De rol van een kok in de orthopedagogische opvoeding: theorie, praktijk en specifieke opvoedingsstrategieën
juli 7, 2025
De seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in de gezondheidszorg en opvoeding. In 2023 is er veel aandacht geweest voor seksuele voorlichting en opvoeding in het onderwijs, met name in de basisschool en het voortgezet onderwijs. De gegevens uit verschillende onderzoeken en rapportages geven inzicht in de trends, de houding van jongeren ten opzichte van seksualiteit en het belang van open gesprekken tussen ouders, onderwijs, en professionals. Deze artikelen geven een overzicht van de belangrijkste inzichten en aanbevelingen voor ouders en onderwijs.
Kinderen in de basisschoolleeftijd worden steeds nieuwsgieriger naar relaties en hebben vragen over seks. Volgens de gegevens van het onderzoek 'Seks onder je 25e' is het belangrijk dat ouders en onderwijs deze vragen serieus nemen. Kinderen vanaf 12 jaar gaan intieme relaties aan en worden seksueel steeds actiever. Ze hebben ruimte nodig om te experimenteren, maar ook om te leren om te gaan met hun gevoelens en grenzen.
In de tienerjaren wordt de seksuele ontwikkeling van jongeren steeds complexer. De gegevens uit het HBSC-onderzoek uit 2021 laten zien dat 66 procent van de leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs en 75 procent van de scholieren in het voortgezet onderwijs zeggen wel eens verliefd te zijn geweest. De cijfers zijn gestegen ten opzichte van vroeger, maar het aantal jongeren dat seksuele gemeenschap heeft gehad, blijft dalen. In 2001 was dit nog 16 procent, in 2021 is dit gedaald naar 10 procent.
De gemiddelde leeftijd waarop jongeren hun eerste seksuele ervaringen opdoen, is toegenomen. In 2023 heeft de helft van de jongeren vaginale seks gehad op 18,7 jaar. In 2012 was dit 17 jaar en in 2017 18 jaar. Dit wijst op een trend dat jongeren steeds later hun eerste seksuele ervaringen opdoen.
De rol van ouders en onderwijs is cruciaal bij het bespreken van seksualiteit en gender. Kinderen en jongeren hebben recht op een veilige seksuele ontwikkeling en voorlichting. Het is belangrijk dat ouders en onderwijs open en eerlijk zijn met jongeren over seksualiteit, gender en relaties. Dit helpt jongeren om beter te leren omgaan met hun eigen gevoelens en de gevoelens van anderen.
De meeste basisscholen geven les over relaties en seksualiteit. In 2023 is er meer aandacht geweest voor seksuele voorlichting in het onderwijs, met name in het voortgezet onderwijs. Er zijn veel lessen en activiteiten die gericht zijn op het bespreken van seksualiteit, relaties en veiligheid. Ook worden er veel projecten en campagnes georganiseerd, zoals de Week van de Lentekriebels, die gericht zijn op seksuele voorlichting en veiligheid.
De rol van het internet in de seksuele ontwikkeling van jongeren is toegenomen. Er zijn veel online bronnen en activiteiten die gericht zijn op seksuele voorlichting. Ook worden er veel campagnes georganiseerd om jongeren te waarschuwen voor de gevolgen van het kijken naar internetporno en het delen van seksuele inhoud. Ouders en onderwijs moeten daarom ook aandacht besteden aan het internetgedrag van jongeren.
In 2023 is het percentage slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag gestegen. 66 procent van de meisjes en 29 procent van de jongens zeggen in 2023 weleens slachtoffer geweest te zijn van een vorm van seksuele grensoverschrijding. Dit is een stijging ten opzichte van 2017. De cijfers laten zien dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een veelvoorkomend probleem is bij jongeren.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan zowel fysiek als verbaal zijn. Het kan gaan om ongewenste aanrakingen, seksuele opmerkingen of andere vormen van seksuele intimidatie. De gegevens uit het onderzoek 'Seks onder je 25e' laten zien dat het percentage slachtoffers van fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag het hoogst is. 4 procent van de jongens en 20 procent van de meisjes geeft aan weleens gedwongen te zijn tot seksuele handelingen. In 2017 was dat nog respectievelijk 2 procent en 12 procent.
Als je denkt dat je slachtoffer bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag, is het belangrijk om dit te melden aan een vertrouwenspersoon, zoals een ouder, leraar, of een hulplijn. Er zijn veel hulplijnen en organisaties die helpen bij het omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het is belangrijk dat jongeren weten dat ze hulp kunnen vragen en dat ze niet alleen zijn.
Er zijn veel beleidsmaatregelen genomen om de seksuele voorlichting en opvoeding te verbeteren. Er is aandacht geweest voor het verbeteren van de kwaliteit van seksuele voorlichting in het onderwijs en het versterken van de rol van ouders en onderwijs. Ook zijn er veel projecten en campagnes georganiseerd, zoals de Week van de Lentekriebels, die gericht zijn op seksuele voorlichting en veiligheid.
Er zijn veel onderzoeken en evaluaties uitgevoerd naar de seksuele ontwikkeling van jongeren en de effectiviteit van seksuele voorlichting. De gegevens uit deze onderzoeken worden gebruikt om beleidsmaatregelen en aanbevelingen te geven voor ouders, onderwijs en professionals. Ook worden er veel projecten en programma's ontwikkeld om de seksuele voorlichting te verbeteren.
De seksuele ontwikkeling van jongeren is een belangrijk onderwerp in de gezondheidszorg en opvoeding. In 2023 is er veel aandacht geweest voor seksuele voorlichting en opvoeding, met name in de basisschool en het voortgezet onderwijs. De gegevens uit verschillende onderzoeken en rapportages geven inzicht in de trends, de houding van jongeren ten opzichte van seksualiteit en het belang van open gesprekken tussen ouders, onderwijs, en professionals. Het is belangrijk dat ouders en onderwijs open en eerlijk zijn met jongeren over seksualiteit, gender en relaties. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan seksueel grensoverschrijdend gedrag en de maatregelen die kunnen worden genomen om dit te voorkomen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet