logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Tweetalig opvoeden bij peuters: Wat ouders moeten weten

De taalontwikkeling van peuters is een cruciaal onderdeel van hun ontwikkeling. Tijdens de jaren tussen de 2 en 5 jaar verandert de taal- en spraakontwikkeling van een kind aanzienlijk. Dit kan leiden tot tijdelijke onvloeiigheden, zoals stotteren, die in de regel normaal zijn. Als stotteren aanhoudt, kan dit wijzen op verdere aandacht verdienen. Voor ouders die hun kind op een tweetalige manier willen opvoeden, is het belangrijk om de juiste strategieën en aanpakken te kiezen. Er zijn twee hoofdstrategieën: de simultane en de successieve tweetaligheid. Elke strategie heeft zijn eigen voordelen en uitdagingen, en het is belangrijk om te weten wat er nodig is om ervoor te zorgen dat het kind de talen op een natuurlijke en effectieve manier leert.

Simultaan of successief: Welke strategie kiezen?

Er zijn twee belangrijke manieren waarop ouders hun kind kunnen opvoeden in twee talen: simultaan en successief. De simultane tweetaligheid gebeurt wanneer het kind vanaf de geboorte twee talen hoort. Dit is vaak het geval als de ouders verschillende moedertalen hebben. Dit systeem wordt vaak het “One Parent, One Language”-systeem genoemd, waarbij iedere ouder zijn eigen taal spreekt. Het is belangrijk dat beide ouders de betreffende taal op een natuurlijke manier beheersen, zodat het kind de juiste taalontwikkeling krijgt. De hersenen van jonge kinderen zijn flexibel en kunnen zonder problemen twee of zelfs drie talen leren. Ze weten precies welke woorden, klanken en zinsconstructies bij welke taal horen.

De successieve tweetaligheid houdt in dat het kind eerst de moedertaal beheerst en pas daarna de tweede taal wordt aangeleerd. Dit gebeurt vaak wanneer het kind al een bepaalde mate van taalvaardigheid heeft. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden wanneer het kind naar de speelgroep of peuterspeelzaal gaat. De tweede taal wordt dan geleidelijk aangeboden, en het kind moet zich daar dan aan aanpassen. Tijdens deze periode kan het kind tijdelijk stilblijven, wat de “stille periode” wordt genoemd. Dit is een normaal onderdeel van de ontwikkeling, en meestal gaat deze periode binnen ongeveer een half jaar weer voorbij.

Belangrijke tips voor tweetalig opvoeden

Er zijn meerdere tips die ouders kunnen volgen om hun kind effectief te laten leren in twee talen. Het is belangrijk om de talen veelvuldig en consequent aan te bieden. Wanneer het kind naar de opvang en naar school gaat, is de kans groot dat de hoofdtaal daar Nederlands is. De andere taal kan dan naar de achtergrond verdwijnen. Dit is geen probleem, maar het is belangrijk dat de afstand tot de tweede taal niet te groot wordt. Dit kun je voorkomen door boeken te lezen in deze taal, of op vakantie te gaan naar het land waar de taal wordt gesproken.

Bij het leren van twee talen is het belangrijk dat de ouder de taal die hij met het kind spreekt, op moedertaalniveau beheerst. Kinderen zijn sponzen, zowel voor het goede als het verkeerde voorbeeld. Zo kun je je kind alle nuances leren, wanneer je zitten en wanneer je neerploffen gebruikt, maar ook wanneer ‘er’ in een zin moet en wat een natuurlijke volgorde van ‘mooie grote rode bal’ is.

Taalontwikkeling bij peuters

De taalontwikkeling van peuters is een cruciaal onderdeel van hun ontwikkeling. Tijdens de jaren tussen de 2 en 5 jaar verandert de taal- en spraakontwikkeling van een kind aanzienlijk. Dit kan leiden tot tijdelijke onvloeiigheden, zoals stotteren, die in de regel normaal zijn. Als stotteren aanhoudt, kan dit wijzen op verdere aandacht verdienen. Voor ouders die hun kind op een tweetalige manier willen opvoeden, is het belangrijk om de juiste strategieën en aanpakken te kiezen.

De taalontwikkeling van peuters kan worden gestimuleerd door hen veel met de Nederlandse taal in contact te brengen. Wanneer je kind vaak genoeg een goed taalaanbod krijgt, haalt je kind een eventuele achterstand in de Nederlandse taal in. Stimuleer dit bijvoorbeeld door:

  • je kind ook buiten school in contact te brengen met Nederlands sprekende leeftijdsgenoten, familie en kennissen.
  • samen te oefenen met schrijftaakjes van school.
  • naar voorleesmiddagen te gaan in de bibliotheek.
  • Nederlandse liedjes of versjes te zingen.
  • Nederlandstalige kinderprogramma's te kijken, zoals Nijntje en Woezel & Pip.

Ondersteuning en hulp bij taalontwikkeling

Voor ouders die hun kind op een tweetalige manier willen opvoeden, is het belangrijk om te weten dat er ook ondersteuning en hulp beschikbaar is. Als je je zorgen maakt over de taalontwikkeling van je kind, kun je dit bespreken met de pedagogische medewerker van de kinderopvang of de leerkrachten op school. Je kunt je zorgen ook bespreken met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige bij de Jeugdgezondheidszorg. Of neem contact op met een meertalige logopedist in de buurt.

Voor kinderen met een achterstand in de Nederlandse taal is er ook voorschoolse educatie beschikbaar. Dit wordt verzorgd op een voorschoolse voorziening, zoals een voorschool of peutergroep. Hier leren kinderen al spelenderwijs de Nederlandse taal. Je kind ontmoet er bovendien andere kinderen. Dat helpt je kind om met anderen te leren omgaan.

Belangrijke punten bij het opvoeden in twee talen

Bij het opvoeden in twee talen zijn er enkele belangrijke punten die je als ouder moet overwegen. Het is belangrijk dat je als ouder de taal spreekt waarin je comfortabel je gevoelens kunt uitdrukken. Een kind dat met verschillende talen opgroeit, zal in het begin soms verschillende talen door elkaar gebruiken. Dit gaat vanzelf over en is niet erg. Kinderen leren vanzelf bij wie ze welke taal moeten spreken en wanneer ze beide talen door elkaar kunnen gebruiken.

Het is ook belangrijk dat je kind voldoende kans krijgt om met de Nederlandse taal in aanraking te komen. Dit kan bijvoorbeeld door het kind te laten spelen met leeftijdsgenoten, familie en kennissen. Daarnaast is het belangrijk om het kind te stimuleren om te leren lezen en te schrijven. Dit kan bijvoorbeeld door het kind samen met je te laten oefenen met schrijftaakjes van school.

Conclusie

De opvoeding van een kind in twee talen is een waardevolle en uitdagende taak voor ouders. Er zijn twee strategieën: de simultane en de successieve tweetaligheid. Beide strategieën hebben hun eigen voordelen en uitdagingen, en het is belangrijk om te weten wat er nodig is om ervoor te zorgen dat het kind de talen op een natuurlijke en effectieve manier leert. Er zijn meerdere tips en aanpakken die ouders kunnen volgen om hun kind effectief te laten leren in twee talen. Het is belangrijk om te weten dat de taalontwikkeling van peuters een cruciaal onderdeel van hun ontwikkeling is. Daarnaast is er ook ondersteuning en hulp beschikbaar voor ouders die hun kind op een tweetalige manier willen opvoeden.

Bronnen

  1. Tweetalig opvoeden? Hier moet je op letten
  2. Umgangsrecht
  3. Aufsichtspflicht Eltern
  4. Meertalig opvoeden
  5. Tweetalig opvoeden: Zo pak je dat aan
  6. Meertalig opvoeden
  7. Kindergeldanspruch
  8. Kind
  9. Kind en taal

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven