Dit kan zijn of haar emoties verdringen en verharden, zichzelf isoleren, emotioneel onbeschikbaar worden of angst- en depressieaanvallen krijgen. Dit kan uiteindelijk resulteren in uitgestelde rouw. Wanneer het kind zichzelf niet toestaat om met het verlies aan de slag te gaan en daarbij hinder ondervindt in het dagelijks leven, kan het complexe rouw ervaren.

De rol van de achtergebleven ouder

Sommige achtergebleven ouders kunnen het ouderschap daardoor nog moeilijk dragen. Ze storten geestelijk en lichamelijk in. Met depressie, verslaving, hulpeloosheid, passiviteit of zelfs levensmoeheid tot gevolg. Kinderen die door een achtergebleven ouder in hun fysieke en emotionele behoeften verwaarloosd worden, kunnen in totale verwarring raken. Er ontstaat vaak een nieuwe familieorde waarin het kind geen kind meer is, maar zich gaat gedragen als een vriend of partner van de achtergebleven ouder. Zo vervangt het als het ware de overleden moeder of vader.

Het gevoel van verantwoordelijkheid

Kinderen die in hun vroege jeugd het verlies van een ouder meemaken, kunnen zich vaak verantwoordelijk voelen voor het welzijn van de achtergebleven ouder. Dit kan leiden tot een situatie waarin het kind zichzelf probeert te beschermen door het verleden los te laten, maar tegelijkertijd ook de toekomst niet kan plannen. Ze denken bijvoorbeeld: "Ik plan niets in de toekomst, want je kunt overvallen worden door een ramp." Dit soort gedachten kunnen het gevoel van onzekerheid versterken en het vermogen om verantwoordelijkheid te nemen beïnvloeden.

Ondersteuning en begeleiding

Het belang van open communicatie

Het is belangrijk dat ouders open en eerlijk zijn over het verlies van de ouder. Kinderen hebben een behoefte aan informatie over wat er is gebeurd en hoe ze ermee om kunnen gaan. Door open te communiceren, kunnen ouders hun kinderen helpen om hun gevoelens te uiten en te verwerken. Bijvoorbeeld, door te zeggen: "Ik mis de overleden ouder, en dat doet me pijn." Dit helpt kinderen om te begrijpen dat het normaal is om gevoelens te hebben en dat ze deze mogen uiten.

Het aanbieden van speelruimte

Kinderen kunnen hun gevoelens van verdriet, boosheid en angst uiten via spel zonder woorden te hoeven gebruiken. Het biedt ook afleiding en helpt bij het verwerken van het verlies. Ouders kunnen hun kinderen helpen om hun gevoelens te uiten door hen te laten spelen, te tekenen of te schrijven. Dit helpt kinderen om hun gevoelens te begrijpen en te verwerken.

Deelname aan uitvaartrituelen

Het actief betrekken van het kind bij uitvaartrituelen helpt om het verdriet uit te drukken en zich verbonden te voelen met anderen. Voor jonge kinderen kan het maken van een tekening een manier zijn om afscheid te nemen. Dit helpt kinderen om hun gevoelens te uiten en hun verantwoordelijkheid te delen met anderen.

Herdenking en herinnering

Het organiseren van momenten van herdenking en herinnering helpt kinderen om de overleden persoon een plek in het dagelijks leven te geven. Bijvoorbeeld door een hoekje te maken in de vensterbank met een foto van die persoon en een kaarsje ernaast. Dit helpt kinderen om hun gevoelens te verwerken en de herinnering aan de overleden ouder te behouden.

Ondersteuning van de school

Samenwerking met de school

Het onderhoud van het contact met de school helpt kinderen om de ruimte te krijgen die ze nodig hebben om te rouwen. De school kan helpen om het kind te ondersteunen in het verwerken van het verlies en het ontwikkelen van een gezonde manier om ermee om te gaan. De school kan ook helpen om het kind te begeleiden bij het aanpassen aan de nieuwe situatie en het opbouwen van een nieuw leven.

Ondersteuning in de puberteit

Tijdens de puberteit kunnen kinderen moeilijkheden hebben met het omgaan met het verlies van een ouder. Ze kunnen zich afvragen of hun gedrag door het verlies wordt beïnvloed. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders open zijn voor de zorgen van het kind en hen helpen om hun gevoelens te verwerken. Het is ook belangrijk om te weten dat het gebruik van middelen, zoals drank, marihuana en pillen, in de puberteit normaal is, maar niet direct duidt op een gestagneerd rouwproces.

Ondersteuning voor ouders

Het omgaan met eigen rouw

Ouders die zelf het verlies van een ouder meemaken, hebben ook behoefte aan ondersteuning. Het is belangrijk dat ouders hun eigen gevoelens erkennen en beheren. Ze kunnen hun kinderen helpen door hun eigen gevoelens te delen en te laten zien dat het normaal is om verdriet te hebben. Dit helpt kinderen om hun eigen gevoelens te begrijpen en te verwerken.

Het zoeken naar hulp

Als ouders merken dat hun kind het moeilijk blijft hebben met het verlies van de dierbare, kan het verstandig zijn hulp te zoeken. Er zijn verschillende organisaties en professionals die helpen bij het verwerken van het verlies en het opbouwen van een nieuw leven. Voorbeelden zijn Stichting Achter de Regenboog, Slachtofferhulp.nl en de huisarts. Deze organisaties kunnen helpen bij het begeleiden van kinderen en ouders in de rouwperiode.

Ondersteuning voor pedagogisch personeel

Het opvangen van Elviskinderen

In de opvang is het belangrijk dat pedagogisch personeel op de hoogte is van wat er kan spelen bij Elviskinderen. Dit zijn kinderen die geboren zijn na het overlijden van een broer of zus. Deze kinderen kunnen last hebben van psychische problemen en hebben extra aandacht nodig. Het is belangrijk dat pedagogisch personeel zich bewust is van de situatie van elk kind en hen helpt bij het verwerken van het verlies.

Het aanbieden van een veilige omgeving

Kinderen die in hun vroege jeugd het verlies van een ouder meemaken, hebben een veilige omgeving nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Dit kan worden gerealiseerd door een veilige ruimte te bieden waarin kinderen hun gevoelens mogen uiten en ondersteuning krijgen. Het is belangrijk dat pedagogisch personeel open is voor de zorgen van de kinderen en hen helpt bij het opbouwen van een nieuw leven.

Conclusie

Het opvoeden van kinderen van overleden ouders is een complexe taak die zowel emotionele als praktische uitdagingen met zich meebrengt. Kinderen die te maken krijgen met het verlies van een ouder, hebben extra ondersteuning en begrip nodig om hun verdriet te verwerken en zich te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk dat ouders, opvoeders en zorgverleners open communiceren, ondersteuning bieden en helpen bij het opbouwen van een nieuw leven. Door dit te doen, kunnen kinderen hun verdriet verwerken en zich ontwikkelen tot sterke, onafhankelijke volwassenen.

Bronnen

  1. De levenslange invloed van de vroege dood van een ouder
  2. Opvoedingsverantwoordelijkheid en opzichterlijke plicht
  3. Rouw bij kinderen en jongeren
  4. Opvoeden in rouw
  5. Umgangsrecht en opvoeding
  6. Onderhoudsverplichting van de overleden ouder
  7. Kinderen geboren na de dood van een broer of zus
  8. Kindergeldanspruch

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven